Ανήσυχη η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις παρακολουθήσεις και υποκλοπές στην Ελλάδα

Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 12/9/2022 συζητήθηκε το θέμα των υποκλοπών και παρακολουθήσεων και χρήσης του λογισμικού «Predator»στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή του εκπρόσωπου της Τσεχικής Προεδρίας Mikuláš Bek και του Επιτρόπου Didier Reynders, ενώ το λόγο πήραν πολλοί ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ως εκπρόσωπος της πολιτικής του ομάδας (Σοσιαλιστές), σήμερα (και) πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ενώ εκ μέρους των Πράσινων συμμετείχαν οι ευρωβουλευτίνες Saskia BRICMONT (Βέλγιο), Diana RIBA I GINER (Ισπανία, επίσης θύμα παρακολουθήσεων) και Hannah NEUMANN (Γερμανία).

Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τις πρόσφατες αποκαλύψεις περί συνακροάσεων από την ΕΥΠ, καθώς και για τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού, με στόχο πολιτικούς, δημοσιογράφους και άλλα δημόσια πρόσωπα στην Ελλάδα. Αναμένεται η υποβολή σχεδίου ψηφίσματος κατά την επόμενη σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις αρχές Οκτωβρίου.

Η χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ είναι παράνομη βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου, ανέφερε μεταξύ άλλων ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ Didier Reynders.

Στις αρχές του 2022, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκρότησε εξεταστική επιτροπή (PEGA) για να διερευνήσει τη χρήση λογισμικών παρακολούθησης. Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, η επιτροπή συνεδρίασε με θέμα την Ελλάδα, παρουσία Ελλήνων αξιωματούχων και δημοσιογράφων που παρακολουθούνταν από κατασκοπευτικό λογισμικό ή έχουν ερευνήσει το θέμα. Η εξεταστική επιτροπή αναμένεται να διοργανώσει αποστολή στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους.

Εικόνα

Μπορείτε να παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένη τη συζήτηση εδώ

Σχεδόν όλοι οι ομιλητές καταδίκασαν τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ, η οποία είναι παράνομη βάσει ευρωπαϊκού δικαίου, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ.

“Η παρακολούθηση στην Ελλάδα πολιτικών, δημοσιογράφων και ακτιβιστών στην Ελλάδα δεν αφορά μόνο τη χώρα, θύματα των παράνομων υποκλοπών είναι και πολλοί άλλοι συνομιλητές των παρακολουθούμενων από διάφορες χώρες, άρα είναι ένα διεθνές σκάνδαλο και παρανομία”, επισήμαναν ευρωβουλευτές.

Πολλοί αμφισβήτησαν τις δηλώσεις της κυβέρνησης και κάλεσαν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να αναλάβουν δράση για την προστασία των ευρωπαϊκών αξιών στην Ελλάδα. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις ανησυχίες που εξέφρασαν πολλοί ευρωβουλευτές περί προστασίας της δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αξιών στην Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της ΕΕ, ανεξαρτήτως του σύννομου ή παράνομου χαρακτήρα των παρακολουθήσεων που αφορούν πολιτικά πρόσωπα, δημοσιογράφους και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Πολλοί ζήτησαν να εγγυηθούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ότι “δεν θα κινδυνεύουμε από παρακολουθήσεις” και ότι θα τηρούνται οι ευρωπαϊκές αξίες, όπως η δημοκρατία, η ασφάλεια των εκπροσώπων του λαού και το κράτος δικαίου.

Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και κάποιοι άλλοι από το ΕΛΚ υποστήριξαν ότι “η ελληνική κυβέρνηση έχει αρνηθεί ότι κατέχει παράνομο λογισμικό και ότι οι αρμόδιες αρχές διερευνούν σε βάθος την υπόθεση, ενώ η κυβέρνηση παίρνει σχετικά μέτρα, δίνοντας το καλό παράδειγμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο”.

Οι Πράσινοι υπενθύμισαν ότι η χρήση λογισμικού παρακολούθησης είναι εκτός ελέγχου σήμερα και ζήτησαν πάγωμα και πλήρη απαγόρευση της δραστηριοποίησης των εταιρειών που αναπτύσσουν και εμπορεύονται τέτοιου είδους λογισμικό ή παρέχουν σχετικές υπηρεσίες. Ζήτησαν η ερευνητική Επιτροπή #PEGA να ρίξει άπλυτο φως στις δραστηριότητες όλων των Κρατών Μελών που σκοπίμως και παράνομα “ακούνε” τους πολίτες τους. (Μετά την Πολωνία, Ουγγαρία και Ισπανία) τώρα και η Ελλάδα, το λίκνο της δημοκρατίας. Το κράτος δικαίου αποτυγχάνει, πρέπει να δράσουμε” επισήμαναν.

Δεν έλειψαν οι αναφορές και οι συγκρίσεις μεταξύ της Ελλάδας και άλλων κρατών μελών της ΕΕ, όπου έχουν καταγγελθεί παρόμοια περιστατικά, όπως η Πολωνία και Ουγγαρία. “που πηγαίνει η Ελλάδα; Προς ένα αυταρχικό καθεστώς”‘; “Η Κομισιόν πρέπει να παρακολουθήσει την κατάσταση και να υπερασπιστεί τη δημοκρατία, την ελευθερία του τύπου και το κράτος δικαίου”.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ (ΕΛΚ) Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου δήλωσε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα: «Είναι οι εχθροί του Κυριάκου Μητσοτάκη, που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την Ελλάδα για να κερδίσουν τις επόμενες εκλογές»!!! Και μάλλον ήταν μόνο οι 4 ευρωβουλευτές/τίνες της ΝΔ (Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Ελισσάβετ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ-ΒΡΥΩΝΙΔΗ, Μανώλης Κεφαλογιάννης και Μαρία Σπυράκη) οι μόνοι/ες που δεν κατάλαβαν τίποτα από τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στο βήμα ανέβηκαν πολλοί Έλληνες ευρωβουλευτές από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα.

Posted on 13/09/2022 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top