Δημιουργική οργή, πράσινη επιλογή

 Άρθρο στο protagon.gr του Βασίλη Σταμογιάννη, υποψήφιου Ευρωβουλευτή, ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία

Στην τηλεμαχία των Βρυξελλών, την πρώτη στην οποία συμμετείχαν όλοι οι υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, η Σκα Κέλερ, υποψήφια των Πρασίνων, κέρδισε το περισσότερο χειροκρότημα από την αίθουσα και πολλοί την χαρακτήρισαν «νικήτρια του ντιμπέιτ». Η νεώτερη υποψήφια που διεκδικεί το συγκεκριμένο αξίωμα, μίλησε για μια άλλη Ευρώπη που θα επικεντρώνεται στους πολίτες και όχι στις τράπεζες, μια κοινωνική Ευρώπη της αλληλεγγύης, που θα δίνει έμφαση στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και τις κλιματικές αλλαγές. Έθιξε το θέμα της έλλειψης εμπιστοσύνης προς τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. που δεν αγγίζουν τον πολίτη και επεσήμανε ότι στόχος θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

Ο φρέσκος λόγος και η νεανική παρουσία σαφέστατα βοήθησαν την υποψήφια. Το βασικό της πλεονέκτημα όμως, απέναντι στους υπολοίπους, είναι οι θέσεις και το όραμα της πολιτικής ομάδας από την οποία προέρχεται, τα οποία και είναι θεμελιωδώς διαφορετικά από τους υπολοίπους.

Οι Πράσινοι λοιπόν, είναι κάθετα αντίθετοι με τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και οδηγούν όλο και περισσότερους ανθρώπους στην ανεργία και την φτώχεια. Η λιτότητα δεν λειτουργεί, δεν φέρνει θετικά αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι επενδύσεις. Επενδύσεις που θα βάλουν την οικονομία σε μια πιο βιώσιμη τροχιά, με ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στόχο την ενεργειακή αυτάρκεια. Αυτοί είναι τομείς που έχουν ήδη δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας που αντιστέκονται στην κρίση. Φυσικά όλα αυτά δεν θα σβήσουν τα δισεκατομμύρια των χρεών των κρατών μελών της Ε.Ε. με μιας και ούτε θα είναι μια αυτόματη διαδικασία. Χρειάζεται να επικεντρωθούμε στην έρευνα και την ανάπτυξη αυτών των μέσων, ούτως ώστε να δοθούν και τα κατάλληλα κίνητρα για τον ιδιωτικό τομέα να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Παράλληλα χρειάζεται ένα ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο των χρηματοπιστωτικών αγορών και μια ισχυρή τραπεζική ένωση με επαρκή εποπτεία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θα διασφαλίζουν ότι οι φορολογούμενοι δεν θα πληρώνουν σε περίπτωση πτώχευσης των τραπεζών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρά το γεγονός ότι παραμένει πρωτοπόρα στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης παγκοσμίως, έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι τον μετασχηματισμό της οικονομίας της σε μια πραγματικά βιώσιμη και αειφόρο οικονομία. Τα μέσα υπάρχουν, χρειάζεται όμως η πολιτική βούληση και η κοινωνική συναίνεση για να περάσουμε στο επόμενο βήμα που θα ωφελήσει τόσο την Ευρώπη όσο και την Ελλάδα.

Ο ευροσκεπτικισμός αποτελεί εμπόδιο στο όραμα για μια βιώσιμη Ε.Ε. καθώς αμφισβητεί την ίδια την ευρωπαϊκή προοπτική. Η ευρωπαϊκή ιδέα, σε αυτές τις Ευρωεκλογές, βρίσκεται μπροστά σε μια κρίσιμη επιλογή. Οι πολίτες, και με την ψήφο τους, είτε θα δώσουν ώθηση σε ένα νέο κύμα ενοποίησης,είτε θα ενισχύσουν τις τάσεις διάλυσης και επιστροφής της Ευρώπης στο επώδυνο παρελθόν της.

Η αντίδραση των πολιτών όσο δικαιολογημένη και αν είναι, δεν δικαιολογεί την ροπή προς καταστροφικές για την κοινωνία επιλογές. Η οργή θα πρέπει να εκφραστεί μέσα από δημιουργικές δυνάμεις που θα αλλάξουν την Ευρώπη και την Ελλάδα μέσα από ένα κοινωνικά δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο ώστε και η Ευρώπη και η Ελλάδα να γίνουν καλύτερες. Η Αλληλεγγύη, Η Δημιουργία και η Οικολογία είναι λέξεις κλειδιά για το κοινό μας μέλλον.

O Bασίλης Σταμογιάννης είναι υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τους Πράσινους – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=34105

Posted on 22/05/2014 in Άρθρα, Στα Media

Share the Story

Back to Top