Οι δημοσιογράφοι Θανάσης Κουκάκης, Ελίζα Τριανταφύλλου και Σταύρος Μαλιχούδης περιέγραψαν στους Ευρωβουλευτές της Ειδικής Εξεταστικής Επιτροπής για τις Παρακολουθήσεις PEGA στην διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης της για την Ελλάδα την Παρασκευή 07/09/2022 πώς έγιναν και για ποιο λόγο οι παρακολουθήσεις και υποκλοπές στην Ελλάδα όσον αφορά κυρίως τους δύο δημοσιογράφους . Οι ευρωβουλευτές επιβεβαίωσαν από την πλευρά τους ότι θα φέρουν στο φως τα στοιχεία για τις υποκλοπές που θα συγκεντρώσουν, όπως για παράδειγμα αυτά από την επίσκεψή τους στις 18-20 Ιουλίου στο Ισραήλ για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Σχετική έκθεση παρουσιάστηκε στην Επιτροπή. Διαβεβαίωσαν επίσης ότι θα είναι στο πλευρό των ερευνητών δημοσιογράφων και τους στηρίζουν στην προσπάθεια να ρίξουν φως στο ζήτημα των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα.
Δείτε και ακούστε εδώ όλη τη σχετική συζήτηση στην επιτροπή PEGA για τις παρακολουθήσεις.
Το θέμα συζητήθηκε και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 12/9/2022.
Η Επιτροπή προετοιμάζει την επίσκεψή της στην Ελλάδα τον Οκτώβριο.
Στο μεταξύ οι “Reporters Without Borders” @RSF_inter με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν “ως σκανδαλώδη τον αποκλεισμό των δύο δημοσιογράφων που παρακολουθούνταν από τον κατάλογο των μαρτύρων που θα καλέσει η Εξεταστική Επιτροπή της Ελληνικής Βουλής και ζητάει όλες οι συνεδριάσεις να είναι δημόσιες” (ΣΣ όπως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) “RSF denounces as scandalous the exclusion of the journalists subjected to spying,
@nasoskook &
@Malichudis from the Greek parliamentary inquiry into surveillance & #PredatorGate launched recently. The Parliament must audition the victims & make all hearings public. Την ίδια ώρα που στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχαν κληθεί και κατέθεταν στην Επιτροπή #PEGA οι 3 δημοσιογράφοι για τα #spyware στην Ελλάδα, η kybernhtik;h πλειοψηφία στην εξεταστική επιτροπή της Ελληνικής Βουλής για τις υποκλοπές απέρριπτε τα ονόματα των τριών δημοσιογράφων ως μαρτύρων.
H Ελίζα Τριανταφύλλου του inside story (K), ο Θανάσης Κουκάκης (Δ) και ο Σταύρος Μαλιχούδης καταθέτουν στην επιτροπή PEGA για τις υποκλοπές, 8/9/2022. [European Parliament Multimedia Centre]
Η Ελίζα Τριανταφύλλου:
Για αυτολογοκρισία στα ελληνικά μέσα και μοναξιά στην έρευνα σχετικά με το θέμα των υποκλοπών μίλησε η Ελίζα Τριανταφύλλου όταν ρωτήθηκε για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα:
Δουλεύοντας στα ελληνικά μέσα για πολλά χρόνια, μπορώ να πω ότι υπάρχει η λεγόμενη αυτολογοκρισία. Πολλές φορές γνωρίζεις ότι στο μέσο στο οποίο δουλεύεις δεν μπορείς να δημοσιοποιήσεις κάτι. Και μιλάω και για τη ροή στο newsroom, που ανεβάζουν 30 ειδήσεις την ώρα.
Κάποιες ειδήσεις δε θα τις δείτε ποτέ, υπάρχει αυτός ο περιορισμός. Προσωπικά όμως δεν μου έχει συμβεί το παραπάνω στο
inside story, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μου έχει συμβεί σε άλλα μέσα, αλλά είναι ένα γενικό φαινόμενο.
Ένα πολύ χαρακτηριστικό συναίσθημα που είχαμε από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο, οπότε και αποκαλύφθηκε το θέμα της παρακολούθησης του
Νίκου Ανδρουλάκη, ήταν το συναίσθημα της μοναξιάς. Διότι γράφαμε μόνο εμείς, το
Reporters United και κάποια αντιπολιτευόμενα μέσα για το θέμα κι αυτά στο όριο της αναδημοσίευσης, χωρίς να προχωρούν παρακάτω το ρεπορτάζ.
Για 7 μήνες, ήμασταν μόνοι μας και για όλα τα μεγάλα μέσα και τα τηλεοπτικά κανάλια, το θέμα δεν υπήρχε.
Ο Θανάσης Κουκάκης:
Ο Θανάσης Κουκάκης στάθηκε κατά την εισήγησή του, στα βασικά θέματα που δημοσίευσε στους Financial Times κι αφορούσαν:
– στην τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα ώστε οι Έλληνες εισαγγελείς να μην μπορούν να προχωρήσουν απευθείας σε ποινική δίωξη σε τραπεζίτη για απάτη, αν δεν υπάρχει απόφαση της τράπεζάς του για μήνυση,
– στη νομική παρέμβαση ώστε η κακουργηματική φοροδιαφυγή (δηλαδή πάνω από 150.000 ευρώ) να μην διώκεται αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα παρά μόνο αν υπάρχει τελεσίδικη βεβαίωση από τη φορολογική διοίκηση.
Τόνισε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έστειλε επιστολές διαμαρτυρίας στους Financial Times, οι οποίοι στήριξαν όμως τους δημοσιογράφους τους.
Ο Θανάσης Κουκάκης ενημέρωσε πως το καλοκαίρι του 2020 η κυβέρνηση Μητσοτάκη “αποφάσισε να με θέσει υπό παρακολούθηση με συμβατική τεχνολογία, την 1η Ιουνίου. Το κινητό μου συμπεριφερόταν περίεργα, η μπαταρία τελείωνε γρήγορα, στις κλήσεις απαντούσαν χωρίς να ακούσω κουδούνισμα, κάτι που μου έκανε εντύπωση. Σε δύο service του iphone μου δεν βρέθηκε τεχνικό πρόβλημα και αναζήτησα να δω αν είμαι υπό παρακολούθηση”.
“Τον Ιούλιο του 2020 φίλος μου με ενημέρωσε ότι βρίσκομαι υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ και τον Αύγουστο του 2020 μου το επιβεβαίωσε παρουσιάζοντάς μου απομαγνητοφώνηση συνομιλίας μου. Αμέσως έκανα καταγγελία στην ΑΔΑΕ, στις 12/8. Όπως μάθαμε εκ των υστέρων από έρευνα των Reporters United, την ίδια ημέρα η ΕΥΠ διέκοψε την παρακολούθησή μου”.
“Η διορία που είχε η ΑΔΑΕ για να απαντήσει στην καταγγελία μου “έτρεχε” και η κυβέρνηση το Μάρτιο του 2021 τροποποίησε το νόμο για την ΑΔΑΕ, μετά από 27 χρόνια, για να απαγορεύσει την ενημέρωση όσων έχουν παρακολουθηθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας. Για το θέμα αυτό έχω προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ευελπιστώ ότι σύντομα θα δικαιωθώ”, τόνισε..
“Τρεις μήνες μετά, στις 12 Ιουνίου 2021, έλαβα ένα sms που με ρωτούσε αν γνωρίζω αυτό το θέμα, παραθέτοντας ένα link με οικονομική είδηση. Διαπίστωσα ότι ήταν τραπεζικό θέμα και μάλιστα απάντησα “όχι”.
Όπως αποδείχθηκε, το κινητό μου επιμολύνθηκε από το Predator για τρεις μήνες, μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου 2021, όπως μου επιβεβαίωσε με αναλυτική τεχνική έκθεση το Citizen Lab του πανεπιστημίου του Τορόντο, τα στελέχη του οποίου έχουν μιλήσει ήδη στην Επιτροπή σας.
Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται ότι διαθέτει το Predator. Αν δεν ήταν η Επιτροπή σας να ελέγξει το αν παρακολουθούνται ευρωβουλευτές, αν δεν είχε βρεθεί το link που έλαβε ο Νίκος Ανδρουλάκης, εγώ θα ήμουν μια τυχαία υπόθεση, “παρακολούθηση μεταξύ ιδιωτών” όπως υποστήριξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η ύπαρξη αυτής της Επιτροπής ανέδειξε την απόπειρα παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, έτσι διαπιστώθηκε ότι δεν ήμουν η μοναδική περίπτωση. Τώρα που οι έρευνες είναι σε εξέλιξη, θα βρεθούν και άλλες”, δήλωσε ο δημοσιογράφος..
«Η δημοσιογραφική έρευνα στην Ελλάδα, μέρα με την μέρα, δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει συνεργαστεί με ανθρώπους που είναι πολύ σκοτεινοί. Ακούγεται γενικόλογο, αλλά χρειάζεται χρόνο, αν μπούμε σε πρόσωπα και εταιρείες. Αυτά τα πρόσωπα εμπλέκονται και στις προμήθειες συστημάτων ασφαλείας παρακολούθησης που χρησιμοποιεί η ΕΥΠ και την Intellexa. Περιμένουμε την εισαγγελική έρευνα να ακολουθήσει τη δημοσιογραφική έρευνα και να τη λάβει υπ’όψη. Ο πρώην εκπρόσωπος της INTELLEXA στην Ελλάδα που είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τη δικαιοσύνη, έστησε την υποδομή λειτουργίας στην Ελλάδα μέσω μιας εταιρείας της Κύπρου. Αναμένουμε από τις εισαγγελικές αρχές να κάνουν δουλειά τους και να αξιοποιήσουν δημοσιογραφική έρευνα, που εύκολα διαπίστωσε ότι ο παραιτηθείς διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού συναλλάσσεται με τον εκπρόσωπο της εταιρίας Intellexa στην Ελλάδα. Το να οχυρώνεται πίσω από δικαιολογίες η ελληνική κυβέρνηση, ότι δεν έχει αγοράσει το σύστημα είναι αστείο. Το Λιμενικό χρησιμοποιεί 7 λιμενικά σκάφη που έχει αγοράσει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών», συμπλήρωσε. Το ελληνικό δημόσιο δεν εμφανίζεται σαν αγοραστής. Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύσει και με το Predator”.
«Αυτό που περιγράφεται ως σκάνδαλο υποκλοπών στην Ελλάδα είναι ένδειξη για το πόσο παραβιάζεται το κράτος Δικαίου στη χώρα μου. Είναι προβληματικό ότι τα τελευταία 3 χρόνια διαπιστώνουμε διαρκή επιδείνωση ποιότητας νομοθεσίας στην Ελλάδα, δεν εξυπηρετεί κράτος Δικαίου. Το ότι είμαστε χαμηλά στις κατατάξεις για την ελευθερία του Τύπου, δεν είναι τυχαίο. Λυπάμαι που το επιβεβαιώνω, αλλά όλα αυτά έχουν γίνει στη βάση πολιτικών αποφάσεων. Κάθε φορά που ελέγχεται, η κυβέρνηση αντιδρά υστερικά. Πρόσφατα, έχει επιτεθεί στους μισούς Έλληνες και ξένους ανταποκριτές. Δε δέχεται κριτική για αποφάσεις που λαμβάνει, αποφάσεις που παραβιάζουν σε όλο του το εύρος το Κράτος Δικαίου, το οποίο είναι βασική προϋπόθεση για εκταμίευση Ταμείου Ανάκαμψης. Ίσως να έπρεπε να απευθυνθείτε και στην ελληνική κυβέρνηση για ακριβώς τον ίδιο λόγο».
Ο δημοσιογράφος ανέφερε ακόμη πως “ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει αναφερθεί ποτέ στο όνομά μου προσωπικά.
Ο δημοσιογράφος Μαλιχούδης
Ο Σταύρος Μαλιχούδης σημείωσε ότι κατά την περίοδο της παρακολούθησής του είχε ξεκινήσει συνομιλίες για τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου δημοσιογράφων για προσφυγικά θέματα, με αποτέλεσμα να έχουν αποκαλυφθεί ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με δημοσιογράφους σε άλλες χώρες.
Τι δήλωσαν οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής
Η ευρωβουλευτής, Sophie in ‘t Veld, εισηγήτρια στην Ειδική Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη γενικότερη έρευνα που γίνεται σχετικά με το λογισμικό παρακολουθήσεων, σχολίασε την
πληροφορία πως καταστράφηκαν οι αποδείξεις για τη χρήση του spyware για “τεχνικούς λόγους”, και ζήτησε παρέμβαση της Europol: “
Στοιχεία χρήσης spyware που καταστράφηκαν «κατά λάθος» για «τεχνικούς λόγους». Επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες μας ότι οι έρευνες για το σκάνδαλο είναι στην καλύτερη περίπτωση με μισή καρδιά και πρόχειρες, στη χειρότερη εσκεμμένα ρηχές. Η @EC3Europol θα πρέπει να εμπλακεί επειγόντως”
Η φιλελεύθερη, Πολωνή ευρωβουλευτής Róża Thun, ανέφερε πως αυτά που είπαν οι Έλληνες δημοσιογράφοι της θυμίζουν όσα έχουν γίνει από την κυβέρνηση της πατρίδας της.
Η πράσινη ευρωβουλευτής Saskia Bricmont, τόνισε πως “οι μαρτυρίες δείχνουν πως κινδυνεύει η ελευθερία του Τύπου σήμερα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Πρέπει να δράσουμε σθεναρά για την προστασία των δημοσιογράφων, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας”.
Ο ευρωβουλευτής Ζοιντο Αλβάρεθ (ΕΛΚ) σχολίασε: «Λυπάμαι που το ζήσατε αυτό. Κανείς δημοσιογράφος δεν πρέπει να βρίσκεται σε παρόμοια θέση. Περιμένουμε να διευκρινιστούν τα θέματα από την εξεταστική επιτροπή”.
Για το δεύτερο πάνελ όπου συμμετείχαν κυβερνητικοί εκπρόσωποι η ευρωβουλευτής Sophie in ‘t Veld @SophieintVeld, επικεφαλής της εξεταστικής επιτροπής σχολίασε καυστικά:”
To δεύτερο πάνελ της Εξεταστικής Επιτροπής δυστυχώς γίνεται ένα σκίτσο «Ο υπολογιστής-λέει-Όχι». Σχεδόν καμία απάντηση, γιατί «δεν είναι μέσα στις δυνατότητές μας», «κανένα σχόλιο για υποθέσεις που εξετάζονται από τη δικαιοσύνη», “εθνική ασφάλεια επομένως άκρως απόρρητο– The second panel of
@EP_PegaInquiry unfortunately is becoming a “Computer-says-No” sketch. Hardly any answers, cos “not within our power”, “no comment on matters sub judice”, “national security therefore top secret”.
Περισσότερα για το τι ειπώθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης λογισμικών παρακολούθησης (PEGA Committee) που αφορά στην Ελλάδα δείτε το σχετικό βίντεο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
εδώ