Π. Πετροπούλου: Συγκλίσεις για διαμόρφωση εναλλακτικής φωνής απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική

 

 

 

 

 

 

Η τοποθέτηση της Πηνελόπης Πετροπούλου στη συνέντευξη Τύπου των Πράσινων στη ΔΕΘ

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας χαιρετά την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από την Αθήνα και ευχόμαστε επιτυχία, πρόοδο και καινοτομία, ευημερία και επιστημονικά επιτεύγματα .

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας ιδρύθηκε το 2012 , είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Πειρατικού Κόμματος (PPEU) που συνεργάζεται με την ευρωομάδα των Πράσινων με 4 ευρωβουλευτές και μέλος του Διεθνούς Pirate Party International (PPI) και αγωνιζόμαστε να προωθήσουμε και να επεκτείνουμε τις Ιδέες που ξεκίνησαν το 2006 από την Σουηδία για:

* Προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών ελευθεριών από επεμβάσεις κρατών και εταιρειών.

* Διαφάνεια της Δημόσιας Διοίκησης.

* Μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για το copyright, με μείωση του χρόνου προστασίας και ελεύθερη χρήση ψηφιακών αντιγράφων για ιδιωτική, μη-εμπορική χρήση.

* Αλλαγές στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις πατέντες, που οδηγούν σε πανάκριβα φάρμακα, ανθρώπινες απώλειες και άδικη εκμετάλλευση.

Παράλληλα, τα Κόμματα Πειρατών κάθε χώρας εστιάζουν σε ζητήματα των χωρών τους, στο πλαίσιο της μεταξύ τους ανεξαρτησίας, έχοντας βασικές Αξίες όπως:

* Η ψηφιακή, συμμετοχική, Άμεση Δημοκρατία.

* Η ενίσχυση του Διαχωρισμού των Εξουσιών.

* Ο σεβασμός της Προσωπικής Ζωής.

* Η εκτεταμένη χρήση Ανοικτών Προτύπων και Ελεύθερου Λογισμικού.

* Η ελεύθερη Πρόσβαση στην Γνώση και τον Πολιτισμό.

* Η Προστασία Πληροφοριοδοτών, Δημοσιογράφων και bloggers, όταν δημοσιοποιούν παρανομίες.

Η ισότητα των φύλων βρίσκεται στο επίκεντρο των Πράσινων και Πειρατικών Πολιτικών.

 1. Θέλουμε ισχυρούς νόμους για την ίση αμοιβή σε ίση εργασία.
 2. Η γονική άδεια πρέπει να παραταθεί και να διανεμηθεί ισότιμα μεταξύ των γονέων.
 3. Καλύτερη προστασία για τις εγκύους εργαζόμενες.
 4. Δωρεάν αντισύλληψη που να είναι προσβάσιμη σε όλους/ες.
 5. Χρειαζόμαστε διευκόλυνση της εργαζόμενης μητέρας από την πολιτεία (σε βρεφονηπιακούς σταθμούς , σε ωράριο, σε νομικό πλαίσιο προστασίας για τα εργασιακά, σε νέες θέσεις εργασίας.
 6. Ο στόχος μας σήμερα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα είναι το 50/50, δηλαδή το ίδιο ποσοστό συμμετοχής ανδρών και γυναικών στα ψηφοδέλτια
 7. Η συμμετοχή των γυναικών υπολείπεται σημαντικά των αντρών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, με αποτέλεσμα να δημιουργεί δημοκρατικό έλλειμμα.
 8. Πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε και να ενθαρρύνουμε με εκστρατείες ενημέρωσης τις γυναίκες που επιθυμούν να εμπλακούν στην πολιτική, εστιάζοντας στην αλληλεγγύη μεταξύ μας.

Προτείνουμε:

 1. Θέσπιση της Γυναικοκτονίας ως ξεχωριστό Ποινικό αδίκημα
 2. Πραγματική εφαρμογή της Σύμβασης της Κων/λης
 3. Επαναφορά της ΓΓΙ στον αναβαθμισμένο της ρόλο
 4. Ενεργοποίηση Επιτροπών Ισότητας στους Δήμους.
 5. Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στην Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση στα σχολεία.

Το κίνημα Metoo έρχεται να ανατρέψει την κουλτούρα της σιωπής , της ενοχής και της περιφρόνησης του λόγου των γυναικών και τοποθετεί το πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης και έμφυλης βίας στον δημόσιο χώρο.

 1. Αυτοτελές ποινικό αδίκημα σε ξεχωριστό άρθρο του Ποινικού Κώδικα και με αυξημένη ποινή να αποτελέσει η βία και η παρενόχληση στους χώρους εργασίας.
 2. Να συσταθεί Ανεξάρτητη Δημόσια Αρχή Προστασίας, ώστε τα θύματα να μπορούν να καταγγείλουν επώνυμα τους θύτες χωρίς φόβο και συστολές , να αξιολογούνται οι καταγγελίες και να δρομολογούνται για την δικαιοσύνη με διαφορετικούς ρυθμούς και διόδους.
 3. Να γίνει μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης Women lives matter , από όλες τις υγιείς δυνάμεις της χώρας, που θα αναδεικνύει παντού τα προβλήματα των παρενοχλήσεων σε όλους τους χώρους και θα προστατέψει τη νέα γενιά από τα φαινόμενα σήψης, διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας.
 4. Επιπρόσθετα χρειάζεται πλέγμα προστασίας και υποστηρικτικών υπηρεσιών για το θύμα που δεν θα εξαρτάται από την επιθυμία του θύματος να ασκήσει ποινική δίωξη ,νομικές και ψυχολογικές συμβουλές, οικονομική βοήθεια και στέγαση και εξεύρεση απασχόλησης για τα θύματα βίας.

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας συνέταξε το μεγαλύτερο μέρος του κοινού ευρωπαϊκού προγράμματος των πειρατικών κομμάτων που συμμετείχαν στις ευρωεκλογές( 2014 και 2019) για την υγεία , με σαφέστατη αναφορά στην απελευθέρωση των πατεντών σε φάρμακα και εμβόλια και τροποποίηση της νομοθεσίας για τις πατέντες .

Και ήρθε η επιδημία του ιού Έμπολα στην αρχή και μετά η πανδημία του κορονοϊού για να μας επιβεβαιώσει με τον πιο σκληρό τρόπο !

Η πανδημία βρήκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας ευάλωτο μετά από πρόγραμμα 10ετούς λιτότητας σύμφωνα με την έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας στον χώρο της Υγείας.

Στη συνέχεια ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης υποβαθμίστηκε περαιτέρω και δεν εξυπηρέτησε με κανένα τρόπο την πανδημία , ούτε καν στο πρόγραμμα για τους εμβολιασμούς .

Οι χειρισμοί που ακολούθησε η κυβέρνηση για την πανδημία σε ΜΜΜ, σχολεία, εκδηλώσεις πολιτισμού, εστίαση και τουρισμό ήταν λανθασμένες και ανεπαρκείς.

Πιστεύουμε ότι η Νομοθεσία οφείλει να εναρμονιστεί με τις απαιτήσεις για άμεσες μεταρρυθμίσεις σε πολλά επίπεδα και τομείς.

Χρειάζεται:

 1. Αύξηση των κονδυλίων για την υγεία με κίνητρα για προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτών.
 2. Άμεση δημιουργία νέων μονάδων εντατικής θεραπείας ΜΕΘ σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
 3. Άμεση προμήθεια υλικό-τεχνικού εξοπλισμού τεστ αυτοδιάγνωσης και λοιπού σχετικού υλικού στις δημόσιες δομές και κινητές μονάδες.

Και 2-3 προτάσεις για την Οικονομία στην μετά COVID εποχή:

 1. Μεγαλύτερη και καλύτερα στοχευμένη οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρών και πολύ μικρών, μέσω μη επιστρεπτέων προκαταβολών και αποζημιώσεων.
 2. Γενναία διαγραφή οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.
 3. Ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός ως του ποσού των 10.000 ευρώ
 4. Μεγαλύτερη ευελιξία για την απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης από περισσότερες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (αφού τα χρήματα από το Ταμείο δεν φτάνουν στην πραγματική οικονομία και δημιουργούν μεγάλες ανισότητες και χάσμα μεταξύ των επιχειρήσεων).

Στη Νέα Εποχή εκτιμούμε ότι χρειάζεται μια εντελώς διαφορετική πολιτική, που θα αντιμετωπίσει με δίκαιους τρόπους την πολυδιάστατη κρίση και θα κάνει αλλαγές προς όφελος της κοινωνίας, με πιο συμμετοχικές μορφές δημοκρατίας και μια νέα στρατηγική για την κοινωνική και οικολογική βιωσιμότητα σε διάλογο και σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών.

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας πιστεύει στις συνεργασίες και τις ευρύτερες συναινέσεις .

Τώρα είναι η κατάλληλη χρονική συγκυρία για την επίτευξη ευρύτερων συγκλίσεων και συνεννοήσεων με στόχο τη διαμόρφωση εναλλακτικής φωνής απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική.

Posted on 29/09/2021 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top