Από τις πυρκαγιές μέχρι τις καταστροφικές πλημμύρες στη νότια Ευρώπη, το καλοκαίρι του 2023 θα μείνει αξέχαστο από ακραίες καιρικές συνθήκες. Πόσο προετοιμασμένοι είμαστε για τέτοια γεγονότα και τις επιπτώσεις τους; Οι ανελέητοι καύσωνες που πλήττουν εκατομμύρια Ευρωπαίους σε όλη την ήπειρο, οι πυρκαγιές και οι ξαφνικές πλημμύρες που επηρεάζουν πολλές κοινότητες απαιτούν ακόμη πιο φιλόδοξη δράση για την προετοιμασία μιας νέας πραγματικότητας επιταχύνοντας παράλληλα τη μετάβαση προς τη βιωσιμότητα.
Εκτελεστικός Διευθυντής του ΕΟΧ
Αυτό το καλοκαίρι ήταν το πιο καυτό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί παγκοσμίως και το πέμπτο θερμότερο για την Ευρώπη. Οι πυρκαγιές στην ΕΕ έκαψαν πάνω από 4.800.000 στρέμματα μέχρι στιγμής φέτος, πολλές από τις οποίες επηρεάζουν τουριστικούς προορισμούς στο νότο και πλήττουν την τοπική οικονομία. Μετά από μεγάλες περιόδους έντονου καύσωνα και ξηρασίας, ολόκληρες κοινότητες και τα μέσα διαβίωσής τους επλήγησαν σκληρά μέσα σε λίγες ώρες στη Ρόδο και την Κέρκυρα.
Η φύση επηρεάστηκε επίσης. Περισσότερο από το 40% της έκτασης που κάηκε φέτος αποτελούνταν από περιοχές Natura 2000, επηρεάζοντας τους οικοτόπους και τα είδη που εξαρτώνται από αυτά τα οικοσυστήματα. Οι καύσωνες συνέπεσαν με καταρρακτώδεις βροχές και ξαφνικές πλημμύρες στη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τη Σλοβενία και την Τουρκία, με αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών και σημαντικές οικονομικές απώλειες. Τα τελευταία 42 χρόνια, οι οικονομικές απώλειες και ζημίες που προκλήθηκαν από ακραίες καιρικές και κλιματικές συνθήκες ανήλθαν συνολικά σε τουλάχιστον 560 δισεκατομμύρια ευρώ, με ετήσιες απώλειες άνω των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2021 και το 2022. Μπορούμε να αναμένουμε παρόμοιες εκτιμήσεις ζημιών το 2023.
Χρόνο με το χρόνο, μας εκπλήσσει η αυξανόμενη σοβαρότητα αυτών των γεγονότων και μας λυπεί η έκταση των απωλειών που προκαλούν. Αλλά αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν πλέον. Δυστυχώς, ζούμε ένα κλιματικό σενάριο για το οποίο οι επιστήμονες μας προειδοποιούν εδώ και δεκαετίες.
Μια νέα πραγματικότητα: πιο ζεστή, πιο στεγνή, πιο υγρή…
Στην αρχή του καλοκαιριού, δημοσιεύσαμε το διαδικτυακό προϊόν «Εξαιρετικός καλοκαιρινός καιρός σε μεταβαλλόμενο κλίμα: είναι η Ευρώπη προετοιμασμένη;» , το οποίο κάνει μια βαθιά βουτιά στα κύρια ακραία καιρικά φαινόμενα του καλοκαιριού που έχουν επηρεάσει όλο και περισσότερο τον ευρωπαϊκό πληθυσμό, την οικονομία και τη φύση. Οι χρήστες μπορούν να εξερευνήσουν διαδραστικούς χάρτες και γραφήματα για πληροφορίες σχετικά με καύσωνες, πλημμύρες, ξηρασίες και πυρκαγιές και ασθένειες ευαίσθητες στο κλίμα, όπως ο δάγγειος πυρετός. Εκτός από τον απολογισμό των επιπτώσεων των προηγούμενων γεγονότων, το προϊόν παρέχει μια μελλοντική προοπτική βασισμένη στις πιο πρόσφατες επιστημονικές γνώσεις.
Το μήνυμα είναι σαφές: τα καλοκαίρια αναμένεται να φέρουν περισσότερους, ισχυρότερους και μεγαλύτερους καύσωνες, συχνότερες και ακραίες πλημμύρες καθώς και πιο έντονες ξηρασίες και πυρκαγιές και αύξηση των ευαίσθητων στο κλίμα ασθενειών. Όπως είπε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen στην ομιλία της για την κατάσταση της ΕΕ αυτήν την εβδομάδα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, «Αυτή είναι η πραγματικότητα ενός πλανήτη που βράζει».
Η Ευρώπη λαμβάνει ήδη μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, αλλά η ανάλυσή μας υπογραμμίζει τομείς για επείγουσα και πρόσθετη δράση . Πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην κοινωνία και την οικονομία μας και υπάρχουν πολλές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε καλύτερα τους πιο ευάλωτους, όπως τους ηλικιωμένους, από σοβαρούς καύσωνες; Πώς μπορούμε να προετοιμάσουμε τις πόλεις μας – για πλημμύρες, καύσωνες ή ξηρασία;
Γνωρίζουμε ότι και η γεωργία θα πρέπει να προσαρμοστεί. Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η γεωργία θα συνεχίσει να παρέχει τρόφιμα και σταθερό εισόδημα στους αγρότες, συμβάλλοντας παράλληλα στους στόχους βιωσιμότητας της Ευρώπης; Πώς μπορεί η κοινωνία να προετοιμαστεί για αυτή τη νέα πραγματικότητα;
Κοινωνική ετοιμότητα
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τα επίπεδα ετοιμότητας της κοινωνίας ποικίλλουν σημαντικά στην Ευρώπη. Τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι κοινότητες πρέπει να συνυπολογίζουν τις τοπικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τους πόρους που έχουν στη διάθεσή τους. Η γνώση θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο βοηθώντας την Ευρώπη να προετοιμαστεί. Η ευρωπαϊκή πλατφόρμα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή Climate-ADAPT προσφέρει πάνω από 100 περιπτωσιολογικές μελέτες και παραδείγματα πιθανών επιλογών προσαρμογής, καθώς και εργαλεία που υποστηρίζουν τον σχεδιασμό προσαρμογής.
Ο ΕΟΠ υποστηρίζει τις πολιτικές προσαρμογής και την εφαρμογή τους στην Ευρώπη μέσω μιας σειράς δεικτών και αξιολογήσεων, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Εκτίμησης Κινδύνου για το Κλίμα, την οποία θα δημοσιεύσουμε στις αρχές του επόμενου έτους. Θα αξιολογήσει τις τρέχουσες και μελλοντικές επιπτώσεις και τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής που σχετίζονται με το περιβάλλον, την οικονομία και την ευρύτερη κοινωνία στην Ευρώπη.
Τα μέτρα προσαρμογής πρέπει να συμβαδίζουν με την ανάγκη να μειωθούν δραστικά και γρήγορα οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Αυτές οι προσπάθειες πρέπει να συμπληρωθούν με εξίσου φιλόδοξα μέτρα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, της απώλειας βιοποικιλότητας και της μη βιώσιμης χρήσης των πόρων. Και αυτά τα μέτρα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή με δίκαιο και δίκαιο τρόπο, διασφαλίζοντας ότι οι πιο μειονεκτούντες στην κοινωνία μας δεν θα μείνουν πίσω.
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία προσφέρει ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλαίσιο πολιτικής για δράση σε όλα αυτά τα μέτωπα. Η εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της συνολικής κοινωνικής ανθεκτικότητας της Ευρώπης. Και στον ΕΟΧ, μαζί με το δίκτυό μας Eionet , δεσμευόμαστε πλήρως να παρέχουμε τα δεδομένα και τις γνώσεις που απαιτούνται για την υποστήριξη της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
- Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου του ενημερωτικού δελτίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος αριθ. 03/2023.