Αλληλεγγύη στον Τούρκο ακτιβιστή για το περιβάλλον και τα δικαιώματα Οσμάν Καβαλά

Το Ευρωκοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθώς και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επισημάνει πολλές φορές την περίπτωση της παράνομης κράτησης και καταπάτησης των δικαιωμάτων του γνωστού ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος καθώς και σταθερού υποστηρικτή της κοινωνίας των πολιτών Osman Kavala, ο οποίος είναι πολιτικός κρατούμενος στη Τουρκία εδώ και τέσσερα χρόνια, χωρίς να έχει καταδικαστεί.

H οικογένειά του που ασχολούνταν με το εμπόριο καπνών αναγκάστηκε να αφήσει την Καβάλα με την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923.

Όπως και στην περίπτωση τoυ Demirtaş ηγέτη του κόμματος HDP, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αποφάσισε στις 10 Δεκεμβρίου 2019, ότι η προδικαστική κράτηση του Osman Kavala, παραβίαζε την ΕΣΔΑ και ότι οι τουρκικές αρχές έπρεπε να διασφαλίσουν την άμεση απελευθέρωσή του. Παρά την απόφαση του ΕΔΑΔ, στις 9 Οκτωβρίου 2020, το Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης επέκτεινε την κράτησή του για κατηγορίες “κατασκοπείας και απόπειρες ανατροπής της συνταγματικής τάξης κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του Πάρκου Gezi το 2013” (ΣΣ μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για την προσπάθεια καταστροφής του πάρκου από την κυβέρνηση για την προώθηση σχεδίων real estate).

Οι Ευρωβουλευτές έχουν επισημάνει ότι η Τουρκία εξακολουθεί και σε αυτή την περίπτωση (όπως και σε άλλες πολλές περιπτώσεις) να ενεργεί κατά παράβαση της ΕΣΔΑ, επειδή δεν απελευθέρωσε τον κ. Καβαλά, παρά μάλιστα τις εκκλήσεις της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και την διαταγή απελευθέρωσής του η οποία έχει επαναληφθεί σε έξι αποφάσεις του Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Στις 8 Οκτωβρίου, ο μόνιμος εισηγητής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων για την Τουρκία Nacho Sanchez Amor (Σοσιαλιστές, Ισπανία) βρισκόταν στην Τουρκία και παρέστη στη δίκη του Osman Kavala, ως ένδειξη αλληλεγγύης.

Ο Πρόεδρος Erdoğan ανακοίνωσε το Σάββατο 23/10/2021 ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας να κηρύξει τους πρέσβεις δέκα χωρών «ανεπιθύμητα πρόσωπα», τους πρεσβευτές Καναδά, Γαλλίας, Φινλανδίας, Δανίας, Γερμανίας, Κάτω Χωρών, Νέας Ζηλανδίας, Νορβηγίας, Σουηδίας και ΗΠΑ. Ο Erdoğan επιθυμεί οι πρέσβεις να απελαθούν, με την αιτιολογία ότι οι πρεσβευτές των δέκα χωρών προέτρεψαν την κυβέρνηση να απελευθερώσει τον Τούρκο ακτιβιστή Osman Kavala,

Home - Solidarity with Osman Kavala

“Η ανακοίνωση της απέλασης δέκα πρέσβεων μπορεί να ερμηνευθεί μόνο ως προσπάθεια να στραφεί η προσοχή μακριά από πραγματικά επείγοντα ζητήματα”, δηλώνουν ευρωβουλευτές

Ο μόνιμος εισηγητής του Κοινοβουλίου για την Τουρκία Nacho Sánchez Amor (Σοσιαλιστές, Ισπανία) και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας ΕΕ-Τουρκίας Sergey Lagodinsky (Πράσινοι, Γερμανία) εξέδωσαν ανακοίνωση, απαντώντας στην εντολή του Προέδρου Erdoğan προς τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας να κηρύξει δέκα πρεσβευτές personae non gratae, μετά από δηλώσεις τους σχετικά με την εν εξελίξει υπόθεση του επιχειρηματία Osman Kavala.

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Erdoğan κατά 10 πρέσβεων για τις δηλώσεις τους σχετικά με τη συνεχιζόμενη δίωξη του επιχειρηματία Osman Kavala είναι ακατανόητα και εντελώς αβάσιμα. Μπορούμε να τα κατανοήσουμε μόνο ως μια προσπάθεια να στραφεί η προσοχή μακριά από τα πραγματικά επείγοντα ζητήματα, τόσο σε εθνικό όσο και σε διμερές επίπεδο. Δεν είναι αυτοί οι πρέσβεις ή οι κυβερνήσεις τους που αποφάσισαν ότι είναι ευθύνη της Τουρκίας να απελευθερώσει τον Osman Kavala. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι εκείνο που διέταξε την άμεση απελευθέρωσή του τον Δεκέμβριο του 2019, διαταγή η οποία έχει επαναληφθεί σε έξι αποφάσεις και ένα ενδιάμεσο ψήφισμα της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ως εκ τούτου, η Τουρκία υποχρεούται να σεβαστεί την απόφαση του Δικαστηρίου, όπως ακριβώς υποχρεούται να ακολουθήσει παρόμοια απόφαση στην υπόθεση του Selahattin Demirtaş.

Το κράτος δικαίου και οι εγγυήσεις δίκαιης δίκης αποτελούν θεμελιώδεις πυλώνες κάθε δημοκρατίας. Όπως υπογραμμίζουν επανειλημμένα οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης και τονίζεται στην ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Τουρκία παρουσιάζει σοβαρό έλλειμμα στους τομείς αυτούς, το οποίο χρήζει επείγουσας αντιμετώπισης. Τα προβλήματα αυτά διορθώνονται με εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις και όχι με την επιβολή κυρώσεων σε όσους απλώς απαιτούν αυτό που έχει δηλώσει σαφώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Είναι απαράδεκτο να συνεχίζονται στην Τουρκία επιθέσεις εναντίον επικριτικών φωνών και παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη. Είναι τουλάχιστον ατυχές ότι τώρα πραγματοποιείται προσπάθεια φίμωσης των επικρίσεων και από το εξωτερικό. Η θέση μας σχετικά με την υπόθεση του Osman Kavala και η κριτική για άλλα δημοκρατικά ελλείμματα στην Τουρκία δεν θα αποθαρρυνθούν, παρά τη θλιβερή αυτή εξέλιξη.

Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας σοβαρής διπλωματικής κρίσης που μπορεί ακόμη να αποφευχθεί. Καλούμε τις αρχές της Τουρκία να απόσχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα ακόμη χειρότερο σενάριο στις σχέσεις μας από ό,τι η δύσκολη περίοδος που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια, μια κρίση την οποία μόλις ελπίσαμε ότι είχαμε ξεπεράσει. Για άλλη μια φορά, καλούμε την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις διεθνείς δεσμεύσεις της και να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ όσον αφορά, μεταξύ άλλων, τις υποθέσεις των Osman Kavala και Selahattin Demirtaş.

Ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να συντονίσει την κοινή μας αντίδραση και παράλληλα να ενθαρρύνει τους Τούρκους ομολόγους της να αποκλιμακώσουν την κατάσταση».

Στοιχεία επικοινωνίας για τους αρμόδιους ευρωβουλευτές.

Γραφείο του κ. Nacho Sanchez-Amor, εισηγητή για την Τουρκία: τηλ. + 32 2 284 58 62, e-mail: nacho.sanchezamor@europarl.europa.eu

Γραφείο του κ. Sergey Lagodinsky, προέδρου της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας (ΜΚΕ): τηλ. + 32 2 284 59 12, e-mail: Sergey.lagodinsky@europarl.europa.eu

Posted on 26/10/2021 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top