ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ: περιοδείες σε Κοζάνη, Φλώρινα, Τρίκαλα, Λακωνία, Δωδεκάνησα

Πράσινο και Μωβ: “Βάζοντας χρώμα στη Δυτική Μακεδονία”

Την Δευτέρα 19 Ιουνίου ο συνεπικεφαλής του Πράσινο και Μωβ, Δομήνικος Χρυσίδης περιόδευσε σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας. Στόχος της περιοδείας η προώθηση της συμμαχίας, η επαφή με τα τοπικά στελέχη της συμμαχίας και η επικοινωνία με φορείς της περιοχής για την προώθηση των προτάσεων της συμμαχίας για την περιφέρεια.

Ο κ. Χρυσίδης, μαζί με τους Λευτέρη Ιωαννίδη, υποψήφιο στην Π.Ε. Κοζάνης και Μιχάλη Πετράκο υποψήφιο στην Π.Ε. Καστοριάς, συναντήθηκαν με τους Δημάρχους Φλώρινας και Πρεσπών όπου συζητήθηκαν σημαντικά τοπικά ζητήματα και κυρίως αναδείχθηκε ο προβληματισμός για το γεγονός ότι η Ενεργειακή Κοινότητα που από κοινού συνέστησαν οι δυο δήμοι δεν βρίσκει χώρο στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να συνδέσει δυο φωτοβολταϊκά πάρκα για να καλύψει τις ανάγκες των δυο Δήμων, αλλά και ευάλωτων νοικοκυριών της περιοχής. Για τη συμμαχία Πράσινο και Μωβ η μετάβαση της περιοχής στην μεταλιγνιτική εποχή, για να μπορεί να είναι δίκαιη προϋποθέτει την επίλυση του σοβαρού προβλήματος της έλλειψης ηλεκτρικού χώρου για έργα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Επόμενος σταθμός στην περιοδεία του κ. Χρυσίδη στην περιοχή, το Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Κοζάνης όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Μητλιάγκα, με την παρουσία των υποψηφίων στην Π.Ε. Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη και Φανή Φτάκα – Τσικριτζή. Η στήριξη της τοπικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, η στροφή των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης προς τις τοπικές επιχειρήσεις, αλλά και η ανάγκη για την εφαρμογή οδικού χάρτη για την άμεση έξοδο από τη γούνα, με παράλληλη εφαρμογή ενός σχεδίου παραγωγικής μετάβασης ήταν τα θέματα που έθεσαν ο κ. Χρυσίδης και οι εκπρόσωποι της συμμαχίας Πράσινο και Μωβ στην συνάντηση και στην γόνιμη συζήτηση που ακολούθησε.

Την ερχόμενη Κυριακή στις 25 Ιουνίου, οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας θα έχουν την δυνατότητα να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια της συμμαχίας Πράσινο και Μωβ, ιδίως τώρα που η περιοχή καλείται να κάνει πράξη την δίκαιη μετάβαση είναι σημαντικό να υπάρχει στη Βουλή ισχυρή πράσινη και προοδευτική φωνή, με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη και των επιταγών μιας πιο βιώσιμης οικονομίας. Ξεκινάμε με την παρουσία ενός αξιόλογου δυναμικού οικολογικών δυνάμεων στην περιοχή που έχουν αποδείξει διαχρονικά τον αξιόπιστο και τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο σχετικά με τα προβλήματα της περιοχής.

 

Στη Φλώρινα ο επικεφαλής της Συμμαχίας «Πράσινο και Μωβ»

Στη Φλώρινα βρέθηκε ο ένας από τους δύο επικεφαλής της συμμαχίας «Πράσινο και Μωβ», Δομίνικος Χρυσίδης, συνοδευόμενος από τον Λευτέρη Ιωαννίδη, πρώην Δήμαρχο Κοζάνης και τον Μιχάλη Πετράκο από τους «Πράσινους» της Φλώρινας.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανέπτυξαν τους βασικούς άξονες του προεκλογικού τους προγράμματος, ενώ αναφερόμενοι στη Φλώρινα και τη Δυτική Μακεδονία στάθηκαν στο κομμάτι της ενέργειας και της απολιγνιτοποίησης, στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, στον τουρισμό κ.ά.

Το «Πράσινο και Μωβ» είναι συμμαχία επτά κομμάτων και κινήσεων  (Οικολογία – Πράσινη Λύση, Πράσινοι, Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, Πράσινοι – Αλληλεγγύη, Κόμμα για τα Ζώα, Βολτ Ελλάδας, οικοφεμινιστικό qυίνιμα Κύκλος) για σύγχρονες, βιώσιμες, οικολογικές, οικονομικές και κοινωνικές απαντήσεις, με αλληλεγγύη και σεβασμό σε ανθρώπους, φύση και ζώα, σε μια πράσινη και ομόσπονδη Ευρώπη. Το βίντεο εδώ

Το Πράσινο & Μωβ στη Λακωνία

Στο επίκεντρο ο Ευρώτας, η λακωνική ύπαιθρος, οι χωροθετήσεις ΑΠΕ αλλά και το Άρθρο 24

Στις 25 Ιουνίου, η ψήφος στο Πράσινο & Μωβ απαντά στην ανάγκη για σύγχρονη ουσιαστική αντιπολίτευση, με εναλλακτικό όραμα για τη χώρα, βιώσιμες προτάσεις και διάθεση για ευρύτερο νηφάλιο διάλογο. Μέσα από τέτοιες προτάσεις με πράσινο πρόσημο, που συνδέουν τις απαντήσεις στην οικολογική και κλιματική κρίση με την ανάγκη για στήριξη της κοινωνίας και για βιώσιμη και παραγωγική οικονομία, μπορεί και η Λακωνία να αποκτήσει ισχυρά πλεονεκτήματα και μια νέα προοπτική. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα από την περιοδεία και τις επαφές του Πράσινο & Μωβ στη Λακωνία. Το Πράσινο & Μωβ, που υποστηρίζεται επίσημα και από τους Ευρωπαίους Πράσινους, ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2023 ως συμμαχία έξι κομμάτων από τον ευρύτερο Πράσινο χώρο, αλλά και από ρεύματα που συνεργάζονται ήδη στο ευρωκοινοβούλιο με την πολιτική ομάδα των Πράσινων/EFA: Πειρατές, Πολιτική Φιλοζωία, Βολτ, οικοφεμινισμός. Στις εκλογές του Μαΐου είχε αποκλειστεί αντισυνταγματικά για τυπικούς λόγους, τώρα όμως κατεβαίνει κανονικά με 259 υποψηφίους σε όλες τις περιφέρειες. Υποψήφιοι από τη Λακωνία στελεχώνουν τα ψηφοδέλτια του Πράσινο & Μωβ και σε άλλες περιφέρειες: η Μαρία Καβούρη στην Α’ Πειραιά, ο Νικόλας Καλαποθαράκος στη Β΄ Πειραιά, ο Γιώργος Κωστάκος στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας. Στην περιοδεία ο δημοσιογράφος Νικόλας Καλαποθαράκος, εκδότης της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ, και ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, υποψήφιος του Πράσινο & Μωβ στη Λακωνία με καταγωγή από τους Μολάους μέσω της μητέρας του Παναγιώτας Λύρα, είχαν ενημερωτικές συναντήσεις με ενεργούς πολίτες της Σπάρτης, καθώς και με μέλη του Οικολογικού Συνδέσμου Λακωνίας και του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Σπάρτης. Ιδιαίτερα συζητήθηκαν τα ζητήματα του Ευρώτα και της σχέσης του με τη Σπάρτη, η ερήμωση των ορεινών περιοχών και ο κίνδυνος νέων μεγάλων δασικών πυρκαγιών, η ρύπανση από φυτοφάρμακα και οι στόχοι για βιώσιμη γεωργία και τοπικά προϊόντα με υψηλή αξία. Κεντρική θέση είχαν και τα ζητήματα της ενεργειακής μετάβασης και οι προβληματικές χωροθετήσεις ΑΠΕ, όπου το Πράσινο & Μωβ καταθέτει ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση Πανελλαδικής σημασίας είναι, τέλος, η προοπτική νέας προσπάθειας για αναθεώρηση από τη ΝΔ του Άρθρου 24 για τη συνταγματική προστασία του περιβάλλοντος και των δασών, όπου η ψήφος στο Πράσινο & Μωβ μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό προειδοποιητικό μήνυμα.

Με τους υποψηφίους του «Πράσινο και Μωβ» περιόδευσε στα Τρίκαλα, ο συνεπικεφαλής της συμμαχίας Δομήνικος Χρυσίδης

Την πόλη των Τρικάλων επισκέφτηκε ο συνεπικεφαλής, της συμμαχίας «Πράσινο και Μωβ», που κατέρχεται στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου, Δομήνικος Χρυσίδης. Ο συνεπικεφαλής, της συμμαχίας και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Α’ Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου στα Τρίκαλα, Φώτη Καψάλη και του υποψηφίου βουλευτή Τρικάλων, Γιώργου Κυριάκου, περιόδευσαν στην πόλη, έχοντας επαφές με φορείς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του κλιμακίου της συμμαχίας «Πράσινο και Μωβ» υπήρξε ο Δήμος Τρικκαίων. Εκεί συναντήθηκαν με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας Τρικάλων, Νίκο Σακκά, όπου συζήτησαν θέματα που άπτονται με την κοινωνική πολιτική του Δήμου, τις υπάρχουσες Δομές που στηρίζει πολίτες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα. Όπως υπογραμμίστηκε στη συνάντηση μέσα από τις υπάρχουσες Δομές του Δήμου και γενικότερα μέσα από την άσκηση κοινωνικής πολιτικής προσφέρεται βοήθεια, υποστήριξη και εξυπηρέτηση στο μέτρο του δυνατού, τόσο σε παιδιά, όσο και ενήλικες.

Αναφορά έγινε και στο πρόγραμμα της ελεγχόμενης στάθμευσης που εφαρμόζεται στην πόλη κι ένα μέρος των χρημάτων, συγκεκριμένα του 50%, χρησιμοποιείται, μετά από κλήρωση, για την πληρωμή λογαριασμών ρεύματος πολιτών που αδυνατούν λόγω οικονομικών προβλημάτων να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Όπως επισημάνθηκε το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόζεται μονάχα στο Δήμο Τρικκαίων, ενισχύοντας τους ασθενέστερους οικονομικά πολίτες.

Επόμενος σταθμός της περιοδείας, αποτέλεσε το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, με τον Δομίνικο Χρυσίδη και τους δυο υποψηφίους βουλευτές, Φώτη Καψάλη και Γιώργο Κυριάκο, να επισκέπτονται τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη και τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης, Χρήστο Γακόπουλο. Στο πλαίσιο της συνάντησης έγινε ευρεία ενημέρωση από τον Χρήστο Μιχαλάκη, γύρω από θέματα και δράσεις που αφορούν το περιβάλλον καθώς επίσης και για έργα που αφορούν το νομό Τρικάλων.

Θέματα που σχετίζοντας με την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και το έργο και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται προς αυτή την κατεύθυνση, αναπτύχτηκαν στην συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία της συμμαχίας με το μέλος της «Πράσινης Κιβωτού», Βάιο Μαλέκα. Έγινε ένας πλούσιος διάλογος, στον οποίο τέθηκαν θέματα και προβλήματα με το οποίο έρχεται αντιμέτωπο το περιβάλλον τόσο στα Τρίκαλα και γενικότερα σε όλη την χώρα. Κοινή άποψη όλων, η προστασία του περιβάλλοντος και η αφύπνιση του κόσμου, κρίνονται επιβεβλημένα.

«Το Πράσινο και Μωβ» έρχεται να ενώσει δυνάμεις της Ελληνικής πολιτικής σκηνής για να θέσει τον πήχη ψηλά για δράση για την κλιματική κρίση, μια βιώσιμη και παραγωγική οικονομία – μοχλό προόδου για όλα, μια ισχυρή κοινωνικής πολιτική, ένα ακέραιο κράτος», σημείωσε μεταξύ των άλλων ο Δομίνικος Χρυσίδης.

Το μεσημέρι ο επικεφαλής της συμμαχίας «Πράσινο και Μωβ» υπήρξε προσκεκλημένος του δημοσιογράφου Λάζαρου Μάμαλη, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Ραδιόφωνο της Λέσχης. Εκεί ανέπτυξε τις θέσεις της συμμαχίας, καλώντας τους πολίτες να στηρίξουν με την ψήφο τους την συμμαχία του «Πράσινο και Μωβ» στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Η περιοδεία ολοκληρώθηκε με επισκέψεις στο Μουσείο Τσιτσάνη και την Οιχαλία του Δήμου Φαρκαδόνας.

Περισσότερα για την καμπάνια στα Τρίκαλα εδώ.

Περιοδεία Χάρη Μουρκάκου στην Αιτωλοακαρνανία

Χάρης Μουρκάκος: Το «Πράσινο & Μωβ» στην Αιτωλοακαρνανία

Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο υποψήφιος Βουλευτής  της Συμμαχίας «ΠΡΑΣΙΝΟ & ΜΩΒ» κ. Χάρης Μουρκάκος στην εκπομπή «Πίσω από τις γραμμές» του ραδιοφωνικού σταθμού Δυτικά FM 92,8 με το δημοσιογράφο Δ. Παπαδάκη.

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης

Τι είναι το «Πράσινο & Μωβ»;

Το «Πράσινο & Μωβ» είναι η συμμαχία επτά κομμάτων που κατεβαίνει για πρώτη φορά στις Εκλογές. Προσδοκούμε να φέρουμε στην πολιτική σκηνή της χώρας μας αυτό που με δυο λόγια ονομάζεται “πράσινο ευρωπαϊκό κύμα”.  H διαδικασία με την οποία συμφωνήθηκε η λειτουργία της συμμαχίας, ώστε να κατέβουμε και να ζητήσουμε την ψήφο από τους συμπολίτες μας, διήρκησε δύο χρόνια.

Έχουμε συγκεκριμένες θέσεις για όλα τα ζητήματα, τις οποίες οι συμπολίτες μας  μπορούν να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα του κόμματος prasinomov.gr  Πιθανά κάποιος να πει ότι το περιβαλλοντικό κομμάτι υπερισχύει, αλλά αυτό δεν είναι απόλυτα αληθές. Βεβαίως το κομμάτι του περιβάλλοντος, ως ένα στοιχείο του οικοσυστήματος που απαιτεί καλύτερα έργα προστασίας, είναι ένα στοιχείο κυρίαρχο μέσα στη φυσιογνωμία της συμμαχίας, ταυτόχρονα όμως έχουμε συγκροτημένες θέσεις για την οικονομία και την εξωτερική πολιτική, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την παιδεία και την υγεία.

Η βασική μας διαφορά με τη χρήση του όρου “περιβάλλον”, είναι ότι αποτελεί μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση σε όλο αυτό που μας περιτριγυρίζει. Εμείς λέμε ότι πρόκειται για ένα οικοσύστημα στο οποίο είμαστε μέλη και το οποίο οφείλουμε να το προστατέψουμε στο μέτρο που μας αναλογεί. Για να προστατέψουμε το οικοσύστημα στο οποίο ανήκουμε, για να γίνει βιώσιμο, δεν μπορεί όταν μιλάμε, για παράδειγμα, για ανάπτυξη, να θεωρούμε ως τέτοια μόνο αυτό που με όρους Οικονομίας ονομάζεται αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ). Πόσο θα αντέξει το οικοσύστημα από τη στιγμή που τραβάμε συνεχώς πόρους και πετάμε απόβλητα; Η ανάπτυξη για μάς ισοδυναμεί με την ευημερία των πολιτών.

Η εμπειρία δείχνει ότι το ίδιο το οικοσύστημα επιχειρεί να διορθώσει μόνο του τα επικίνδυνα στοιχεία. Τα ακραία για μας καιρικά φαινόμενα, είναι φυσικές διορθώσεις. Η κλιματική κρίση, που αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο, είναι η απόδειξη ότι έχει διαταραχθεί αυτό το οικοσύστημα και αναζητά διορθώσεις. Αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και να παρθούν μέτρα. Ο στόχος για μηδενισμό του διοξειδίου του άνθρακα και η πράσινη μετάβαση, η οποία συζητιέται αυτή τη στιγμή παγκοσμίως, δίνει μια διάσταση για το προς τα που πρέπει να κινηθούμε.

Το γεγονός όμως ότι οι βιομηχανίες θα πρέπει μέχρι το 2030 να μειώσουν στο 50% τις εκπομπές διοξειδίου, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να συνεχίσουν να παράγουν, συνιστά αντίφαση. Πώς μπορεί αυτό να επιτευχθεί; Ιδιαίτερα, αν σκεφτούμε ότι όταν μιλάμε για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) το μυαλό πάει κυρίως στις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά, που επί της ουσίας αποτελούν και  μια επιχειρηματική δράση για κάποιους.

Για μας, μία στοχευμένη λύση είναι το 50% όλων των ανανεώσιμων πηγών να παράγεται από Ενεργειακές Κοινότητες. Είναι ένα σύστημα που συναντάμε παγκόσμια και που οι συμμετέχοντες μπορούν να καλύψουν μέσα από αυτές τις ενεργειακές τους ανάγκες. Αντί λοιπόν να μοιράζονται τα διάφορα “pass”, θα μπορούσε το κράτος να λειτουργήσει ως αρωγός ενισχύοντας πρωτοβουλίες για δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων. Εάν στηριχθούν οι ενεργειακές κοινότητες τα αποτελέσματα ενεργειακής αυτονομίας μπορούν να εκτιναχθούν σε ένα χρόνο. Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι οι πέντε-έξι εταιρείες που σήμερα είναι οι πρωταγωνιστές στην ενέργεια μπορεί και να “στεναχωρηθούν”. Οι πολιτικές επιλογές είναι κυρίαρχες στην αντιμετώπιση την κλιματικής κρίσης και αυτό προσπαθούμε να αλλάξουμε.

Για τις εξορύξεις

Είναι ξεκάθαρο ότι είμαστε 105% κατά των εξορύξεων, όχι μόνο για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά και για λόγους οικονομικούς. Το πετρέλαιο είναι ένας στρατηγικός πόρος, δεν λέμε το αντίθετο. Το ίδιο ισχύει και για  το λιγνίτη. Έχουμε, όμως, άλλους ανανεώσιμους πόρους και, μάλιστα, ελεύθερους και πιο ήπιους, για να παράξουμε ενέργεια. Ας επενδύσει το κράτος μέσω των εταιρειών του στα θαλάσσια αιολικά και στις ανανεώσιμες πηγές, αλλά για να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, πρέπει πρώτα να γίνει σωστή χωροθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Εξωτερική πολιτική και ενέργεια

Καταρχήν να πω ότι στις διακρατικές σχέσεις, όπως για παράδειγμα μεταξύ  Ελλάδας – Τουρκίας, σε ζητήματα που αφορούν το πετρέλαιο και τις εξορύξεις, η “οδηγία”  όπως διαβλέπουμε και όπως πηγαίνουν τα πράγματα είναι να τα βρούμε. Και αυτό είναι κατανοητό. Εμείς, όμως, λέμε κάτι διαφορετικό. Ας τα βρούμε, αλλά στην ίδια χάραξη που θα είναι, για παράδειγμα, ο EastMed, ας φροντίσουν να υπάρχει και χάραξη για ανανεώσιμους ενεργειακούς δρόμους. Η συνδιαλλαγή με τους γείτονες θα πρέπει να γίνει με βάση την προσέγγιση των κοινωνιών.

Το να πούμε ότι δεν θα επιτρέψουμε τις εξορύξεις, δεν έχει νόημα, γιατί θα είναι ψέμα. Δυστυχώς,  δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε σταθερά κατά αυτών και να αντικαταστήσουμε την επιχειρηματική  λογική με τη λογική του δημοσίου συμφέροντος. Υπάρχουν συμφωνίες και συνθήκες μεταξύ των κρατών που προσδιορίζουν τις ενέργειες της κάθε πλευράς. Όπως υπάρχει και το διεθνές δίκαιο που μπορεί να διαφοροποιήσει ή να αλλάξει κάποια δεδομένα. Αυτός θα είναι και ο στόχος μας, εάν με τη ψήφο του λαού βρεθούμε στη Βουλή.

Άλλα δημοσιεύματα:

Δωδεκάνησα, συνεντεύξεις και περιοδείες υποψηφίων

Posted on 23/06/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top