Politico: μυστικό σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας για “αγορά” των αγώνων του Παγκόσμιου Κυπέλλου

Σε δημοσίευμα του το Politico στις 7/2 αποκαλύπτει “μυστικό σχέδιο για «αγορά» του Μουντιάλ του 2030 από τη Σαουδική Αραβία, με την εμπλοκή του Κυριάκου Μητσοτάκη”. Το άρθρο υπογραφει ο δημοσιογράφος ALI WALKER.

Μάλιστα το Politico επανέρχεται στο θέμα στις 9/2 με άρθρο των  NEKTARIA STAMOULI και ALI WALKER

Με τίτλο «Το μυστικό σαουδαραβικό σχέδιο για αγορά του Παγκοσμίου Κυπέλλου», το δημοσίευμα συνοδεύεται από  φωτογραφία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον διάδοχο πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν από την επίσκεψη του δεύτερου στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2022.

Το Politico αναφέρει “ιδωτικές συνομιλίες με την ελληνική πλευρά που έγιναν μεταξύ του πρίγκιπα – διαδόχου Mohammed bin Salman και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το καλοκαίρι 2022” στις οποίες οι Σαουδάραβες προσφέρθηκαν να πληρώσουν για τις υποδομές που θα χρειαστεί να κατασκευαστούν στην Ελλάδα για να συμμετάσχει η χώρα από κοινού με την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία στην πρόταση υποψηφιότητας για την ανάληψη του Μουντιάλ του 2030.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Σαουδική Αραβία με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει να φιλοξενήσει τα 3/4 των προγραμματισμένων αγώνων της διοργάνωσης το 2030, προσφέροντας ως αντάλλαγμα μερικά δισεκατομμύρια μέσω κατασκευής νέων γηπέδων στην Ελλάδα.

Οι Σαουδάραβες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως «δούρειο ίππο» για την προσέλκυση ψήφων υπέρ αυτής της κοινής υποψηφιότητας, μεταξύ των ευρωπαϊκών – αλλά όχι μόνο αυτών χωρών. Τα πετροδολάρια για επενδύσεις στην Αφρική και η συμμετοχή της Αιγύπτου στοχεύουν στους ψήφους από την Αφρική, ενώ η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει κάποιους ψήφους από την Ευρώπη.

Η κατάθεση των προτάσεων υποψηφιότητας προς τη FIFA λήγει στα τέλη του 2023, ενώ το 2024 θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία στη FIFA στην οποία θα αναδειχθεί η καταλληλότερη υποψηφιότητα για το Μουντιάλ του 2030. Προτάσεις θα καταθέσουν και άλλες χώρες, όπως γιαπαράδειγμα η Ισπανία από κοινού με την Πορτογαλία και την Ουκρανία.

Το Politico σημειώνει ότι “δεν είναι σαφές εάν έγινε αποδεκτή η προσφορά του Σαλμάν στον Μητσοτάκη. Αλλά οι τρεις χώρες εργάζονται τώρα σε μια κοινή πρόταση για τη διοργάνωση του τουρνουά του 2030, μια κίνηση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις κατά της Ελλάδας”, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση αλλά και η σαουδαραβική πλευρά αρνήθηκαν να σχολιάσουν το παραμικρό για τις πληροφορίες που παρατίθενται. Απαντήσεις δεν δώθηκαν από την Αίγυπτο ή τη FIFA, ενώ ο υγυπουργός αθλητισμού “

«Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί στρατηγικά να τοποθετηθεί ως αφροευρασιατικός κόμβος – το κέντρο μιας νέας παγκόσμιας τάξης… Αυτό θα της επιτρέψει να ασκήσει σημαντική επιρροή σε μια τεράστια γεωγραφική περιοχή, την οποία επιδιώκει να επιτύχει με την οικοδόμηση σχέσεων με βασικούς εταίρους. Η πολυπολική διοργάνωση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Αίγυπτο και την Ελλάδα δεν θα ήταν ούτε αλτρουισμός ούτε μεγαλομανία. Αντίθετα, θα αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, το οποίο η κυβέρνηση στο Ριάντ προωθεί μέσω της πιθανής δωρεάς γηπέδων», δήλωσε στο Politico o Σάιμον Τσάντγουϊκ, καθηγητής αθλητισμού και γεω-πολιτικής οικονομίας στο Skema Business School στο Παρίσι. “

«Αυτή η τοποθέτηση θα επιτρέψει στη Σαουδική Αραβία να ασκήσει σημαντική δύναμη και επιρροή σε μια τεράστια γεωγραφική περιοχή, την οποία επιδιώκει να επιτύχει με την οικοδόμηση σχέσεων με βασικούς εταίρους». «Η πολυπολική διοργάνωση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Αίγυπτο και την Ελλάδα δεν θα ήταν ούτε αλτρουισμός ούτε μεγαλομανία. Αντίθετα, θα αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, το οποίο η κυβέρνηση στο Ριάντ επιτρέπει μέσω της πιθανής δωρεάς γηπέδων», πρόσθεσε.

Το Politico αναφέρει ότι “αυτή η ενέργεια που αποκαλύπτεται για πρώτη φορά θα πυροδοτήσει την κριτική ότι η Σαουδική Αραβία προσπαθεί ουσιαστικά να χρησιμοποιήσει τον αστρονομικό της πλούτο για να αγοράσει το Παγκόσμιο Κύπελλο δημιουργώντας έναν διηπειρωτικό συνασπισμό για να εκμεταλλευτεί έξυπνα το εκλογικό σύστημα της FIFA. Μια προσφορά για Παγκόσμιο Κύπελλο μόνο στη Μέση Ανατολή θα ήταν απίθανο να πετύχει μόλις οκτώ χρόνια αφότου το Κατάρ φιλοξένησε το τουρνουά το 2022″.

Το Politico κάνει, επίσης, αναφορά στο «εφιαλτικό» για την Ελλάδα, παράδειγμα της ανάληψης της Ολυμπιάδας του 2004, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες που έγιναν τότε ως «μνημείο της κυβερνητικής ασυδοσίας», συνδέοντας την περίοδο εκείνη με την οικονομική κρίση που έφερε τα μνημόνια στη χώρα.

Σε εκείνη την συνάντηση των δύο τον Ιούλιο 2022 ο πρίγκηπας κατέληξε με το εξής: “Και επίσης έχουμε ένα τέταρτο μεγάλο στοιχείο που μπορούμε να ανακοινώσουμε σήμερα. Μπορούμε να το ανακοινώσουμε αργότερα. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό και σίγουρα έχουμε πολλά στην ατζέντα: επενδύσεις, εμπόριο, οικονομική ατζέντα, πολιτική ατζέντα, ασφάλεια. Σας υπόσχομαι λοιπόν ότι όταν έρθω στην Ελλάδα, δεν θα έρθω με άδεια χέρια. Έχουμε πολλά πράγματα που θα αλλάξουν το παιχνίδι και για τις δύο χώρες αλλά και για ολόκληρη την περιοχή”.
Η κυβέρνηση τελικά αντέδρασε υποτονικά χωρίς να αρνείται ότι το θέμα έχει συζητηθεί
«Υπάρχει μια γενική αθλητική συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία, περιλαμβάνει διάφορες ενέργειες, αλλά προφανώς δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση για αυτά τα θέματα», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στο τοπικό ραδιόφωνο. “Δεν υπάρχει συζήτηση αυτή τη στιγμή για κάτι οριστικό, είμαστε στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων».
«Το άρθρο του POLITICO για την «εξαγορά» της Ελλάδας από τη Σαουδική Αραβία για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 είναι γεμάτο ανακρίβειες», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης. «Οι επαφές βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των δύο χωρών και της Αιγύπτου, αλλά βρίσκονται ακόμη στα πρώτα στάδια της διερεύνησης των δυνατοτήτων για μια προσφορά», πρόσθεσε.

Posted on 10/02/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top