Η συγκρότηση της ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο – Καμία ανοχή σε συνεργασία με την ακροδεξιά

Μπορεί το Πράσινο κύμα σε κάποιες χώρες να έχει εξασθενίσει αλλά σε άλλες δύναμώσει, Λίγες εβοδμάδες μετά τις ευρωεκλογές.

Η ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ/EFA ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΚΛΕΓΕΙ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ

H Ομάδα των Πρασίνων/EFA στο Ευρωκοινοβούλιο εξέλεξε τα ακόλουθα μέλη για να συγκροτήσουν το προεδρείο της:

Kira Marie Peter-Hansen, Ταμίας και Αντιπρόεδρος
Alice Bah Kuhnke, Αντιπρόεδρος
Marie Toussaint, Αντιπρόεδρος
Virginijus Sinkevičius, Αντιπρόεδρος 
Ignazio Marino, Αντιπρόεδρος
Sergey Lagodinsky, Αντιπρόεδρος

Την περασμένη Τρίτη, η Diana Riba I Giner εξελέγη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας και την περασμένη Τετάρτη οι Terry Reintke και Bas Eickhout εξελέγησαν Πρόεδροι της Ομάδας των Πρασίνων/EFA. 

Η Terry Reintke , Πρόεδρος των Πρασίνων/EFA, σχολιάζει:«Είμαι πολύ χαρούμενη και τιμή μου που επανεκλέγομαι ως επικεφαλής της Ομάδας των Πρασίνων/EFA για αυτήν την κοινοβουλευτική περίοδο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ομάδα μου για την εμπιστοσύνη τους. Συγχαίρω τον νέο συμπρόεδρο Bas Eickhout και είμαι ενθουσιασμένη που θα συνεργαστώ μαζί του σε αυτόν τον νέο ρόλο. Γνωρίζω τον Bas εδώ και πολλά χρόνια, είναι ένας έμπειρος και αφοσιωμένος πολιτικός των Πρασίνων.

«Τώρα είναι ώρα να πιάσουμε δουλειά, οι ευρωπαίοι πολίτες περιμένουν ευρωπαϊκές λύσεις από εμάς και υπάρχουν πολλές προκλήσεις. Το πρώτο είναι να εξασφαλιστεί μια αξιόπιστη και δημοκρατική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό δεν πρέπει να περιλαμβάνει την ακροδεξιά.

«Η στροφή προς τα δεξιά σε αυτό το Σώμα και σε πολλά μέρη στην Ευρώπη είναι πολύ ανησυχητική και η Ομάδα των Πρασίνων/EFA θα αγωνιστεί ακούραστα για τις δημοκρατικές αξίες, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Αλλά αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας, είναι κοινή ευθύνη που έχουν όλες οι δημοκρατικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είμαστε έτοιμοι.”

Ο Bas Eickhout , Πρόεδρος των Πρασίνων/EFA, σχολιάζει: «Είμαι πολύ ευγνώμων στους συναδέλφους μου για την εμπιστοσύνη τους σε μένα. Μαζί με την συμπροέδρό Terry Reintke, την οποία συγχαίρω για την επανεκλογή της, ανυπομονώ να χρησιμοποιήσουμε την κοινή μας ενέργεια για να οικοδομήσουμε και να διαμορφώσουμε την Πράσινη και προοδευτική ατζέντα της Ευρώπης. Με το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας να διακυβεύεται και τον πόλεμο να μαίνεται στην Ουκρανία, θα προσεγγίσουμε τα επόμενα πέντε χρόνια με υπευθυνότητα και δέσμευση. Θα αφιερώσω όλη μου την ενέργεια και την εμπειρία σε αυτό.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Πράσινη ατζέντα μας για επενδύσεις σε θέσεις εργασίας και μια βιώσιμη βιομηχανική στρατηγική είναι αυτά που προάγουν την οικονομική ασφάλεια και θα κάνουν την ΕΕ ισχυρότερη και ασφαλέστερη. Θέλουμε επίσης να είμαστε το αντίδοτο στην ακροδεξιά. Θέλουμε να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των γυναικών, των LGBTI και όλων όσων θέλουν να ζήσουν ελεύθερα στην Ευρώπη, υπό ενισχυμένο κράτος δικαίου και υγιείς, ζωντανές δημοκρατίες».

Περισσότερα:

Η Terry Reintke είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2014 και Συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων/EFA από τον Οκτώβριο του 2022. Όταν εξελέγη για πρώτη φορά, ήταν η νεότερη γυναίκα στο Κοινοβούλιο. Υπήρξε ενεργό μέλος του κινήματος των Πρασίνων με την Ομοσπονδία Νέων Ευρωπαίων Πρασίνων και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Γερμανικής Πράσινης Νεολαίας.

Ο Bas Eickhout είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2009. Είναι Αντιπρόεδρος της Ομάδας από το 2012 και επικεφαλής της ολλανδικής αντιπροσωπείας από το 2013. Ο Bas είναι ηγετική φυσιογνωμία στην πολιτική για το κλίμα, προτού ασχοληθεί με την πολιτική ήταν συν-συγγραφέας την έκθεση της IPCC που έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης το 2017. Προήδρευσε αρκετών αντιπροσωπειών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην COP.

Σχετικά με την υποψηφιότητα της Ursula von der Leyen για δεύτερη θητεία ως Πρόεδρο της Επιτροπής (Κομισιόν)

Η Terry Reintke, Πρόεδρος των Πρασίνων/EFA, σχολιάζει: “Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν πρέπει να επιβεβαιωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να αναλάβει ξανά τα καθήκοντά της. Θα χρειαστεί μια σταθερή και δημοκρατική πλειοψηφία. Η ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να παράγει νομοθεσία για την αντιμετώπιση των απειλών και των εμποδίων που αντιμετωπίζει».

«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη και να εξασφαλίσουμε μια ατζέντα για την Ευρώπη που χτίζει μια βιώσιμη στρατηγική για τις βιομηχανίες μας και για τις θέσεις εργασίας και μειώνει την αβεβαιότητα ενισχύοντας τις επενδύσεις και την Πράσινη Συμφωνία».

«Ωστόσο, ένα πράγμα είναι σαφές: οι Πράσινοι/EFA δεν θα είναι μέρος της πλειοψηφίας με την ακροδεξιά. Σε ολόκληρη την ΕΕ και πέρα ​​από αυτήν, είναι σαφές ότι η συνεργασία με την ακροδεξιά οδηγεί σε υποχώρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη δράση για το κλίμα και αποδυναμώνει τους δημοκρατικούς θεσμούς».

«Αντίθετα, η Ομάδα των Πρασίνων/EFA θέλει να δει μια συμφωνία που θα διασφαλίζει μια σταθερή πλειοψηφία αξιόπιστη, δημοκρατική και φιλοευρωπαϊκή, χωρίς ακροδεξιά, όπως το ECR. Μαζί ως δημοκρατικές δυνάμεις, έχουμε κοινή ευθύνη να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία της ΕΕ και να ενισχύσουμε την ΕΕ για τους πολίτες μας».

Οι 5 Ευρωβουλευτές του Volt εντάσσονται στην Ομάδα των Πράσινων / EFA στο Ευρωκοινοβούλιο

Οι πέντε ευρωβουλευτές Volt εντάσσονται στην Ομάδα των Πρασίνων/EFA στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά την απόφαση της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών της Volt το Σαββατοκύριακο. Οι πέντε ευρωβουλευτές είναι ο Damian Boeselager, η Nela Riehl, ο Kai Tegethoff από τη Γερμανία και η Anna Strolenberg και ο Reinier van Lanschot από την Ολλανδία. Η συμμετοχή του Volt στο Greens/EFA Group συνεχίζεται από την προηγούμενη θητεία, με τον Damian Boeselager να επιστρέφει στην ομάδα.

 

 

 

Posted on 09/07/2024 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top