Για όσους πολιτικοποιηθήκαμε μέσα από το αντιπυρηνικό και το ριζοσπαστικό ειρηνιστικό κίνημα της δεκαετίας μετά το 1976, η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων από τον Πούτιν ζωντανεύει τις πιο μαύρες σελίδες της μεταπολεμικής ιστορίας. Το ίδιο συμβαίνει και με τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τη βουλγαρική για την εγκατάσταση πυρηνικού εργοστασίου στη γειτονική χώρα το οποίο θα προσφέρει ηλεκτρισμό στην Ελλάδα.
Το πρόταγμα της μη βίαιης επίλυσης των διαφορών, η έμφαση στην ευημερία των πολλών και το όραμα για μια μόνιμη ειρήνη χωρίς αίμα, δάκρυα και πόνο αποτελούσαν πάντα ουσιώδη στοιχεία μιας οικολογικής κοινωνίας. Όπως και ένας κόσμος που θα στηρίζεται στις ήπιες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που θα αξιοποιούν τον ήλιο και τον άνεμο και δεν θα απειλούν με ένα νέο Τσερνομπίλ.
Ζούμε μια ανατροπή του κόσμου που γνωρίσαμε. Και αποτελεί τραγική συγκυρία ότι και το πυρηνικό εργοστάσιο που σκόρπισε το 1986 το ραδιενεργό νέφος σε όλο τον πλανήτη και οι υπόλοιποι 15 αντιδραστήρες στην Ουκρανία που κινδυνεύουν σοβαρά από τις βόμβες του Πούτιν και οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της Τουρκίας αλλά και τα πυρηνικά εργοστάσια της Βουλγαρίας είναι σοβιετικής τεχνολογίας. Μόνο που τα ατυχήματα στο Χάρισμπουργκ των ΗΠΑ και στη Φουκουσίμα δείχνουν ότι και τα καπιταλιστικά πυρηνικά εργοστάσια είναι το ίδιο επικίνδυνα.
Όπως κατήγγειλαν ήδη οι Έλληνες Πράσινοι, οι απαράδεκτοι κρυφοί ελληνικοί σχεδιασμοί δεν αφορούν ούτε τη διασφάλιση άμεσων ενεργειακών αναγκών της χώρας ούτε την αντιμετώπιση της ακρίβειας στο ηλεκτρικό και τα καύσιμα.
Έρχονται σε συνέχεια της συμμετοχής της κυβέρνησης της Ν.Δ. στην «εξέγερση των κυβερνήσεων κατά του κλίματος», με απαίτηση να θεωρηθούν δήθεν πράσινη ενέργεια το ορυκτό αέριο και τα πυρηνικά, ώστε να εκτραπούν σε αυτά ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις που προορίζονται για την κλιματική μετάβαση.
Επειδή οι πυρηνικές μονάδες είναι πανάκριβες, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να «ξεκλειδώσει» διεθνείς τραπεζικές χρηματοδοτήσεις για το νέο πυρηνικό της Βουλγαρίας, προσφέροντας εγγυημένη απορρόφηση μέρους της παραγωγής του για 20 χρόνια.
Τα πυρηνικά δεν είναι ποτέ ούτε «ειρηνικά» ούτε «ασφαλή»: από τα απόβλητά τους φτιάχνεται γόμωση πυρηνικών όπλων, τα ραδιενεργά απόβλητα παραμένουν άλυτο πρόβλημα και ένα καταστροφικό πυρηνικό ατύχημα είναι πιθανό. Και, αν δεν έχουμε τη δύναμη να σταματήσουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία, τουλάχιστον μπορούμε να βρούμε τη δύναμη να σταματήσουμε ένα από τα πυρηνικά που μας κυκλώνουν, μια ανάσα από τα σύνορά μας.
AP Photo/Petr David Josek