Στη σημερινή εποχή είναι ανάγκη η σύνδεση της προστασίας του περιβάλλοντος με την ενεργή συμμετοχή των κατοίκων στις δράσεις για το περιβάλλον, καθώς και η σύνδεση των ντόπιων κατοίκων με την προστατευόμενη περιοχή, μεταξύ άλλων και μέσω της προώθηση νέων υεύθυνων οικονομικών δραστηριοτήτων. Επίσης, όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν στην κατεύθυνση της πιο πράσινης οικονομίας. Αλλά πριν χρειάζεται να διασφαλίσουμε το αγαθό του καθαρού πόσιμου νερού στην περιοχή μας.
Χαιρόμαστε που είμαστε μαζί με την Ευαγγελία (Λία) Παπαδράγκα στο ψηφοδέλτιο ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ για τις #ευρωεκλογές2019, μια και συνδυάζει την ερευνητική ματιά ενός δημοσιογράφου, την ευαισθησία ενός ανθρώπου με οικολογικές αναζητήσεις και τη μαχητικότητα ενός ανθρώπου που αγωνίζεται για βασικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα σε καθαρό πόσιμο νερό
Η Ευαγγελία (Λία) Παπαδράγκα προσπαθεί να συνδέσει την επαγγελματική της δραστηριότητα με την προστασία του περιβάλλοντος, Κινητοποιήθηκε για τα θέματα της διασφάλισης καθαρού πόσιμου νερού. Είναι δημοσιογράφος, υπεύθυνη επικοινωνίας στο Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου. Εργάστηκε ως ρεπόρτερ για το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και την εφημερίδα Μακεδονία, ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με πληθώρα περιοδικών, καθώς και το περιβαλλοντικό ένθετο της εφημερίδας Real News. Ταξίδεψε στην Ευρώπη, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, γράφοντας ταξιδιωτικά ρεπορτάζ για περιοδικά όπως το Γεωτρόπιο της Ελευθεροτυπίας.
Τα τελευταία δώδεκα χρόνια εργάζεται για την προστασία, την προβολή και ανάδειξη του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού και των άλλων προστατευόμενων περιοχών που βρίσκονται στην ευθύνη του Φορέα Διαχείρισης. Στις προτεραιότητές της είναι η σύνδεση των ντόπιων κατοίκων με την προστατευόμενη περιοχή, η προώθηση του οικοτουρισμού, η ευαισθητοποίηση για την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης στα ποτάμια και τις παραλίες της περιοχής.
Εισήλθε στα κοινά παίρνοντας την πρωτοβουλία για μία κίνηση διεκδίκησης πόσιμου νερού στον τόπο καταγωγής της, στους οικισμούς των Κυμίνων και των Νέων Μαλγάρων του Δήμου Δέλτα -όπου το νερό κρίνεται ακατάλληλο για πόση και για άλλες χρήσεις λόγω της παρουσίας υψηλών τιμών αρσενικού -, σε συνεργασία με ενεργούς κατοίκους της περιοχής. Μιλάει αγγλικά και ισπανικά και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του ΑΠΘ στη «Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα».
Ταξίδι στον Αξιό
Στο πλαίσιο μεταπτυχιακής εργασίας της στη Σχολή Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ και σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής artcut, η Λία Παπαδράγκα κυκλοφόρησε το διαδραστικό ντοκιμαντέρ “Ταξίδι στον Αξιό”. Μπαίνοντας στο www.taxidistonaxio.gr, ο επισκέπτης της ιστοσελίδας έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στην προστατευόμενη περιοχή, να δει σημεία της που δύσκολα μπορεί κανείς να επισκεφτεί, να «συνομιλήσει» με χρήστες της περιοχής, με φύλακες του Φορέα Διαχείρισης, δασοφύλακες, μυδοκαλλιεργητές κι αλιείς, κτηνοτρόφους, ερευνητές πεδίου.
Ο θεατής –χρήστης του ντοκιμαντέρ αναλαμβάνει τον ρόλο του δημοσιογράφου και αποφασίζει να περιηγηθεί στο Δέλτα Αξιού για να ανακαλύψει θέματα για την εφημερίδα του. “Επισκέπτεται” το Κέντρο Πληροφόρησης και μαθαίνει πληροφορίες. Στη συνέχεια έχει την δυνατότητα να κάνει βαρκάδα στο ποτάμι και να συναντήσει τους ανθρώπους του: Τη Μαρία, ερευνήτρια που μελετάει τα θηλαστικά της περιοχής, τη Μυρτώ, ερευνήτρια του συλλόγου Αμάλθεια, το Φιλώτα, εθελοντή ξεναγό, τους μυδοκαλλιεργητές του Λουδία κ.ο.κ. Κατά την διάρκεια της περιήγησης ο θεατής βρίσκεται μπροστά σε εκπλήξεις. Σε αυτό το ντοκιμαντέρ, του δίνεται η επιλογή να καλέσει το Δασαρχείο. Μπορεί, επίσης, να δει από κοντά σπάνια και απειλούμενα είδη πουλιών ή ένα κοπάδι άγρια άλογα, σε περίοδο αναπαραγωγής. Μπορεί να επισκεφτεί την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης ή να κάνει ρεπορτάζ για τα προβλήματα της περιοχής