Μυστικές σεισμικές έρευνες πετρελαϊκών εταιριών ανοιχτά της Κρήτης και στο Ιόνιο

Μυστικές» σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη από την κοινοπραξία ExxonMobil και Helleniq Energy – Σεισμογραφικό της PGS στα θαλάσσια blocks

Του Κωνσταντίνου Φιλίππου

Με άκρα μυστικότητα αλλά και με ταχύτατους ρυθμούς οι Αμερικανοί της ExxonMobil πραγματοποιούν εδώ και περίπου επτά ημέρες σεισμικές έρευνες στα δύο θαλάσσια blocks που κατέχουν με την Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ).

Αποσκοπούν στον εντοπισμό των πιθανών στόχων με κοιτάσματα φυσικού αερίου που κρύβονται στο υπέδαφος των υπεράκτιων παραχωρήσεων «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης». Οι δύο περιοχές έχουν γεωλογικές δομές όμοιες με εκείνες του μεγάλου κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτο και οι εκτιμήσεις μιλούν για πλούσιες ποσότητες φυσικού αερίου.

«Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη γεωπολιτική περίοδο, τόσο εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία όσο και των προκλητικών κινήσεων της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας (επιθετική ρητορική και σύμφωνο με Λιβυή), ο αμερικανικός παράγοντας φροντίζει να δώσει δυναμικό παρόν μέσω της ExxonMobil στην περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου», ερμηνεύουν πολιτικοί αναλυτές στο energypress την ταχύτατη δράση του πετρελαϊκού κολοσσού.

Μέσα σε λίγους μήνες μετά την αποχώρηση της TotalEnergies από το σχήμα με την ExxonMobil και την Helleniq Energy, οι Αμερικανοί έσπευσαν να αποκτήσουν το μερίδιο των Γάλλων και είναι πλέον ο operator με ποσοστό 70% στις έρευνες της Κρήτης. Αμέσως κινήθηκαν ενημερώνοντας την ΕΔΕΥΕΠ για το επικαιροποιημένο πρόγραμμα των ερευνών τους και δύο μήνες μετά έπιασαν δουλειά…

Οι σεισμικές έρευνες στα blocks πραγματοποιούνται από το σεισμογραφικό σκάφος Sanco Swift που χρησιμοποιείται από την ειδική στις γεωφυσικές έρευνες, νορβηγική PGS. Βρίσκεται, σύμφωνα με την ιστοσελίδα marine traffic, στα θαλάσσια ύδατα της Κρήτης από τις 24 Οκτωβρίου και σκανάρει… το υπέδαφος των παραχωρήσεων «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».

Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο πλοίο διενεργεί τρισδιάστατες έρευνες γεγονός που δείχνει πως η ExxonMobil επικεντρώνεται σε συγκεκριμένους στόχους πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Επιτάχυνση

Στο πλαίσιο των κυβερνητικών αποφάσεων που ελήφθησαν την περασμένη Άνοιξη για την επανεκκίνηση του ερευνητικού προγράμματος υδρογονανθράκων στις ελληνικές παραχωρήσεις, οι επενδυτές σε συνεννόηση με την ΕΔΕΥΕΠ φαίνεται να έχουν κινητοποιηθεί.

Όπως έγραψε το energypress, η Energean ξεκινά τις σεισμικές στο θαλάσσιο block 2 στο Ιόνιο Πέλαγος με το σεισμογραφικό Ramform Hyperion της PGS, ενώ την περασμένη Άνοιξη η Helleniq Energy ολοκλήρωσε τις σεισμικές έρευνες στα blocks “Ιόνιο» και «ΒΔ Πελοπόννησος».

Πηγή: Energy press, 01 11 2022

Posted on 04/11/2022 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top