Εκπρόσωποι 14 κομμάτων πολιτικής φιλοζωίας από Ευρώπη, Καναδά και Αυστραλία καλούν σε άρση του αποκλεισμού ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ από τις εκλογές

H Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κομμάτων για τα Δικαιώματα των Ζώων, ευρωβουλευτές και βουλευτές, φιλοζωικά κόμματα από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Αυστραλία και τον Καναδά  επικρίνουν τον αποκλεισμό του ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ από τις εκλογές και ζητούν να αλλάξει η απόφαση.

Στην επιστολή τους που απευθύνουν στον Υφυπουργό κ. Πέτσα αναφέρουν:

Έχει υποπέσει στην αντίληψή μας ότι ο Άρειος Πάγος έχει απαγορεύσει τη συμμετοχή της συμμαχίας “Πράσινο και Μωβ” στις βουλευτικές εκλογές της 21ης ​​Μαΐου, λόγω τεχνικού σφάλματος. Το σφάλμα ήταν στο ηλεκτρονικό σύστημα που ξεκίνησε για πρώτη φορά το ελληνικό Υπουργείο Εσωτερικών για την εγγραφή των υποψηφίων στις εκλογές. Η συμμαχία Πράσινο και Μωβ ενεργεί σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της συμπόνιας και βιωσιμότητας.

Η συμμαχία καταχωρήθηκε δεόντως και έγκαιρα. Οι υποψήφιοι χρησιμοποίησαν το ηλεκτρονικό σύστημα εγγραφής που δρομολόγησε η ελληνική κυβέρνηση και έστειλαν απόδειξη ότι η εγγραφή τους έγινε σωστά. Αργότερα όμως η συμμετοχή της συμμαχίας στις εκλογές ακυρώθηκαν από τις αρχές γιατί σύμφωνα με τις αρχές δεν ήταν συμπληρωμένα δυο κελιά στο σύστημα. Τα κελιά αυτά περιελάμβαναν δύο αριθμούς που το Υπουργείο Εσωτερικών είχε ήδη στην αρχική έντυπη μορφή που παρείχε η συμμαχία Πράσινο και Μωβ, δύο μέρες πριν ξεκίνησε η υποβολή του ηλεκτρονικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, ο πρώτος αριθμός ήταν το πρωτόκολλο που το ηλεκτρονικό σύστημα δεν επέτρεπε καν να συμπληρωθεί και ο δεύτερος αριθμός ήταν ο αριθμός εγγραφής της συμμαχίας που έχει ήδη δοθεί από το Υπουργείο για πρόσβαση στο ηλεκτρονικό πλατφόρμα.

Η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η γενέτειρα της δημοκρατίας. Το να εξαιρούνται τα δημοκρατικά κόμματα από το δικαίωμα συμμετοχής σε ελεύθερες εκλογές μόνο και μόνο λόγω τεχνικού σφάλματος στο σύστημα που χρησιμοποιείται για την πρώτη φορά, δεν ταιριάζει με τις ευρωπαϊκές αξίες και την πλούσια ελληνική δημοκρατική ιστορία.

Τώρα είναι η ώρα οι ελληνικές αρχές να δείξουν ότι υιοθετούν τις δημοκρατικές αξίες και το δικαίωμα στις ελεύθερες εκλογές σοβαρά.

Σας προτρέπουμε με σεβασμό να εξετάσετε ξανά την υπόθεση και να επιτρέψετε στη συμμαχία Πράσινο και Μωβ να συμμετάσχει σε ελεύθερες εκλογές

Την επιστολή υπογράφουν οι: Anja Hazekamp, ευρωβουλευτής (Partij voor de Dieren, Ολλανδία),  Christine Teunissen, βουλευτής του Ολλανδικού Κοινοβουλίου (Partij voor de Dieren), Ines Kostic, Animal Politics Foundation (Ίδρυμα Πολιτικών για τα Ζώα), Le Parti Animaliste (Γαλλία), Vanessa Hudson, Animal Welfare Party (Βρετανία), Kyriacos Kyriacou, Animal Party Cyprus (Κύπρος), Tatu Chanth, Eläinoikeuspuolue (Φινλανδία), Robert Gabel, Partei Mensch Umwelt Tierschutz (Γερμανία), Inês Sousa Real, PAN -Pessoas-Animais-Natureza (Πορτογαλία), Constance Adonis Villalon, DierAnimal (Βέλγιο), Cristiano Ceriello, Partito Animalista Italiano (Ιταλία), Bruce Poon, Animal Justice Party (Αυστραλία), Liz White, Animal Protection Party of Canada (Καναδά), Gerben Uunk, Party for Animal Welfare (Ιρλανδία), PiniZiser, Tsedek La Kol, Justice for all (Ισραήλ)

 

Letter of support for participation of Green and Purple alliance in democratic elections

Posted on 10/05/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top