Παρότι η παρόχθια βλάστηση των ποταμών και των ρεμάτων θεωρείται παγκοσμίως ως “πράσινη υποδομή” που πρέπει να φροντίζουμε για τη διατήρηση και ενδυνάμωσή της ώστε να αποτρέπονται ή να αμβλύνονται τα πλημμυρικά φαινόμενα, στη χώρα μας της έχουμε κηρύξει πόλεμο. Τα ποτάμια και τα ρέματα σε όλη την Ελλάδα κακοποιούνται βάναυσα καθώς έχουν παραδοθεί στο έλεος των αποφάσεων των Περιφερειαρχών και σε επεμβάσεις εργολάβων, που ξεπατώνουν ό,τι φυτρώνει στο διάβα τους. Χωρίς γνώση των υδρολογικών δεδομένων, αλλά και χωρίς πρόβλεψη ορθολογικής διαχείρισης (και αποκατάστασης) του παρόχθιου-συχνά κακοποιημένου ήδη- οικοσυστήματος, μετατρέπουν μαζικά και σε όλη την χώρα αυτούς τους υδάτινους θησαυρούς σε νεκρούς αγωγούς νερού που γιγαντώνουν το πρόβλημα, αυξάνοντας την ταχύτητα ροής, τη στερεοπαροχή και τελικά την ορμητικότητα των υδάτων προκαλώντας τελικά μεγαλύτερες καταστροφές!
Ήδη έχουν σημειωθεί πιθανότατα ανεπανόρθωτες βλάβες στην Ήπειρο (ποταμός Λούρος), στην Εύβοια (ποταμός Κηρέας) και στις Σέρρες (ποταμός Αγγίτης), ενώ έχουν ήδη απειληθεί ο ποταμός Κραυσίδωνας στο Βόλο και πολλά ρέματα στη Μαγνησία, καθώς και ο Ερασίνος ποταμός στα Μεσόγεια Αττικής. Σε όλες τις περιπτώσεις εφαρμόστηκε η ίδια απαράδεκτη πολιτική «καθαρισμών» στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Πολιτικής Προστασίας, χωρίς την υποχρέωση σύνταξης μελετών και χωρίς τη συμβολή της Δασικής Υπηρεσίας, που έχει εδώ και χρόνια αποβληθεί από τις «πεδινές κοίτες» με ένα παράλογο μέτρο, το υψομετρικό όριο των 500 μέτρων πάνω από την θάλασσα (έχει δηλαδή «αρμοδιότητα» μόνο στα «ορεινά» ρέματα που είναι πάνω από τα 500 μέτρα!). Επιπρόσθετα στην όλη καταστροφή, η προχειρότητα σε αυτές τις επεμβάσεις είναι ο κύριος λόγος για τη μετάδοση με απίστευτα ραγδαίο ρυθμό σε όλη τη χώρα του θανατηφόρου για τα πλατάνια παθογόνου μύκητα του μεταχρωματικού έλκους, που μεταδίδεται κυρίως με μολυσμένα μηχανήματα και εργαλεία που τραυματίζουν τα πλατάνια. Υπολογίζεται ότι μέσα στην τρέχουσα δεκαετία ο μύκητας αυτός θα εξαφανίσει όλα τα πλατανοδάση της χώρας εάν δεν ληφθούν άμεσα και σοβαρά μέτρα για την ανάσχεση του φαινομένου!
Αναλυτικότερα, χαρακτηριστική είναι η προαναφερθείσα περίπτωση της Ηπείρου, όπου μπουλντόζες ισοπέδωσαν την κοίτη του ποταμού Λούρου, αποψίλωσαν την όχθη, και προκάλεσαν μεγάλη οικολογική καταστροφή και κύμα αντιδράσεων και καταγγελιών. Η ομόθυμη κατακραυγή κινητοποίησε τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, που παρέπεμψαν την υπόθεση στη δικαιοσύνη και καταδίκασαν την Περιφέρεια σε πρόστιμο ύψους 180.000 ευρώ. Αντίστοιχες αδιανόητες επεμβάσεις με μαζικές κοπές αιωνόβιων πλατάνων, κάποιων άνω των 250 ετών στον ποταμό Κηρέα της Εύβοιας, δεν απέτρεψαν αλλά ενέτειναν τη σφοδρότητα των πλημμυρικών φαινομένων των τελευταίων ραγδαίων βροχοπτώσεων, οδηγώντας σε αντίστοιχες καταγγελίες που αναμένουν την κινητοποίηση των αρχών. Στον Βόλο τα ασφαλιστικά μέτρα πολιτών έβαλαν φρένο στην κοπή των πλατάνων, 2-3 μέρες μετά την έναρξη των εργασιών και αφού είχαν προσημανθεί όλα για αποψιλωτική υλοτομία.
Για τους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ, λοιπόν, η απουσία ολοκληρωμένης οικολογικής διαχείρισης και αποκατάστασης των ρεμάτων και η αντιμετώπισή τους σαν αγωγούς νερού, που μπορούν να λειτουργήσουν άσχετα από τους νόμους της φύσης, είναι ένα τεράστιο και οργανωμένο περιβαλλοντικό έγκλημα, που συχνά συνδέεται και με την παράνομη απόληψη υλικών από τις κοίτες, που χρησιμοποιούνται ως άτυπα λατομεία. Η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα άλλοθι για αυτό. Η πολιτική της επιλογή να καταστρέψει αντί να προστατεύσει και να αποκαταστήσει την παρόχθια βλάστηση την καθιστά υπόλογη σε κάθε έγκλημα που διαπράττεται από τους «μπλε» περιφερειάρχες. Ένα έγκλημα που σύντομα θα επισύρει πρόστιμα και πολλαπλάσια ποσά για την αποκατάστασή τους, αφού για παράδειγμα πολλά είδη ενδημικών ψαριών αλλά και προστατευόμενων ειδών, σπάνια σε εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, απειλούνται με εξαφάνιση από τις ενέργειές τους, καθώς τα ελληνικά ποτάμια αποτελούν παγκοσμίως μοναδικά καταφύγια για τη βιοποικιλότητά τους. Πέραν των παραπάνω ας μην ξεχνάμε ότι σύντομα θα χρειαστεί να πληρώσουν και αποζημιώσεις σε όσους πλήττονται από τις σπασμωδικές αυτές ενέργειες, για να μην μιλήσουμε για άλλες ευθύνες σε περιπτώσεις που χάνονται ανθρώπινες ζωές. Και ας μην ξεχνάμε και το κακό παράδειγμα του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, όπου σχεδιάζεται μια τεράστια καταστροφή με ευθύνη του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Ραφήνας. Υπενθυμίζουμε ότι ο νυν δήμαρχος αποδοκιμάστηκε και από 1.1.2024 θα υπάρχει νέα διοίκηση στο Δήμο που αντιτίθεται στην καταστροφή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας.
Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ζητάμε να σταματήσει ο ανελέητος πόλεμος στα υδάτινα οικοσυστήματα, ολοκληρωμένη επιστημονική οικολογική διαχείριση των ρεμάτων σύμφωνα με τη διεθνή γνώση και πρακτική, ανάδειξη του ρόλου και της σημασίας τους και αποκατάστασή τους όπου έχουν πληγεί. Είμαστε στο πλευρό των πολιτών που τα υπερασπίζονται, είμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε αγώνα για τη φύση!
prasinoi.eu | prasinoi.gr | facebook.com/prasinoi.gr | instagram.com/prasinoi.gr | twitter.com/prasinoi_gr
e-mail: info@prasinoi.eu