Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα χωρίς τα πλαστικά μιας χρήσης…

Mε τα πλαστικά να απειλούν πλέον σοβαρά το περιβάλλον και πολλές μορφές ζωής, χρειάζονται σημαντικές αλλαγές σε πολιτικές, πρακτικές και συνήθειες. Παρουσιάζουμε, στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσπάθειας ευαισθητοποίησης, τις δραστηριότητες δύο περιβαλλοντικών οργανώσεων σχετικά με το πλαστικό αδιέξοδο, της WWF Ελλάς και της Greenpeace

 

ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

Εδώ και δεκαετίες τα πλαστικά έχουν κατακλύσει κάθε πτυχή της ζωής μας αφού βρίσκουν εφαρμογή σε όλο το φάσμα της παραγωγής. Στην Ελλάδα κάθε πολίτης παράγει 68 κιλά πλαστικά απορρίμματα, από τα οποία μόλις το 10% οδηγείται στην ανακύκλωση. Τα υπόλοιπα καταλήγουν κυρίως σε χωματερές, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι πλαστικών σκουπιδιών διαρρέει στο φυσικό περιβάλλον ρυπαίνοντας τα χερσαία οικοσυστήματα και φυσικά τις θάλασσές μας, στις οποίες ταξιδεύουν κάθε χρόνο σχεδόν 11.500 τόνοι πλαστικών. Είναι σαν να πετάμε ημερησίως πάνω από 1.000.000 άδεια πλαστικά μπουκάλια στη θάλασσα! Και σαν να μην έφτανε αυτό, τα πλαστικά που καταλήγουν στο περιβάλλον δεν εξαφανίζονται δια μαγείας. Παραμένουν εκεί για πάρα πολλά χρόνια και σιγά σιγά διαλύονται σε μικρότερα κομμάτια, αρκετά εκ των οποίων γίνονται θανατηφόρα τροφή για είδη πανίδας. Σχεδόν πάνω από το 90% της καταστροφής που προκαλείται στην άγρια ζωή των θαλασσών μας οφείλεται στα πλαστικά, ενώ παγκοσμίως, περίπου 700 θαλάσσια είδη απειλούνται από τα πλαστικά είτε ηθελημένα, είτε τυχαία, είτε έμμεσα επειδή τρέφονται από κάποιο θήραμα που ήδη έχει καταπιεί πλαστικά.

Θαλάσσιες χελώνες, θαλάσσια θηλαστικά, ψάρια, μύδια, ακόμα και το μικροσκοπικό ζωοπλαγκτόν, καταπίνουν πλαστικά και μικροπλαστικά, μολύνοντας την τροφική αλυσίδα ως τον άνθρωπο. Έτσι σήμερα ένας μέσος άνθρωπος καταπίνει έως και 5 γραμμάρια πλαστικό κάθε εβδομάδα, δηλαδή το βάρος μιας πιστωτικής κάρτας!

Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Όπως μας δίδαξε και η πανδημία COVID 19 η υγεία μας είναι αλληλένδετη με την υγεία του πλανήτη. Έχει έρθει η ώρα λοιπόν όλοι να αναλάβουμε δράση για έναν πλανήτη απαλλαγμένο από πλαστικά, για το καλό της φύσης και του ανθρώπου!

Οδηγός για διακοπές χωρίς πλαστικά

H έκδοση του WWF Ελλάς προτείνει …ξέγνοιαστες διακοπές απαλλαγμένες από πλαστικά!

Στον Οδηγό για διακοπές χωρίς πλαστικά θα βρει κανείς χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορούμε να αποφύγουμε την παγίδα των πλαστικών μιας χρήσης και τι χρειάζεται να έχουμε μαζί μας για να το πετύχουμε!

Από τις 3 Ιουλίου απαγορεύτηκε βάσει νόμου η διάθεση μιας ευρείας γκάμας πλαστικών μιας χρήσης στην αγορά, ενώ από τον Ιανουάριο του 2022 για την προμήθεια πλαστικών ποτηριών καφέ και δοχείων φαγητού takeaway θα πρέπει να καταβάλλουμε αντίτιμο. Το WWF Ελλάς διοργανώνει την Παρασκευή, 9 Ιουλίου, στις 15.00, διαδικτυακή συζήτηση με τον Αχιλλέα Πληθάρα, υπεύθυνο του WWF Ελλάς για θέματα πρόληψης αποβλήτων, με θέματα: Τι σημαίνει όμως ο νέος νόμος για την καθημερινότητά μας; Είναι επαρκής για την αντιμετώπιση του «τσουνάμι» πλαστικών που κατακλύζει τη φύση και τις ζωές μας;

Τα πλαστικά έχουν καθιερωθεί στην αντίληψή μας ως «κάτι φθηνό, κάτι που μας διευκολύνει». Στην πραγματικότητα όμως το κόστος τους στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία είναι τεράστιο. Ένα πλαστικό μπουκάλι παραμένει από 400 έως 500 χρόνια στο φυσικό περιβάλλον, ενώ ένα καλαμάκι μπορεί να παραμείνει ως και 200 χρόνια.

Το WWF Ελλάς προτείνει αλλαγές συνηθειών στην καθημερινότητά μας σταδιακά ώστε να κάνουμε τη διαφορά και να ελαχιστοποιήσουμε τα πλαστικά που χρησιμοποιούμε. Η αρχή μπορεί να γίνει με την κατάργηση της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης, πολλά από τα οποία θα σταματήσουν να κυκλοφορούν από τον Ιούλιο του 2021 βάσει του νέου νόμου 4736/2020. Σε αυτά συγκαταλέγονται οι μπατονέτες, τα καλαμάκια, οι αναδευτήρες και τα ποτήρια από φελιζόλ., ενώ από τον Ιανουάριο του 2022 για την προμήθεια πλαστικών ποτηριών καφέ και δοχείων φαγητού takeaway θα πρέπει να καταβάλλει κάποιος αντίτιμο.

Ο νέος νόμος βέβαια δεν θα λύσει ως δια μαγείας το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης. Γι’ αυτό και η συνδρομή όλων μας είναι πολύ σημαντική!“, τονίζει το WWF. “Προσπαθούμε πάντα να ελαχιστοποιήσουμε τη χρήση πλαστικού στην καθημερινότητά μας. Συμβουλευόμαστε τον οδηγό αντικατάστασης και ανακύκλωσης πλαστικών, προμηθευόμαστε χύμα προϊόντα ή προϊόντα με πιο φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες και τέλος ανακυκλώνουμε σωστά τα πλαστικά απορρίμματα που δεν είναι δυνατόν να αποφύγουμε”.

Greenpeace: Λύσεις για την πλαστική ρύπανση: ουσία ή ευχολόγια;

H Greenpeace οργανώνει επίσης μια καμπάνια με τίτλο “Βγάλε το πλαστικό από τη ζωή σου“. Επισημαίνει ότι “όλο το πλαστικό που έχει παραχθεί ποτέ βρίσκεται ακόμα σε κάποια μορφή πάνω στον πλανήτη. Είμαστε τόσο εθισμένοι σε αυτό που χρησιμοποιούμε πολύ περισσότερο απ’ όσο πραγματικά χρειαζόμαστε. Η πλαστική ρύπανση βρίσκεται παντού: από τον οργανισμό μας μέσω της τροφικής αλυσίδας, μέχρι τις πιο απόμακρες παραλίες και ακατοίκητα νησιά. Όμως ο πλανήτης μας δεν είναι μίας χρήσης!

Ποιο είναι το πρόβλημα: Περίπου 4,8 – 12,7 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς μας, ενώ στη Μεσόγειο επιπλέουν 1.455 τόνοι πλαστικού. Στην Ελλάδα από τους 180.000 – 300.000 τόνους πλαστικής συσκευασίας που παράγονται ετησίως, μόνο ένα μικρό ποσοστό ανακυκλώνεται. Το υπόλοιπο καταλήγει στις χωματερές, τις πόλεις και τις θάλασσές μας. Καθημερινά στη χώρα μας σερβίρονται κατά μέσο όρο 1.000.000 πλαστικά ποτήρια μόνο για καφέ. Το πλαστικό σκοτώνει θαλάσσια ζώα, επιδρά αρνητικά στα θαλάσσια οικοσυστήματα και εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα, ενώ πιθανότατα καταλήγει και στο πιάτο μας.

Η Greenpeace επικεντρώνει στην προσπάθεια να πιεστούν οι εταιρίες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης στη ρίζα του. Καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στην καμπάνια της “Ζήτα από τις Nestle, Unilever, Coca-Cola, PepsiCo., Colgate, Danone, Johnson & Johnson και Mars να δημοσιεύσουν τις ποσότητες πλαστικού που παράγουν και χρησιμοποιούν, να θέσουν συγκεκριμένους στόχους για τη μείωσή του και να επενδύσουν σε νέους τρόπους διάθεσης των προϊόντων τους”.

Και παρουσιάζει τρόπους με τους οποίους οι εθελοντές της κατάφεραν να μειώσουν τη χρήση πλαστικού.Plastic Busters με τα vlogs των εθελοντών της για το πώς κατάφεραν να μειώσουν το πλαστικό μίας χρήσης στην καθημερινότητά τους μέσα από μικρές, εύκολες αλλαγές.

Γινόμαστε κομμάτι της παγκόσμιας συμμαχίας και πιέζουμε τις επιχειρήσεις να σταματήσουν να χρησιμοποιούν πλαστικά μίας χρήσης και τους πολιτικούς να λάβουν άμεσα δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης του. Αλλάζουμε συνήθειες και εμείς οι ίδιοι: μειώνουμε τη χρήση πλαστικού μίας χρήσης στην καθημερινότητά μας. Ο καθένας μας μπορεί να το κάνει, αφού οι λύσεις είναι πολύ πιο εύκολες από ότι φανταζόμαστε“.

Photo εξωφύλλου by Volodymyr Hryshchenko on Unsplas

 

Posted on 07/07/2021 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top