Οι πετρελαϊκές προωθούν πρότζεκτ που μας δεσμεύουν για αιώνες

Οι πετρελαϊκές εταιρίες βάλλονται από παντού, οι επενδυτές αποσύρουν τα χρήματά τους από μετοχές πετρελαϊκών εταιριών, κάποιες από αυτές είναι ήδη στο στόχαστρο δικαστικών ερευνών είτε για απόκρυψη των στοιχείων που είχαν εδώ και δεκαετίες για επιπτώσεις στο κλίμα από τα ορυκτά καύσιμα, είτε για την ευθύνη που έχουν για την κατάρρευση του κλίματος.

Παρά τα όσα λένε, σχεδιάζουν νέα πρότζεκτ ύψους 50 δις που δεν θα είναι βιώσιμα αν δεν συνεχιστεί η λειτουργία τους πολύ πέρα από το 2050.

Oil and gas companies approve $50 billion of major projects that undermine climate targets and risk shareholder returns

Το παγκόσμιο κίνημα για την προστασία του κλίματος ζητάει μέτρα και όχι λόγια πλέον. Ο χάρτης που ακολουθεί περιέχει δείχνει πολλά από τα πρότζεκτ τα οποία το παγκόσμιο κίνημα για το κλίμα προσπαθεί να σταματήσει, ζητώντας να μείνει το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο στο υπέδαφος. Ακόμα αυτός ο χάρτης δεν περιλαμβάνει τα πρότζεκτ στην Ν.Α. Ευρώπη και Αν. Μεσόγειο.

Τα προγράμματα έρευνας κι εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και στον ελληνικό χώρο είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα δέσμευσης των χωρών της περιοχής στο άρμα των πετρελαϊκών επιχειρήσεων για τα επόμενα 100 με 200 χρόνια.

Θα πρέπει να αποτελέσουμε μέρος αυτού του παγκόσμιου κινήματος μια και εδώ σχεδιάζονται και προχωράνε εξορύξεις, αγωγοί, είναι πεδίο δοκιμών της παλιάς οικονομίας που κυριαρχείται από τις μεγάλες πολυεθνικές πετρελαίου και θα δεσμεύσει μακροχρόνια το μέλλον μας.

Πρέπει να σταματήσουμε αυτά τα σχέδια τώρα.

Posted on 26/09/2019 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top