Paradise Papers: ευκαιρία να κλείσουμε τους “φορολογικούς παραδείσους”

Η νέα – μετά τα Panama Papers – διαρροή εκατομμυρίων εγγράφων φέρνει στο φως κι άλλα στοιχεία από τον κόσμο των φορολογικών παραδείσων. Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΥΗ θεωρούμε ότι η υπόθεση φοροαποφυγής που αναδεικνύουν τα PARADISE PAPERS θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια πρόκληση σε βάρος της κοινωνικής συνοχής, διότι αυξάνει τις ανισότητες, κάνει τους “φτωχούς φτωχότερους” και τους ¨πλούσιους πλουσιότερους”, ως μια πρόκληση για την δημοκρατία και την ισότητα, αφού “η οικονομική δραστηριότητα δεν υπόκειται στους ίδιους κανόνες που ισχύουν για όλους τους άλλους”, αλλά και ως μια ευκαιρία προώθησης ολοκληρωμένων πολιτικών προς όφελος της φορολογικής δικαιοσύνης σε διεθνές επίπεδο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εξοικειωθούμε με μια άδικη μεν, αλλά “αναπόφευκτη πραγματικότητα”. Κάθε παρόμοιο φορολογικό σκάνδαλο πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πρόκληση για δράση με στόχο την εξάλειψη της φορο-αποφυγής κι φορο-απάτης σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Περισσότερα από 13,4 εκατομμύρια αρχεία δεδομένων της υπεράκτιας δικηγορικής εταιρείας Appleby αναλύθηκαν από 400 δημοσιογράφους ερευνητές της International Consortium of Investigative Journalists. Η Appleby είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο επαγγελματικές εταιρείες φορολογικών καταφυγίων, που αναζητεί “νόμιμους” τρόπους φορο-αποφυγής. Η Appleby εκπροσωπείται σχεδόν σε όλους τους φορολογικούς παραδείσους: στις Βερμούδες, στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, τα νησιά Κεϋμάν, τον Μαυρίκιο, τις Σεϋχέλλες, το Χονγκ Κονγκ, την Σαγκάη, το Guernsey, το Isle of Man, το Jersey κα. Η εταιρία παρουσιάζει ετησίως κέρδη 100 εκ. δολαρίων, ενώ πελάτες της είναι ισχυροί και πλούσιο από πολλές χώρες. Τα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν το πώς δημιουργείται και λειτουργεί ένα ολόκληρο σύστημα “νομιμοποίησης” της φοροαποφυγής. Χάρη στους ερευνητές δημοσιογράφους ρίχνεται κάποιο φως σε μια σκοτεινή ιστορία φοροαποφυγής μεγάλης έκτασης.

Oι “νόμιμοι” τρόποι φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής στερούν την κοινωνία από έσοδα της τάξης των 600 δις Ευρώ. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε υπερβολική φορολόγηση όσων είναι νόμιμοι και πληρώνουν τους φόρους, ενώ στερεί σημαντικούς πόρους από την προώθηση προγραμμάτων απασχόλησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής. Χρειάζεται χωρίς καθυστέρηση να αναληφθούν σοβαρές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ώστε να τερματίσουμε αυτόν τον σκιώδη κόσμο όπου όσοι έχουν πολλά χρήματα και δύναμη (το 1% της κοινωνίας) διασφαλίζουν ότι θα συμμετέχουν ελάχιστα στην προσπάθεια κοινωνικής συνοχής και ισορροπημένων δημόσιων προϋπολογισμών, ότι θα συνεισφέρουν ελάχιστα στο κοινό καλό μέσω των εσόδων από την φορολογία. Η φορολογική δικαιοσύνη και η ευθύνη των ισχυρών ελίτ απέναντι στους πιο αδύναμους μέσα στην κοινωνία βρίσκονται εδώ και καιρό σε βαθιά κρίση.

Τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητα εμπλέκουν στην φοροαποφυγή μεγάλες επιχειρήσεις, πολιτικά πρόσωπα (που φτάνουν μέχρι στενούς συνεργάτες του Πούτιν και τον Τραμπ) και ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες. Όποιος ήταν πελάτης της εταιρίας δεν σημαίνει ότι είναι αυτομάτως ένοχος φορο-απάτης και φορο-αποφυγής ή ξεπλύματος μαύρου χρήματος γιαυτό ρόλος των δικαστικών αρχών είναι να ερευνήσουν το ποιοι είναι πραγματικά ένοχοι φορο-αποφυγής και φορο-απάτης. Οι κυβερνήσεις όμως έχουν υποχρέωση να προσχωρήσουν σε συμφωνίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για τον περιορισμό των φορολογικών παραδείσων.

Τα Paradise Papers δείχνουν ότι η Βρετανία με τα υπερπόντια εδάφη που ανήκουν στην Βρετανική κοινοπολιτεία αλλά και χώρες όπως η Ιρλανδία, έχουν συμβάλλει στην διαμόρφωση του χάρτη των φορολογικών παραδείσων (Paradise Papers). Η ίδια η Βρετανία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους “φορολογικούς παραδείσους” στον κόσμο κι απειλεί, με το Brexit, να επεκτείνει αυτή την σκοτεινή δραστηριότητα. Τόσα χρόνια έχει εμποδίσει ή καθυστερήσει την ΕΕ να λάβει μέτρα για την καταπολέμηση της φοροαπάτης, της φοροαποφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Αρνείται συστηματικά την δημιουργία μαύρης λίστας με τους φορολογικούς παραδείσους που “κρύβουν” τον πλούτο ώστε να μην φορολογείται. Για παράδειγμα, αρνιόνταν να δεχθεί ότι τα νησιά της Καραϊβικής όπου ο συντελεστής φορολογίας είναι μηδενικός πρέπει να περιλαμβάνονται στην λίστα με τους “φορολογικούς παραδείσους” που οφείλει να συντάξει η ΕΕ.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ προτείνουμε, όπως εξάλλου κάνουν και ο Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο, να αξιοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις με την Βρετανία για το Brexit με στόχο να κλείσουν οι φορολογικοί παράδεισοι που σχετίζονται με τη χώρα αυτή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Κράτη-Μελη, με ενεργό ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου, θα πρέπει να συμφωνήσουν άμεσα σε μια μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων. Συζητιέται εδώ και καιρό ένα πακέτο μέτρων για πλήρης διαφάνεια στον τρόπο που φορολογούνται οι μεγάλες, πολυεθνικές επιχειρήσεις, που συχνά αποφεύγουν τους φόρους χάρη σε ένα πολύπλοκο σύστημα φορολόγησής τους σε χώρες με σχεδόν μηδενικό φορολογικό συντελεστή. Έχουν προταθεί συγκεκριμένες πολιτικές για να περιοριστεί η φοροαποφυγή σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι τώρα η ώρα για επιτάχυνση της λήψης των αποφάσεων.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ καλούμε την ελληνική κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να αντιμετωπίσουν το θέμα με την σοβαρότητα που αρμόζει, αντί να το μετατρέπουν σε ένα ανόητο παιχνίδι εντυπώσεων χωρίς ουσία και θέσεις. Περιμένουμε να ακούσουμε όχι μόνο για το πώς θα διακριβωθεί αν είναι όντως ένοχοι φοροαποφυγής ή όχι όσων τα ονόματα περιλαμβάνονται στα έγγραφα που διέρρευσαν αλλά και ποιες είναι οι θέσεις τους σε θέματα ενιαίων φορολογικών συντελεστών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατάργησης των φορολογικών παραδείσων, ελέγχου του ξεπλύματος χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες, κοινού συντελεστή ελάχιστης φορολόγησης επιχειρήσεων στην ΕΕ.

Έχουμε βαρεθεί – όπως νομίζουμε και όλοι οι πολίτες – να βλέπουμε ατέλειωτες ώρες προσωπικών πολεμικών αναμετρήσεων κι ανούσιων προσωπικών αντιπαραθέσεων πρωθυπουργού-αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης, γύρω από προβλήματα που απαιτούν ευρύτερη συμφωνία για την αντιμετώπισή τους καθώς και βαθιές αλλαγές σε πολιτικές κι αξίες. Ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση ούτε η κυβέρνηση είναι απαλλαγμένες από τις ευθύνες της αδράνειας κι αναποτελεσματικότητας απέναντι στην τεράστια φοροαποφυγή και φοροαπάτη που οδήγησαν τη χώρα σε ναυάγιο και συνεχίζουν να φορτώνουν την κοινωνία με υπερβολικά φορολογικά βάρη. Να το πούμε απλά, αν οι ελληνικές κυβερνήσεις ήταν σε θέση και είχαν την πολιτική βούληση να εμποδίσουν την φοροαπάτη και φοροαποφυγή, το κόστος δημοσιονομικής εξυγίανσης θα ήταν πολύ μικρότερο για τους πολλούς. Ας μην συνεχίζουν να μας κοροϊδεύουν λοιπόν.


Όλα για το σκάνδαλο
www.paradisepapers.de

Μια σύντομη εισαγωγή στο θέμα: :http://www.sueddeutsche.de/politik/paradise-papers-paradise-papers-kompakt-die-uebersicht-fuer-eilige-1.3736796

Posted on 09/11/2017 in Δελτία Τύπου, Θέσεις

Share the Story

Back to Top