Μπορεί να εκλεγεί ιθαγενής, πράσινος πρόεδρος στο Εκουαδόρ; Μια νίκη για την “οικολογία και το νερό”

του Γιώργου Ζεγκλίνα

Οι Γενικές Εκλογές της Κυριακής στο Εκουαδόρ αποτέλεσαν μια έκπληξη που κανείς δεν περίμενε. Στο θέμα της εκλογής του Προέδρου, ο στενός συνεργάτης και φίλος του δημοφιλούς πρώην Προέδρου Ραφαέλ Κορέα, Αντρές Αραούς, πέρασε στον 2ο Γύρο με 32,2% κάτι που ήταν αναμενόμενο. Η έκπληξη ήρθε όταν φάνηκε πως ο ιθαγενής Πράσινος υποψήφιος, Γιακού Πέρες, θα πάρει την πρόκριση. Ο Πέρες συγκέντρωσε το 20% την ώρα που το φαβορί για την 2η θέση, ο νεοφιλελεύθερος υποψήφιος του Κεντροδεξιού CREO, Γκιγιέρμο Λάσο, λαμβάνει το 19,7%. Φυσικά, εξαιτίας του πόσο μικρή είναι η διαφορά των δύο διεκδικητών της πρόκρισης, το αποτέλεσμα δεν έχει ακόμα επικυρωθεί.
Σε κάθε περίπτωση, αν ο Γιακού Πέρες (Yaku Sacha Pérez Guartambel, γνωστός ως Yaku Pérez) προκριθεί θα έχουμε μια μοναδική περίπτωση στα εκλογικά χρονικά του Ισημερινού. Για πρώτη φορά 2 υποψήφιοι του Προοδευτικού Χώρου θα διεκδικήσουν την εξουσία. Το Κίνημα Πατσακουτίκ του οποίο είναι υποψήφιος ο Πέρες εκφράζει τα Δικαιώματα των Ιθαγενών και χαρακτηρίζεται ως Πράσινο / Οικοσοσιαλιστικό. Η ατζέντα του περιλαμβάνει την διακοπή των εξορύξεων μεταλλευμάτων που έχουν οδηγήσει πολλές περιοχές και οικοσυστήματα του Εκουαδόρ σε μεγάλη καταστροφή, ενώ η εξάρτηση από τις εξαγωγές πετρελαίου οδηγεί σε μεγάλη πτώση το ΑΕΠ. Ο Πέρες υπόσχεται σύγκρουση με τις πολυεθνικές και κρατικοποίηση ορισμένων εταιριών, καθώς και ανακήρυξη σε προστατευόμενες περιοχές, μεγάλων περιοχών σε Διαμερίσματα του Ανατολικού Εκουαδόρ στην Γεωγραφική Περιοχή Αμαζονίας! Έχει γίνει γνωστός για τους αγώνες του υπέρ των δικαιωμάτων των ιθαγενών καθώς και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού και τις καταστροφικές εξορύξεις.
Είχε αλλάξει το όνομα του από Carlos σε Yaku Sacha, που σημαίνει “Mountain Water” στη γλώσσα Quechua
Πολλές δημοσκοπήσεις με υποθετικό σενάριο την πρόκριση στον 2ο Γύρο των Αραούς και Πέρες έδειχναν ντέρμπι παρά το σαφές προβάδισμα του πρώτου.
Το σίγουρο είναι πως μια νίκη του Πέρες θα σήμαινε την πρώτη εκλογή Πράσινου Προέδρου στην Αμερική και μάλιστα στο Εκουαδόρ που κατέχει τμήμα του Αμαζονίου, με ότι μια τέτοια εξέλιξη συνεπάγεται. Θα ήταν ένα ιστορικό γεγονός για κάθε Πράσινο σε όλο τον Κόσμο!
Στο γραφικό, με φούξια τα Διαμερίσματα όπου ο Γιακού Πέρες ήρθε πρώτος!
Image

Posted on 10/02/2021 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top