Περιοδεία αλληλεγγύης, διαλόγου και προτάσεων οργανώνει το νέο κόμμα των Πράσινων στη Βόρεια Εύβοια. Με κεντρικό μήνυμα «να κρατηθεί ανοικτός ο δρόμος για ένα βιώσιμο μέλλον», στελέχη των Πράσινων θα συναντηθούν με πρωτοβουλίες πολιτών, τοπικούς φορείς και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης. Στόχος τους είναι να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις της τοπικής κοινωνίας, να συζητήσουν μαζί τους τις προτάσεις που επεξεργάζονται για την επόμενη μέρα και να σχεδιάσουν τη ενεργή συμβολή τους στο πλευρό των ανθρώπων της περιοχής.
Επιλογή των Πράσινων ήταν να συνεχίσουν να εστιάζουν στις καμένες περιοχές και μετά την υποχώρηση της αρχικής μεγάλης δημοσιότητας, καθώς το επόμενο διάστημα κρίνονται οι επιλογές και οι αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον τους.
Η τριήμερη περιοδεία 3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου αφορά σε επιτόπιες επισκέψεις στις περιοχές που κάηκαν αλλά κυρίως σε συναντήσεις και διάλογο με φορείς. Ξεκινά την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου από την Ιστιαία με επαφές που θα έχει αντιπροσωπεία των Πράσινων στην οποία συμμετέχουν ο πρώην ευρωβουλευτής Μιχάλη Τρεμόπουλος, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, μέλος του Συμβουλίου και της Θεματικής Ομάδας Οικονομίας των Πράσινων, καθώς και η δημοσιογράφος Βασιλικής Γραμματικογιάννη. Στη συνέχεια θα προστεθούν στην αντιπροσωπεία ο πρώην ευρωβουλευτής και μέλος του Συμβουλίου των Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, ο νομικός Λευτέρης Λεβαντής, ο συν-εκπρόσωπος των Πράσινων Θανάσης Γούναρης και η Πηνελόπη Πετροπούλου, μέλος του Συμβουλίου των Πράσινων και πρόεδρος της Δ.Ε. του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας που συμμετέχει στους Πράσινους.
Οι πρώτες συναντήσεις έχουν προγραμματιστεί να είναι με Πρωτοβουλίες Πολιτών: Την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου, στις 1 μ.μ. με αντιπροσωπεία της νεοσύστατης Επιτροπής Αγώνα κι Επιβίωσης της Καμένης Βόρειας Εύβοιας, και το απόγευμα με μέλη του Συντονιστικού Κέντρου Αγίας Άννας.
Θα ακολουθήσουν το Σάββατο 4 συναντήσεις με τον Δήμαρχο Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας, κ. Γιώργο Τσαπουρνιώτη, τον πρόεδρο της Κοινότητας Λίμνης κ. Γιάννη Τριανταφύλλου, καθώς και με ενεργούς πολίτες, εκπροσώπους φορέων, εθελοντών δασοπυροσβεστών, δασεργατών, ρητινοσυλλεκτών, αγροτών, τουριστικών επιχειρήσεων, αλιέων και πολιτιστικών φορέων. Την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις στην Ιστιαία με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και φορείς.
Για την καταστροφή της Βόρειας Εύβοιας υπάρχουν βαριές πολιτικές ευθύνες αλλά και βαθιές πληγές που απαιτούν επούλωση. Ο φυσικός πλούτος, που αφέθηκε να γίνει στάχτες, στήριζε πλήθος τοπικές οικονομικές δραστηριότητες και θέσεις εργασίας, ενώ αποτελούσε το βασικότερο οικονομικό κεφάλαιο της περιοχής.
Σε άλλα μέρη, πληγές από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 είναι ακόμη ανοιχτές: 15 χρόνια μετά, μεγάλο μέρος από το ελατοδάσος της Πάρνηθας είναι αμφίβολο αν ποτέ θα αποκατασταθεί, ενώ ο πληθυσμός της Νότιας Ηλείας έχει μειωθεί μέχρι και 30%, με αρκετούς οικισμούς να έχουν χάσει οριστικά μεγάλο μέρος της αγροτικής οικονομίας τους.
Οι Πράσινοι θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να επαναληφθεί το ίδιο και στη Βόρεια Εύβοια, όπου η πρόκληση είναι ακόμη μεγαλύτερη: τις δεκαετίες που θα χρειαστούν για την πλήρη αναγέννηση του δάσους αλλά και την ανάκαμψη της οικονομίας που εξαρτιέται από το δάσος, είναι κρίσιμο να υπάρξουν σοβαρές και σταθερές εναλλακτικές προοπτικές για τον κόσμο της «οικονομίας του δάσους», αλλά και για όσους ασχολούνται με ήπιο τουρισμό, ώστε να μείνουν στον τόπο τους, διατηρώντας παράλληλα τις επαγγελματικές τους δεξιότητες. Η ανάκαμψη πρέπει επίσης να συνδεθεί με τη μακροχρόνια προστασία της φυσικής αναγέννησης, αλλά και με τις νέες απαιτήσεις ανθεκτικότητας απέναντι στην κλιματική κρίση και πράσινης στροφής ολόκληρης της οικονομίας. Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ έχουν επεξεργαστεί κατ΄αρχάς προτάσεις για την οικονομία, την εργασία, το περιβάλλον και την κοινωνική συνοχή της περιοχής που θα συζητήσουμε με τους κατοίκους και τους φορείς, ενώ είναι πρόθυμοι να σταθούν δίπλα και να βοηθήσουν πρακτικά τους κατοίκους και τους φορείς για μια κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντικά βιώσιμη ανάκαμψη, αξιοποιώντας την θεσμική και κοινωνική – περιβαλλοντική εμπειρία των στελεχών τους.
Κλειδί για όλα αυτά, οι Πράσινοι θεωρούν την οργανωμένη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας: Η αποκατάσταση και ανάκαμψη δεν μπορεί να γίνει στο όνομα των τοπικών κοινωνιών, χωρίς αυτές. Ο πρώτος ρόλος πρέπει να είναι στους κατοίκους που πρέπει να έχουν στην διάθεσή τους τα κατάλληλα εργαλεία και μέσα που θα στηρίξουν την αναγέννηση από τους πολίτες της περιοχής τους με βάση τις επιλογές τους. Στην περιοδεία τους οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ θα προτείνουν και εργαλεία συμμετοχικού σχεδιασμού, που μπορούν να διασφαλίσουν τη συμμετοχή αυτή και να της δώσουν αντίκρισμα στις τελικές αποφάσεις. Επίσης, θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να δουλέψουμε από κοινού και μέσα από το ευρωκοινοβούλιο ώστε να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες της κοινωνίας για την δίκαιη και πράσινη ανάκαμψη της περιοχής τους.