Με το Χάρη Δούκα η Αθήνα θα αλλάξει από τις γειτονιές της- Συνάντηση με κατοίκους στον Αγ. Παύλο με συμμετοχή και του Νίκου Χρυσόγελου – Νέο Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο στην Αθήνα

Πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Αγ. Παύλου στην Αθήνα συνάντηση του υποψήφιου Δημάρχου Αθήνας Χάρη Δούκα με κατοίκους της περιοχής και συζήτηση για τα προβλήματα της γειτονιάς. Στη συνάντηση συμμετείχαν και αρκετοί υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με την παράταξη Αθήνα Τώρα – μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Χρυσόγελος – πρώην ευρωβουλευτής και μέλος του Συμβουλίου των Πράσινων καθώς και υποψήφιοι σύμβουλοι για την 1η δημοτική κοινότητα, καθώς και πρώην δημοτικοί σύμβουλοι.

Η συζήτηση που έγινε ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και αφορούσε στο πώς η γειτονιά που έχει σειρά προβλημάτων (υποβάθμιση, εγκληματικότητα, περιοχές με έντονη παρουσία χρηστών, περιορισμένο πράσινο, απουσία χώρων για αθλητισμό στην γειτονιά, πολλά εγκαταλειμμένα ή ερειπωμένα κτίρια, ρύπανση, κλπ) θα μπορούσε να αλλάξει και να γίνει πράσινη, κλιματικά ουδέτερη, ζωντανή, καθαρή, φιλική σε όλους και όλες και κοινωνικά συμπεριληπτική, χωρίς ενεργειακή φτώχεια, με ισχυρές κοινωνικές υποδομές και κοινωνική αλληλεγγύη. Χρειαζόμαστε ένα Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο για την Αθήνα με τη συμμετοχή των πολιτών της. Όχι έργα βιτρίνας, υποβαθμισμένες γειτονιές, άνθρωποι που νοιώθουν παραμερισμένοι.

Συζητήθηκαν προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να γίνει πιο πράσινη η περιοχή ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις των πολύ υψηλών θερμοκρασιών στην Αθήνα. Πώς θα αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα ώστε να νοιώθουν οι άνθρωποι πιο ασφαλείς, όχι μόνο μέσα από ενίσχυση της παρουσίας της δημοτικής αστυνομίας στις γειτονιές και με καλύτερο φωτισμό αλλά και / κυρίως με ολοκληρωμένες κοινωνικές, περιβαλλοντικές, πολιτιστικές και πολεοδομικές παρεμβάσεις, με ενίσχυση της ζωντάνιας της – παραμένει πραγματική γειτονιά –  πώς θα μπορούσε να προσελκύσει καλλιτεχνικές δραστηριότητες στους δρόμους και και να  να αναζωογονηθεί με νέους και νέες που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν κατοικίες μέσω της ανακαίνισης εγκαταλειμμένων κτιρίων, πως θα μπορούσαν να γίνουν χώροι καλλιτεχνικής έκφρασης υποβαθμισμένες περιοχές της και κτίρια που αποτελούν εστία υποβάθμισης.

Συζητήθηκε επίσης πώς θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ενεργειακές κοινότητες με κέντρο τα σχολεία για την εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας και την μείωση του ενεργειακού κόστους, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στον μετριασμό της κλιματικής κρίσης με πρακτικό τρόπο. Οι προτάσεις των κατοίκων καταγράφονται και για κάθε γειτονιά θα υπάρχει συγκρεκριμένο πρόγραμμα που διαμορφώνεται μέσα από τον διάλογο με τους κατοίκους. Ο Νίκος Χρυσόγελος ενημέρωση ότι συμμετείχε ενεργά και σε αρκετές περιπτώσεις συντόνισε δράσεις εκπαίδευσης εκπαιδευτών σε θέματα κλιματικής προστασίας και εκπάιδευσης 240 εκπαιδευτικών από σχολεία της Αθήνας, ενώ 72 σχολεία συμμετείχαν με χιλιάδες μαθητές στο πρόγραμμα “ΕUKI – Κλιματικά σχολεία Αθήνα – Βερολίνο”. Ενώ υπάρχει πολύ σημαντική εμπειρία και αξιόλογο υλικό από το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε (2017 έως 2/2020) στο 1/4 των σχολείων του δήμου και οι μαθητές μετατράπηκαν σε ενεργειακούς επιθεωρητές καταθέντοας ολοκληρωμένες προτάσεις και για το πώς το σχολείο τους θα γίνει ενεργειακά αποτελεσματικό και πιο οικολογικό, έδειξαν τεράστια ευαισθητοποίηση, τελικά ο δήμος δεν πραγματοποίησε το ελάχιστο για συνέχιση της δράσης και επέκτασή του σε όλα τα σχολεία του Δήμου.

Ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε στην παρέμβασή του  ότι συμμετέχει ως υποψήφιος δημοτικός Σύμβουλος με τον Χάρη Δούκα γιατί πιστεύει ότι ο Δήμος οφείλει και μπορεί με δήμαρχο το Χάρη Δούκα που γνωρίζει και πιστεύει και ο ίδιος στην πράσινη μετάβαση με κοινωνικά δίκαιο τρόπο (διαβάστε τη συνέντευξη του στην Καθημερινή για την ανάγκη ενός Πράσινου Κοινωνικού Συμβολαίου στην Αθήνα) και θα δώσει ώθηση στην κλιματική δράση, μεταξύ άλλων σε συνεργασία με όλα τα σχολεία, όπως απαιτούσαν οι μαθητές. Μπορούμε να καταστήσουμε τα σχολεία πρότυπα ενεργειακής αποτελεσματικότητας και υπόδειγμα για αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας με δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων με τη συμμετοχή του Δήμου, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των κατοίκων γύρω από τα σχολεία ώστε να παράγεται ενέργεια από ηλιακά και άλλα συστήματα ΑΠΕ προς όφελος των πολιτών, της πόλης και του κλίματος.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Χ. Δούκας στην Καθημερινή: Νέο Πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο στην Αθήνα 

Υπάρχουν γειτονιές του κέντρου όπου η κατοικία και οι εμπορικές χρήσεις εξορίζονται, από την πίεση της βραχυχρόνιας μίσθωσης και της εστίασης. Πρέπει να μπει ένα όριο στις νέες άδειες για ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης; Πρέπει η πολιτεία να πάρει μέτρα για τον υπερτουρισμό; Κι αν ναι, ποια; 

Η Αθήνα δεν μπορεί να γίνει πόλη μόνο τουριστών. Όσον αφορά στη βραχυχρόνια μίσθωση, πρέπει να τεθούν όρια. Ο υπερτουρισμός συνδέεται άμεσα με τη στεγαστική κρίση. Η απουσία οποιασδήποτε προσπάθειας ρύθμισης είναι έκδηλη, καθώς έχουμε μία τρομακτική αύξηση από το 2015, που προσεγγίζει το 470%. Οι ευρωπαϊκές πόλεις προχωρούν σε παρεμβάσεις. Στο Άμστερνταμ και το Δουβλίνο υπάρχουν πλέον μετρήσιμα αποτελέσματα που αποδεικνύουν την χρησιμότητα μέτρων χρονικού περιορισμού βραχυπρόθεσμων μισθώσεων. Σχεδιάζουμε λοιπόν να συνεργαστούμε συστηματικά με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, ώστε να μειώσουμε την πίεση, να πετύχουμε βέλτιστη κατανομή των διαμερισμάτων σε όλη την έκταση της Αθήνας, με χρονικούς περιορισμούς, όπου αυτό χρειαστεί, με την αναβάθμιση οικιστικά υποβαθμισμένων περιοχών, στη βάση της φέρουσας ικανότητας. 

Από την επόμενη ημέρα των εκλογών υλοποιούμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο αξιοποίησης όλων των ακατοίκητων κτιρίων του Δήμου Αθηναίων, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τα 1400. Θα πιέσουμε την κυβέρνηση για την αξιοποίηση και των διαθέσιμων δημοσίων κτηρίων, για μετατροπή τους σε κοινωνική κατοικία με κίνητρα για επιστροφή μόνιμων κατοίκων και νέων ζευγαριών σε γειτονιές του κέντρου. 

Πρέπει να περιοριστούν τα τραπεζοκαθίσματα στον δημόσιο χώρο; Πώς θα τηρηθεί και θα εφαρμοστεί ο νόμος; Επαρκεί η δημοτική αστυνομία;

Τα τραπεζοκαθίσματα πρέπει να περιορίζονται εκεί όπου η άδεια του καταστήματος προβλέπει και όχι να καταλαμβάνουν παράνομα τον δημόσιο χώρο, στερώντας τον από τους πεζούς, τα ΑμΕΑ και τους γονείς με τα παιδικά καροτσάκια. Πέρα όμως από την προφανή εφαρμογή της νομιμότητας, εμείς σχεδιάζουμε να μειώσουμε τον νόμιμο χώρο που καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα και να επανέλθουμε στην προ πανδημίας εποχή. Σε κάποιες περιοχές μάλιστα, μπορεί να το μειώσουμε και ακόμα περισσότερο. 

Πριν λίγες ημέρες, ο κ. Μπακογιάννης είχε δηλώσει «μακάρι να υπάρξει κι ένα «κίνημα τραπεζοκαθισμάτων». Για ποιο λόγο ο επικεφαλής της δημοτικής αρχής εύχεται για «κίνημα τραπεζοκαθισμάτων», ενώ εδώ και 4 χρόνια είχε πολύ απλά την δυνατότητα να εφαρμόσει το νόμο; Δεν το έκανε. 

Η Δημοτική Αστυνομία μπορεί να επιτελέσει πλήρως την αποστολή της, ξέροντας ότι θα έχει την πλήρη κάλυψη του Δημάρχου για το έργο της. Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχνάμε για το θέμα αυτό, καθώς και για όλα τα άλλα, την προϋπόθεση της κοινωνικής υποστήριξης και εμπιστοσύνης, θεμέλιο κάθε επιτυχούς παρέμβασης.

Στο θέμα της παραβατικότητας, πέρα από το να διαμαρτύρεται προς την αστυνομία, τι θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος;

Η Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Στόχος μας είναι η αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού και η ενίσχυση των υλικοτεχνικών υποδομών, για να μπορεί ο δημοτικός αστυνομικός να είναι ο άνθρωπος του Δήμου, σε κάθε γειτονιά, πάντα δίπλα στον πολίτη.

Επίσης, θα ενισχύσουμε τη συνεργασία της Δημοτικής Αστυνομίας με την ΕΛ.ΑΣ. που οδηγεί σε περισσότερους αστυνομικούς διαθέσιμους για περιπολία στις γειτονιές της Αθήνας και σε κοινή εποπτεία ΕΛ.ΑΣ. και Δημοτικής Αστυνομίας σε χώρους στο κέντρο και στις πιο απομακρυσμένες γειτονιές της Αθήνας. Ένα ακόμα βασικό εργαλείο που θα χρησιμοποιήσουμε είναι η αύξηση του φωτισμού στις περιοχές με αυξημένα ποσοστά εγκληματικότητας. Και φυσικά θα διοργανώσουμε πολλές περισσότερες εκδηλώσεις στις γειτονιές της πόλης, ώστε να αποκτήσουν και πάλι τη ζωντάνια τους. Οι «ζωντανές» πλατείες και γειτονιές, καθώς και τα «ανοιχτά σχολεία», με πολιτισμικές και αθλητικές δραστηριότητες, είναι σημαντικές δράσεις στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ασφάλειας, της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Συμπερασματικά, μια δέσμη καλά σχεδιασμένων μέτρων, δίνει θετικά αποτελέσματα.

Ο Μεγάλος Περίπατος ξεκίνησε με στόχο να δοθεί περισσότερος χώρος στους πεζούς και τα ποδήλατα. Πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο; Πρέπει να αποθαρρυνθεί η χρήση του αυτοκινήτου στο Κέντρο;

Ο Μεγάλος Περίπατος, όπως τελικά υλοποιείται, είναι ένα έργο βιτρίνας που δεν προσφέρει επί της ουσίας, που στέρησε μεγάλους οικονομικούς πόρους και ταλαιπώρησε αφάνταστα τους πολίτες. Εμείς θα δώσουμε από την αρχή βαρύτητα σε έργα αναζωογόνησης των γειτονιών της Αθήνας. Οι γειτονιές είναι η βάση του οικοδομήματος, ώστε να συνδεθεί με τις κεντρικές παρεμβάσεις σε ένα συνολικό σχέδιο αναβάθμισης της πόλης. Όσον αφορά το κέντρο της πόλης, ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να μειωθεί κατά πολύ η κυκλοφορία των αυτοκινήτων εκεί. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει προτού πετύχουμε σημαντική αναβάθμιση της δημόσιας συγκοινωνίας που ενώνει τις γειτονιές με το κέντρο, την ανάπτυξη ποδηλατοδρόμων και την ανακατασκευή των πεζοδρομίων, σε δρόμους που πραγματικά το χρειάζονται (όπως π.χ. η Σόλωνος), έτσι ώστε να μπορεί κανείς να περπατά με άνεση και ασφάλεια στις γειτονιές και το κέντρο της Αθήνας. 

Αν έπρεπε να ολοκληρωθεί ένα μεγάλο έργο στην Αθήνα την επόμενη τετραετία, ποιο θα ήταν αυτό; 

Το όραμά μας είναι μία πράσινη, ασφαλής, καθαρή και δημιουργική Αθήνα. Για εμάς, το μεγάλο έργο είναι να αλλάξουν οι συνθήκες ζωής στην πρωτεύουσα. Τα 25.000 νέα δέντρα, η μείωση της θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες σε αρκετές γειτονιές της πόλης, η βελτίωση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε κατά 25% μέσα στην πενταετία, η σημαντική μείωση της ηχορύπανσης, και η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας μέσα από τον διαμοιρασμό καθαρής ενέργειας σε 50 χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά, είναι οι εμβληματικές αλλαγές του κοστολογημένου προγράμματος που προτείνουμε στις Αθηναίες και τους Αθηναίους. 

Δεν προτείνουμε δηλαδή ένα μεμονωμένο έργο. Υλοποιούμε μία ολοκληρωμένη πολιτική που αλλάζει ριζικά την ποιότητα της ζωής στην πόλη. Προτείνουμε δηλαδή ένα νέο πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο στην Αθήνα, που θα υλοποιηθεί μέσα στις γειτονιές και θα μας αφορά όλους, με έμφαση στους περισσότερους αδύναμους. Αυτή είναι η βασική μου διαφορά με τις αντιλήψεις και τις προτεραιότητες της δημαρχίας Μπακογιάννη.

Posted on 04/09/2023 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top