Τεράστιες οι επενδύσεις στα πυρηνικά όπλα, αλλά πτώση των μακροπρόθεσμων επενδύσεων σε εταιρίες που σχετίζονται με την πυρηνική βιομηχανία

Τεράστια ποσά επενδύονται ακόμα σε πυρηνικά όπλα, παρότι υπάρχουν τόσα πολλά που θα μπορούσαν να κάνουν σκόνη τον …πλανήτη. Τα καλά νέα είναι ότι λιγότερες μακροπρόθεσμες επενδύσεις έγιναν σε εταιρείες που βρίσκονται πίσω από τη βιομηχανία πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με την έκθεση Don’t Bank on the Bomb, που δημοσιεύτηκε από την PAX και την ICAN. Η έκθεση διαπίστωσε πτώση 45,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις το 2022, συμπεριλαμβανομένων των δανείων και της αναδοχής.

World Nuclear Inventories - Center for Arms Control and Non-Proliferation

Η έκθεση «Risky Returns» παρέχει μια επισκόπηση των επενδύσεων σε 24 εταιρείες που εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή πυρηνικών όπλων για τα οπλοστάσια της Κίνας, της Γαλλίας, της Ινδίας, της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών το 2022. Συνολικά, η έκθεση διαπιστώνει ότι 306 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διέθεσαν πάνω από 746 δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτές τις εταιρείες, σε δάνεια, αναδοχές, μετοχές ή ομόλογα. Η Vanguard με έδρα τις ΗΠΑ παραμένει ο μεγαλύτερος μεμονωμένος επενδυτής, με 68.180 εκατομμύρια δολάρια που έχει επενδύσει στη βιομηχανία πυρηνικών όπλων.

Ενώ η συνολική αξία των επενδύσεων στους 24 παραγωγούς πυρηνικών όπλων ήταν υψηλότερη από τα προηγούμενα έτη, αυτό αποδίδεται επίσης στις διακυμάνσεις των τιμών των μετοχών κατά τη διάρκεια μιας ταραγμένης χρονιάς στον αμυντικό τομέα. Ορισμένοι παραγωγοί πυρηνικών όπλων παράγουν επίσης συμβατικά όπλα και είδαν τις αξίες των αποθεμάτων τους να αυξάνονται, πιθανότατα ως αποτέλεσμα των ανακοινώσεων των κρατών του ΝΑΤΟ ότι θα αύξαναν σημαντικά τις αμυντικές δαπάνες. Ωστόσο, η έκθεση δεν διαπίστωσε αύξηση στον αριθμό των επενδυτών στους παραγωγούς πυρηνικών όπλων.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης πτώση 45,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022 στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των δανείων και της αναδοχής. Αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ότι ένας αυξανόμενος αριθμός μακροπρόθεσμων επενδυτών δεν βλέπουν την παραγωγή πυρηνικών όπλων ως αγορά βιώσιμης ανάπτυξης και θεωρούν τις εμπλεκόμενες εταιρείες ως κίνδυνο που μπορεί να αποφευχθεί. Αντικατοπτρίζει, επίσης, τις αλλαγές στο νομικό πλαίσιο.

Αυτή η μακροπρόθεσμη τάση δείχνει ότι το αυξανόμενο στίγμα που συνδέεται με τα πυρηνικά όπλα έχει αποτέλεσμα. Όπως είπε η εκτελεστική διευθύντρια του ICAN, Beatrice Fihn, «Η Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων – η TPNW – που τέθηκε σε ισχύ το 2021 έχει καταστήσει αυτά τα όπλα μαζικής καταστροφής παράνομα βάσει του διεθνούς δικαίου. Η ανάμειξη στην παραγωγή πυρηνικών όπλων είναι κακή για τις επιχειρήσεις και ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος στα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον των δραστηριοτήτων αυτών των εταιρειών τις καθιστά μια πιο επικίνδυνη επένδυση».

Ωστόσο, σε ένα έτος που χαρακτηρίζεται από αυξημένες παγκόσμιες εντάσεις και φόβους για πυρηνική κλιμάκωση, περισσότεροι επενδυτές θα πρέπει να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στον κόσμο ότι τα πυρηνικά όπλα είναι απαράδεκτα και να τερματίσουν τη σχέση τους με αυτές τις εταιρείες. Η Alejandra Muñoz, από το πρόγραμμα No Nukes στο PAX, και συν-συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε: «Οι τράπεζες, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που συνεχίζουν να επενδύουν σε παραγωγούς πυρηνικών όπλων επιτρέπουν σε αυτές τις εταιρείες να συνεχίσουν τη συμμετοχή τους στην ανάπτυξη και παραγωγή όπλων μαζικής καταστροφής. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει ρόλο στις συνεχιζόμενες προσπάθειες μείωσης του ρόλου των πυρηνικών όπλων στην κοινωνία».

Περίληψη μπορείτε να βρείτε εδώ και την πλήρη έκθεση μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Περισσότερα:

 

Posted on 23/12/2022 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top