Οι παρελάσεις βλάπτουν σοβαρά την υγεία!

του Μιχάλη Τρεμόπουλου

πρώην ευρωβουλευτή, Πράσινοι

Παρακολουθούμε άλλη μια πράξη στο σήριαλ της αντιφατικής αντιμετώπισης της πανδημίας. Στην ουσία θα παρελάσει μια υγειονομική βόμβα, για να εκτινάξει στα ύψη το επιδημιολογικό φορτίο. Και όλα αυτά για να αναπαραχθεί με τις παρελάσεις η μεταξικής έμπνευσης αναζήτηση λαϊκού ερείσματος.

Ο γερμανόφιλος Μεταξάς του ΟΧΙ στον ιμπεριαλισμό του Μουσολίνι, που είχε εγκαθιδρύσει τη δικτατορία συμπλέοντας με «έναν σχεδόν Άγγλο βασιλέα» (Κιτσίκης) αλλά εμπνεόμενος από τα φασιστικά καθεστώτα της Ιταλίας και της Γερμανίας, είχε καθιερώσει τις παρελάσεις, τις γυμναστικές επιδείξεις, τις λαμπαδηφορίες κτλ ως εργαλείο στρατιωτικοποίησης της νεολαίας.

Ήδη στη Θεσσαλονίκη η ΕΕΕ και οι εθνικιστικές οργανώσεις συμμετείχαν σε παρελάσεις μετά το 1929. Το 1932 και στην Αθήνα συμμετείχαν με τις εθνικιστικές οργανώσεις μαθητές και πρόσκοποι σε παρέλαση στον Άγνωστο Στρατιώτη. Όμως για πρώτη φορά η μαθητική παρέλαση πήρε επίσημο χαρακτήρα, από την 25η Μαρτίου 1936 και μετά, όταν παρέλασαν τα σχολεία μπροστά από τον υπουργό στρατιωτικών Ι. Μεταξά και τον βασιλιά. Ακολούθησαν οι οργανώσεις, οι παλαιοί πολεμιστές και ο στρατός.

Η συνταγή αναπτύχθηκε, φυσικά, στη διάρκεια της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου. Ο ίδιος ο Μεταξάς θα σημειώσει στο Ημερολόγιό του την 25η Μαρτίου 1938: “Τι όνειρο ήταν χθες και σήμερα! – Χθες στο πεδίον του Άρεως με την Εθνική Νεολαία. Το έργον μου! Έργον που ενίκησε μέσα σε τόσες αντιδράσεις! Σχεδόν 18 χιλιάδες παιδιά από Αθήνας και Πειραιά, περίχωρα και από πολλές επαρχίες. Φάλαγξ “Ι. Μεταξά” Πατρών! (…) – Σήμερα. Τελετή. Ενθουσιασμός. Αποθέωσις. Παρέλασις στρατού θαυμασία. Απόγευμα παρέλασις Σχολείων Προσκόπων κτλ. και Εθνικής Νεολαίας με τα Τάγματα εις την ουράν. Αι φάλαγγες της ΕΟΝ ατέλειωτοι! Όλοι ντυμένοι! Περίπου 12-14 χιλιάδες! Εντύπωσις εις τον κόσμον καταπληκτική!”.

“- Ιδού, Μεγαλειότατε, ο στρατός σας, εις τον οποίον και μόνον πρέπει να στηρίζεσθε”, θα πει ο Μεταξάς στον βασιλιά Γεώργιο σε μια από τις δεκάδες υποχρεωτικές παρελάσεις μαθητών-φαλαγγιτών.

Τότε τουλάχιστον ο ιός ήταν διανοητικός…

*

Posted on 24/10/2021 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top