Έκθεση: Ποιότητα ζωής στις ευρωπαϊκές πόλεις

Ποια πόλη στην Ευρώπη είναι η πιο καθαρή ή η ασφαλέστερη; Σε ποια πόλη είναι εύκολο να βρείτε μια θέση εργασίας ή ένα προσιτό σπίτι; Ποια πόλη έχει τις καλύτερες δημόσιες συγκοινωνίες ή ποιότητα αέρα; Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και πολλά άλλα μπορείτε να βρείτε στην έκθεση του 2023 σχετικά με την ποιότητα ζωής στις ευρωπαϊκές πόλεις. Η έκθεση παρουσιάζει τα κύρια πορίσματα της έκτης έκδοσης της έρευνας σχετικά με την ποιότητα ζωής των ευρωπαϊκών πόλεων. Η έρευνα καλύπτει 83 πόλεις σε όλη την Ευρώπη για περισσότερες από 70000 συνεντεύξεις.

Από το 2007, αυτή η έρευνα παρέχει μια μοναδική εικόνα για τη ζωή της πόλης. Συγκεντρώνει τις εμπειρίες και τις απόψεις των κατοίκων των πόλεων σε όλη την Ευρώπη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του 2023 δείχνουν ότι η συνολική ικανοποίηση σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις παραμένει υψηλή, με σχεδόν εννέα στους δέκα ανθρώπους να δηλώνουν ικανοποιημένοι με τη διαβίωσή τους στην πόλη τους. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν επίσης σημαντικές βελτιώσεις στην αντιληπτή ποιότητα ζωής στις πόλεις των ανατολικών κρατών μελών.

Ενώ οι πρωτεύουσες θεωρούνται ότι προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες για θέσεις εργασίας, οι μικρότερες πόλεις θεωρούνται καλύτερο μέρος για να ζήσουν, ιδίως για τους ηλικιωμένους και για τις οικογένειες με μικρά παιδιά.

Οι άνθρωποι αισθάνονται ασφαλέστεροι περπατώντας μόνοι τους τη νύχτα σε μικρότερες πόλεις και αντιλαμβάνονται την πόλη τους ως καθαρότερη και λιγότερο θορυβώδη από τους ανθρώπους που ζουν σε μεγαλύτερες πόλεις.

Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι σε μη πρωτεύουσες είναι πιο ικανοποιημένοι με τη διαθεσιμότητα δημόσιων χώρων και υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και με τη στέγαση. Οι μη πρωτεύουσες θεωρούνται επίσης καλύτερο μέρος για να ζουν οι μετανάστες και οι οικογένειες με μικρά παιδιά, ενώ οι άνθρωποι σε πόλεις που δεν είναι πρωτεύουσες είναι πιο ικανοποιημένοι από την τοπική δημόσια διοίκηση.

Οι διαδραστικοί χάρτες και τα διαγράμματα είναι διαθέσιμα παρακάτω.

Θα βρείτε επίσης πρόσθετες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων χαρτών και διαγραμμάτων που μπορούν να φορτωθούν για όλες τις ερωτήσεις που καλύπτονται από την έρευνα, τα υποκείμενα δεδομένα, σε επίπεδο πόλης, καθώς και με τη μορφή ανωνυμοποιημένων μικροδεδομένων, του πλήρους ερωτηματολογίου και των συνοδευτικών μεθοδολογικών εκθέσεων.

Μπορείτε να στείλετε τα σχόλιά σας στη διεύθυνση REGIO-B1-PAPERS@ec.europa.eu.

Έκθεση σχετικά με την ποιότητα ζωής στις ευρωπαϊκές πόλεις

Έκθεση σχετικά με την ποιότητα ζωής στις ευρωπαϊκές πόλεις

Εκδόσεις

Πρόσθετες πληροφορίες

Παραρτήματα

Μπορείτε να κατεβάσετε τους χάρτες και τα διαγράμματα που χρησιμοποιούνται στην έκθεση, καθώς και τα δεδομένα, το ερωτηματολόγιο και τις τεχνικές εκθέσεις σχετικά με την έρευνα.

Παρουσίαση της έκθεσης Αγγλικά (PDF)

Λήψη 

Χάρτες Αγγλικά (Zip)

Λήψη 

Διαγράμματα πλοκής Αγγλικά (Zip)

Λήψη 

Αποτελέσματα της έρευνας συγκεντρωτικά ανά πόλη
Αγγλικά (Xslx)

Κατέβασμα 

Αποτελέσματα ερευνών ανά πόλη και ανά κοινωνικοδημογραφική ομάδα
Αγγλικά (Zip)

Λήψη 

Απαντήσεις ανά απαντώντα ανωνυμοποιημένα, δηλαδή τα μικροδεδομένα (SPSS και STATA) και το εγχειρίδιο κώδικα Αγγλικά (Zip)

Λήψη 

Ερωτηματολόγιο Αγγλικά (PDF)

Λήψη 

Τεχνική έκθεση έρευνας Αγγλικά (PDF)

Λήψη 

Έκθεση αξιολόγησης της έρευνας
Αγγλικά (PDF)

Λήψη 

Posted on 01/01/2024 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top