Ο Ν. Χρυσόγελος, υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθηνών με το συνδυασμό «ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ», και συν-επικεφαλής του σχήματος είναι υποστηρικτής της καμπάνιας του WWF Ελλάς
Η κλιματική αλλαγή, η αποδάσωση, τα φαινόμενα λειψυδρίας, καθώς και η απώλεια πολυάριθμων ειδών κρούουν εδώ και χρόνια τον κώδωνα του κινδύνου. Αν όλοι στον κόσμο κατανάλωναν φυσικούς πόρους και εξέπεμπαν αέρια του θερμοκηπίου με τον ρυθμό ενός μέσου Ευρωπαίου, θα χρειαζόμασταν 2,8 πλανήτες για να διατηρήσουμε τον υφιστάμενο τρόπο ζωής μας. Δεν επιτρέπεται να κλείνουμε άλλο τα μάτια και τα αυτιά μας. Γι αυτό και ως ευρωβουλευτής των Πράσινων συνεργάστηκα στενά με περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς για την προστασία του περιβάλλοντος και μια στροφή της οικονομίας σε πράσινη κατεύθυνση και υποστήριξα σχετικές ευρωπαϊκές καμπάνιες [1].
Ως υποστηρικτής της καμπάνιας του WWF Ελλάς και στις ευρωεκλογές αλλά και γενικότερα των πράσινων πολιτικών, και ως ενεργός πολίτης και στέλεχος κυβερνητικών οργανώσεων και ως ευρωβουλευτής, ήμουν σταθερά προσανατολισμένος στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην προώθηση της οικολογικής και κοινωνικής δικαιοσύνης, μέσω μιας ζωντανής, πράσινης και προς όφελος της κοινωνίας και του πλανήτη οικονομίας. Διοργάνωσα πολλές εκδηλώσεις, ημερίδες, διαλόγους, στήριξα δράσεις σε αυτή την κατεύθυνση (δείτε αναλυτικά www.chrysogelos.gr). Με εκδόσεις, που συμπυκνώνουν την κοινοβουλευτική εμπειρία, έδειξα πώς μπορούν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στην προστασία του περιβάλλοντος, όπως και περιβαλλοντικοί φορείς αλλά και ευρωπαϊκοί θεσμοί τεκμηριώνουν [2]
Απολύτως φυσικά λοιπόν, τόσο ως συνεπικεφαλής του συνδυασμού ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ όσοι και προσωπικά δεσμεύομαι για δράσεις και πολιτικές που:
Αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή,
Προάγουν τη μετάβαση σε μια οικονομία αποδοτικής χρήσης των πόρων,
Βάζουν φρένο στην απώλεια του φυσικού κεφαλαίου,
Ενθαρρύνουν μια πιο βιώσιμη και υγιεινή κατανάλωση,
Προστατεύουν το περιβάλλον και την ανθρώπινη ευημερία,
Ενσωματώνουν οριζόντια την περιβαλλοντική διάσταση,
Λαμβάνουν υπόψη την εκτίμηση του οικονομικού, κοινωνικού και περιβαλλοντικού αντικτύπου,
Ενισχύουν τη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων μέσω της εκτεταμένης διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους δρώντες,
Συμβάλλουν στην αλλαγή του αδιέξοδου οικονομικού και αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας
Συγκεκριμένα:
1. ΚΑΛΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία. Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ τονίζουμε ότι η νέα διακυβέρνηση για να είναι βιώσιμη πρέπει να αλλάξει ριζικά το μοντέλο διαχείρισης και να προωθήσει σύγχρονες προοδευτικές λύσεις βασισμένες σε ένα σχέδιο οικολογικής, κοινωνικής και οικονομικής καινοτομίας. Βασικοί άξονες της νέας διακυβέρνησης πρέπει να είναι η διαφάνεια, η συμμετοχή και η αποτελεσματικότητα. Η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή κατά το σχεδιασμό των πολιτικών, η εκτεταμένη διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους δρώντες, η δημοσιοποίηση των εργασιών και των αποφάσεων και η δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών στα νομοθετικά κείμενα και τη νομολογία, συνιστούν σημαντικές πτυχές των αρχών της διαφάνειας και της συμμετοχής. Όσον αφορά στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τόσο κατά τη χάραξη, όσο και την υλοποίησή τους.
Εφόσον είμαστε στη Βουλή και προσκληθούμε να συμμετάσχουμε σε μια νέα προοδευτική κυβέρνηση θα θέσουμε ως βάση τις 4 αρχές και τα 10 σημεία [3] για οποιαδήποτε προγραμματική συμφωνία αλλά και θα ζητήσουμε να προσκληθούν οι πιο σημαντικές κι αντιπροσωπευτικές περιβαλλοντικές, κοινωνικές και επαγγελματικές οργανώσεις και φορείς ώστε να συν-διαμορφωθεί ένα Κοινωνικό Πράσινο Συμβόλαιο το οποίο θα αποτελέσει τη βάση του κυβερνητικού προγράμματος. Έχουμε προτείνει επίσης να δημιουργηθεί ένα παρατηρητήριο που θα αξιολογεί, και με τη χρήση δεικτών, την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων.
Βασικές αρχές:
Α. Τερματισμός της τρόικα και αντικατάσταση της από ευρωπαϊκούς θεσμούς υπό τον έλεγχο Ευρωκοινοβουλίου και Ελληνικού Κοινοβουλίου. Η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις σε διάλογο με τη Βουλή και τους κοινωνικούς φορείς, με αυτονομία στην επιλογή των μέτρων που θα εφαρμόσει για να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί από κοινού.
Β. Διαμόρφωση μέσω διαλόγου με τους κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και επαγγελματικούς φορείς ενός εναλλακτικού σχεδίου διεξόδου από την κρίση που θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες: (α) αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων χωρίς να πλήττεται υγεία, παιδεία, δημοκρατία και κοινωνικός διάλογος (β) αναζωογόνηση της οικονομίας και στροφή της σε βιώσιμα μοντέλα, ενίσχυση της απασχόλησης, αξιοπρέπεια στην εργασία και προστασία περιβάλλοντος (γ) ολοκληρωμένο σχέδιο Πράσινων – Κοινωνικών Επενδύσεων μέσω μικρομεσαίων και κοινωνικών – συνεργατικών επιχειρήσεων, με οικολογική, τεχνολογική και κοινωνική καινοτομία.
Γ. Ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης ώστε να είναι αποτελεσματική, καινοτόμα και φιλική στον πολίτη. Ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων. Ενίσχυση της διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα, καταπολέμηση της διαφθοράς [4], άρση των πελατειακών πρακτικών και της κομματικής χειραγώγησης. Αποκέντρωση με ενίσχυση της αυτοδιοίκησης με στόχο μια περιφερειακή ανασυγκρότηση της χώρας.
Δ. Εξυγίανση και αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος, με αλλαγή του ιδιότυπου καθεστώτος σχετικά με τις περιπτώσεις ποινικής ευθύνης υπουργών, καθιέρωση απλής αναλογικής και κατάτμηση μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Υπέρβαση της μονοκομματικής αντίληψης διακυβέρνησης και συμμετοχικό μοντέλο. Αν είμαστε στη Βουλή και συνδιαμορφώσουμε την προοδευτική διακυβέρνηση, θα ζητήσουμε να προσκληθούν και οι πιο σημαντικοί κοινωνικοί, περιβαλλοντικοί και επαγγελματικοί φορείς ώστε να αποφασιστεί από κοινού ένα νέο Κοινωνικό, Πράσινο Συμβόλαιο το οποίο θα πρέπει να υλοποιήσει η νέα προοδευτική κυβέρνηση. Δείκτες αξιολόγησης και παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης του σχεδίου.
Ε. Αλλαγή του οικονομικού και αναπτυξιακού μοντέλου [5],[6] Το οικονομικό και αναπτυξιακό μοντέλο που ακολούθησε η Ελλάδα από το 1960 και μετά στηρίχθηκε στον εξωτερικό δανεισμό, τη βρώμικη ενέργεια από λιγνίτη και πετρέλαιο, τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, τη διαφθορά και τα μεγάλα -υπερκοστολογημένα- δημόσια έργα. Προτείνουμε ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων με στόχευση σε ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης με έμφαση στη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας, σε ένα ενεργειακό μοντέλο βασισμένο στις ΑΠΕ, την προστασία και προβολή του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη συνεργατική-κοινωνική-αλληλέγγυα οικονομία, την επένδυση στην εκπαίδευση, την έρευνα και την οικολογική / κοινωνική καινοτομία, την πραγματικά προοδευτική φορολογία και την κοινωνική μέριμνα.
2. ΖΩΝΤΑΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Την εποχή της οικονομικής αστάθειας, της κοινωνικής αδικίας, της κλιματικής αλλαγής, της ενεργειακής και επισιτιστικής φτώχιας, η Πράσινη Οικονομία αποτελεί μέρος της εναλλακτικής πρότασης διεξόδου από την κρίση. To περιβάλλον όχι μόνο δεν πρέπει να προσεγγίζεται ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη, αλλά αντιθέτως η αειφόρος διαχείρισή του μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο διεξόδου από την οικονομική κρίση και να δημιουργήσει εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ζητάμε τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας, προτείνοντας γενναίο πρόγραμμα επενδύσεων στοχεύοντας σε ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης, με έμφαση στη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας και ένα ενεργειακό μοντέλο βασισμένο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την προστασία και προβολή του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη συνεργατική, κοινωνική, αλληλέγγυα οικονομία, την οικολογική καινοτομία και την κοινωνική μέριμνα, με ταυτόχρονη αποεπένδυση ρυπογόνων και επιβλαβών δραστηριοτήτων. Η εναλλακτική λύση που προτείνουμε είναι η επένδυση στην συνεργατική κοινωνική οικονομία σε πολλούς τομείς (ενέργεια, βιομηχανία – βιοτεχνία, γεωργία, κοινωνικές υπηρεσίες – υγεία, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες κα), η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς μια πράσινη αλλά και τεχνολογικά καινοτόμα κατεύθυνση, η επικέντρωση γενικότερα στην οικολογική – κοινωνική καινοτομία και στην ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου στην παραγωγική εργασία.
Η μοναδική βιώσιμη λύση στην οικονομία είναι η αρμονική συνεργασία οικονομίας, κοινωνικής συνοχής και περιβάλλοντος, ώστε να μην καταστρέφεται το περιβάλλον και οι σημερινές γενιές, και να μην «λεηλατείται» το μέλλον των επόμενων γενεών. Στα χρόνια που έρχονται, ευημερία δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τον «βρώμικο» καπιταλισμό και απάνθρωπες συνθήκες εκμετάλλευσης, αλλά από μια πράσινη, κοινωνική μεταρρύθμιση, ώστε να δημιουργηθούν βιώσιμες μακροχρόνια και αξιοπρεπώς αμειβόμενες θέσεις εργασίας για τους νέους και τις νέες.
Σύμφωνα με τη μελέτη των Ευρωπαίων Πράσινων, Green New Deal, για κάθε 1 δισ. ευρώ πράσινης επένδυση δημιουργούνται 10.000 νέες θέσεις εργασίας. Άλλες μελέτες για τον κλάδο των ΑΠΕ ανεβάζουν το νούμερο στις 50.000 νέες θέσεις εργασίας ανά 1 δις ευρώ επένδυση.
Στην Ευρώπη, οι πράσινες βιομηχανίες έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών 319 δισεκατομμύρια ευρώ, 2,5% του κοινοτικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και απασχολούν 3,4 εκατομμύρια άτομα. Η Κομισιόν έχει αναγνωρίσει ότι υπάρχει πιθανότητα για τη δημιουργία 20 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας μέχρι το 2020, με την αξιοποίηση της οικολογικής καινοτομίας, ενώ αν επιτευχθούν οι ευρωπαϊκοί στόχοι για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή, μπορούν να δημιουργηθούν 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μέχρι το 2020.
Η ανάπτυξη της Πράσινης Οικονομίας μπορεί να αποτελέσει όαση μέσα στη δημοσιοοικονομική κρίση. H ανάπτυξη των ΑΠΕ, σε συνδυασμό με στοχευμένες επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας, μπορούν να αποφέρουν πολλαπλά οφέλη: 1. Μείωση της ενεργειακής φτώχειας, 2. Δημιουργία θέσεων εργασίας, 3. Μείωση της εισαγωγής καυσίμων, δηλαδή αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας και εξοικονόμηση πόρων, 4. Παραγωγή καθαρής και οικονομικής ενέργειας για όλους, 5. Προστασία του περιβάλλοντος, 6. Βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Στην Ελλάδα, με ένα στοχευμένο πρόγραμμα δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων 25 δις ευρώ, μπορούμε να δημιουργήσουμε 250.000 «πράσινες» θέσεις εργασίας μέχρι το 2020.
Η πορεία που ακολουθήσαμε επί δεκαετίες αποδείχθηκε αδιέξοδη. Από την άλλη, οι πολιτικές της Τρόικα και των κυβερνητικών σχημάτων από τη στιγμή ένταξης της χώρας στο μηχανισμό στήριξης, δεν είναι μόνο κοινωνικά άδικες και περιβαλλοντικά καταστροφικές, αλλά και αναποτελεσματικές. Σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι τόσο για την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη, η Πράσινη, Ζωντανή Οικονομία μπορεί να αποφέρει περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη στα άτομα, τις κοινωνίες και το γενικό σύνολο. Το μοντέλο αυτό οικονομίας δεν θα πρέπει να είναι μία ευκαιριακή προσέγγιση, αλλά προσωπική, συλλογική και πολιτική επιλογή.
3. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Η εξάντληση των φυσικών πόρων, η δραματική μείωση της βιοποικιλότητας, οι κλιματικές αλλαγές και η ρύπανση είναι απόρροια ενός οικονομικού μοντέλου που βασίστηκε στην αδιέξοδη λογική για αύξηση του ΑΕΠ. Τα όρια της «ανάπτυξης» στον πλανήτη Γη που μας φιλοξενεί είναι πεπερασμένα. Χρειάζεται να προσαρμόσουμε τις ανάγκες μας, το μοντέλο ανάπτυξης και τις καταναλωτικές μας συνήθειες στη φέρουσα ικανότητα, στα φυσικά όρια του πλανήτη για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.
Προτείνουμε και δεσμευόμαστε για:
Προστασία και ανάδειξη βιοποικιλότητας και φυσικών προστατευμένων περιοχών, αποεπένδυση ρυπογόνων και μη φιλικών προς το περιβάλλον δραστηριοτήτων:
Σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα με φιλόδοξους στόχους για το 2020, 2030 και πλήρη απεξάρτηση μέχρι το 2050. Όχι νέες λιγνιτικές μονάδες κι εξορύξεις ορυκτών καυσίμων.
Περιβαλλοντικοί φόροι με ανταποδοτικά οφέλη.
Αυστηρή εφαρμογή της αρχής “ο ρυπαίνων και ο χρήστης πληρώνει”, καθώς και της υποχρεωτικής εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Καταπολέμηση περιβαλλοντικού εγκλήματος.
Χρηματοδότηση και επέκταση δικτύου Natura 2000, αποκέντρωση, επαρκής χρηματοδότηση και στελέχωση των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών. Εκτεταμένο πρόγραμμα προστασίας υγροτόπων-βιοτόπων.
Επανεξέταση μεγάλων κατασκευαστικών έργων (δρόμοι, φράγματα, εκτροπές ποταμών) υπό το πρίσμα της σχέσης κόστους/οφέλους και ανακατεύθυνση των κονδυλίων σε πιο φιλικά προς το περιβάλλον (διαχειριστικά) έργα.
Κοινωνικοποίηση των υποδομών και υπηρεσιών ύδρευσης και άρδευσης, σύσταση μη-κερδοσκοπικών διαδημοτικών επιχειρήσεων κοινωφελούς σκοπού για τη διαχείρισή τους
Άμεση ολοκλήρωση του κτηματολογίου, του δασολογίου/δασικών χαρτών με επίλυση των αδικιών, βελτίωση εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού και επικαιροποίηση τομεακών χωροταξικών σχεδίων.
Αποκατάσταση των βεβαρημένων περιοχών και καινοτόμα μέτρα για τον περιορισμό της ρύπανσης από τη βιομηχανία.
Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων: μείωση, επαναχρησιμοποίηση, διαχωρισμός στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση κλπ σε επίπεδο Δήμου/ Περιφέρειας. Περιφερειακά και Δημοτικά προγράμματα μηδενικών αποβλήτων.
Δημιουργία πράσινων νησίδων σε κάθε πόλη καθώς και εκτεταμένων δικτύων πάρκων και χώρων πρασίνου. Αξιοποίηση δημόσιων εκτάσεων και πρώην στρατοπέδων για τη δημιουργία πάρκων και αστικών αγρόκηπων.
Οριστικοποίηση και θεσμική θωράκιση της γραμμής αιγιαλού όπου δεν περιορίζεται η ελεύθερη πρόσβαση και απαγορεύεται η δόμηση. Οριστικοποίηση των σχεδίων πόλης των δήμων.
Θεσμική (νομική) θωράκιση όλων των Περιφερειών απέναντι στη καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και δραστικός περιορισμός της χρήσης χημικών στη γεωργία.
[1]http://www.chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/ekdoseis/item/3692-we-vote-and-support-international-campaigns
[2] http://www.chrysogelos.gr/images/files/Docs/employment%20GE.pdf
http://prasinoi.gr/poleis/
[3] http://prasinoi.gr/4arxes-10simeia/
[4] http://prasinoi.gr/diafthora/
[5] http://prasinoi.gr/solidarityeconomy/
[6] http://www.chrysogelos.gr/images/files/Docs/economy%20GE.pdf