Ενιαία κι αυτόνομη παρουσία πράσινων για να φτάσει το πράσινο κύμα και στην Ελλάδα                                                                                                                      .

Μια σειρά ενεργοί πολίτες και πράσινοι ακτιβιστές, συμφωνούμε ότι στις τρέχουσες συνθήκες, η ενιαία, αυτόνομη, δυναμική παρουσία των πράσινων πολιτικών είναι κρισιμότερη από ποτέ. Η κλιματική κρίση, η ανάγκη επαναπροσδιορισμού της ευρωπαϊκής ένωσης, η ενίσχυση της δημοκρατίας σε μια εποχή αμφισβήτησης του ίδιου του δημοκρατικού μοντέλου, η αλλαγή του οικονομικού και παραγωγικού-καταναλωτικού μοντέλου επαναφέρουν στο προσκήνιο την ανάγκη πράσινης πολιτικής. Είναι όμως τώρα η ώρα να αφήσουμε πίσω λάθη του παρελθόντος, την απομόνωση, τη στείρα άρνηση κι αντίδραση, αναγνωρίζοντας τις στάσεις και στρεβλώσεις που αποδυνάμωσαν το χώρο, τις υπαρκτές διαφορετικές επιλογές σε θέματα κυβερνητικών πολιτικών, ξεπερνώντας ατομικές θεωρήσεις, υιοθετώντας ένα συλλογικό πολιτικό πρόταγμα που θα καθιστά τους Πράσινους στην Ελλάδα μέρος του «πράσινου κύματος» στην Ευρώπη.

Σήμερα δημιουργούνται προϋποθέσεις και γόνιμο κλίμα για να συναντηθούμε, πιο πλούσιοι σε εμπειρία και υπερβαίνοντας διαχωρισμούς άλλων εποχών, υγιείς δυνάμεις του οικολογικού, εναλλακτικού και πράσινου χώρου και της αυτόνομης κοινωνικής δράσης, με νέες δημιουργικές κοινωνικές δυνάμεις, που κατανοούν ότι χρειάζεται να υπάρξει ένας νέος πράσινος, κοινωνικός και πολιτικός φορέας, που θα συμβάλλει στις βαθιές, ριζικές αλλαγές, τις οποίες χρειάζεται η ελληνική κοινωνία. Οι καιροί είναι δύσκολοι, η απογοήτευση και ο κυνισμός εξακολουθούν να κρατούν σε μεγάλο βαθμό καθηλωμένους τους ανθρώπους, αλλά η πρόκληση είναι μεγάλη.

Μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία αλλαγής. Χρειάζεται όμως άμεσα να ξεκινήσουμε τη διαδικασία συγκρότησης από κοινού με ευρύτερες δυνάμεις ενός νέου, πολιτικού σχήματος, που δεν θα στοχεύει μόνο στην αυτόνομη συμμετοχή στις εθνικές εκλογές αλλά και θα επανακτήσει ρίζες, που θα τις βαθύνει μέσα στην κοινωνία.

Οι πράσινες επιλογές έχουν γίνει κτήμα πολύ ευρύτερων κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων, δεν είναι υπόθεση ενός απονευρωμένου και κλειστού κλαμπ κάποιου κομματικού σχηματισμού. Ζούμε σε μια εποχή που οι πράσινες πολιτικές αναδεικνύονται ως η μόνη εναλλακτική λύση ουσίας, γιατί δεν εμπνέονται από την κερδοσκοπία, τον ανταγωνισμό και την ιδιοτέλεια αλλά από την αλληλεγγύη, τη συνεργασία και την εθελοντική αλλαγή του τρόπου ζωής προς μια ήπια, δίκαιη και λιτή αφθονία, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τη βαθιά και πολύπλευρη κρίση που πλήττει όχι μόνο τη χώρα μας αλλά και τον πλανήτη (κλιματική αλλαγή, πόλεμοι για τον έλεγχο των πρώτων υλών και του πετρελαίου, διεύρυνση κοινωνικών ανισοτήτων, δημοκρατία που αντί να διευρύνεται απειλείται, τμήματα της κοινωνίας που μένουν πίσω και στρέφονται από ανασφάλεια σε λαϊκιστές κι ακροδεξιούς, ανάπτυξη μιας οικονομίας φούσκας, αύξηση των προσφύγων του πολέμου και των μεταναστών κα).

Απέναντι στη διαπίστωση ότι όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι, θα πρέπει να αντιτάξουμε ότι δεν μπορεί να αλλάξει ούτε η πολιτική ούτε η κοινωνία, αν δεν αλλάξουμε κι εμείς, αν δεν προσπαθήσουμε να τα αλλάξουμε όλα.

Η πολιτική δεν μπορεί να αφεθεί στους επαγγελματίες αλλά να την αναγκάσουμε να στραφεί στην υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος, απέναντι σε ιδιοτελή συμφέροντα και το προσωπικό “βόλεμα”, να είναι ρεαλιστική αλλά κι ανατρεπτική, με προτάσεις αλλά και όραμα, συμμετοχική και σε ανοικτό διάλογο με τις κοινωνικές και επιστημονικές εξελίξεις, να αφορά τους πολίτες και όχι ισχυρά λόμπυ, να λειτουργεί περισσότερο ως ένα δίκτυο ενεργών πολιτών, με αλληλοσεβασμό και σύνθεση απόψεων, αντί για κλειστό, αδιαπέραστο σύστημα, σκληρό μηχανισμό και προσωποπαγή ομαδοποίηση.

Είμαστε στην αρχή ενός νέου δημιουργικού κύκλου. Μετά το τέλος των ψευδαισθήσεων, χρειάζεται να συνδιαμορφώσουμε την εποχή των πραγματικών (πράσινων, κοινωνικών) λύσεων κι επιλογών.

Πιστεύουμε βαθιά πως έχουμε το χρέος και οφείλουμε να συμβάλλουμε στην αυτόνομη παρουσία μας στην πολιτική ζωή της χώρας, αναζωογόντας τη σχέση μας με την κοινωνία, τους αυτοδιοικητικούς και τους ενεργούς πολίτες που υιοθετούν, ανεξαρτήτως “ταμπέλας” βασικές πράσινες πολιτικές. Μέσα από μια διαδραστική διαδικασία και με συμφωνημένα βήματα χρειάζεται να φτάσουμε σε έναν ενιαίο, ευρύ, πράσινο, αυτόνομο φορέα με συνεκτική προγραμματική πολιτική βάση που, ως συλλογικό εγχείρημα, θα αποτελέσει τον καταλύτη για την αυτόνομη παρουσία μας στην πολιτική σκηνή με σημαντική επιρροή.

Υποστηρίζουμε πως η κοινή δράση των ευρύτερων δυνάμεων που εκφράζονται πλέον – ανεξαρτήτως προηγούμενης διαδρομής και ιστορίας τους – από τις πράσινες πολιτικές και αξίες είναι αναγκαία σήμερα στην Ελλάδα περισσότερο από ποτέ, με στόχο και την ουσιαστική συμβολή μας στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια για τη μετατροπή της Ευρώπης από ήπειρο της λιτότητας και των ανισοτήτων, σε ήπειρο της βιώσιμης ευημερίας, της πράσινης οικονομίας, της κοινωνικής συνοχής, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, των ίσων ευκαιριών, του πολιτισμού, πρωτοπόρο στα θέματα προστασίας του κλίματος και του περιβάλλοντος.

Η κοινωνική – πολιτική αυτή συμμαχία οφείλει και μπορεί να δομηθεί δημιουργικά και συνεργατικά, στη βάση ενός διαμορφωμένου μέσα από διάλογο, κοινωνικά δίκαιου και ισορροπημένου πολιτικού σχεδίου, με ρεαλισμό, όραμα και αξίες. Ευελπιστούμε ότι από κοινού μπορούμε να εργαστούμε για μία οραματική και ζωογόνα ανασυγκρότηση του πράσινου κοινωνικού χώρου που θα ανατρέψει τις παρούσες συνθήκες εσωστρέφειας, αποτελώντας ένα ελπιδοφόρο και δυναμικό εγχείρημα συλλογικής διατύπωσης της κοινής πολιτικής μας ταυτότητας, για έναν ενιαίο ευρύ, πράσινο, κοινωνικό – αυτόνομο από άλλα κόμματα – φορέα, που θα έχει σαφείς θέσεις και προτάσεις για λύσεις των μεγάλων και πολύ-επίπεδων προβλημάτων που βιώνουν οι πολίτες και η κοινωνία αλλά και διακριτή και χωριστή παρουσία στην κοινωνία, στην πολιτική, στις εκλογές και στη Βουλή.

Οι εθνικές εκλογές της 7η Ιουλίου είναι η αρχή αυτής της αφετηρίας και δεν πρέπει να χαθεί. Χρειάζεται να υπερβούμε τα λάθη και τις αδυναμίες του παρελθόντος, καταρχάς συμφωνόντας για ενιαία παρουσία κάτω από κοινό τίτλο των υπαρχόντων σχημάτων (Οικολόγοι-Πράσινοι, Πράσινοι-Αλληλεγγύη) αλλά και πολύ ευρύτερων δυνάμεων και προσώπων. Η ενιαία παρουσία στις εθνικές εκλογές θα αποτελέσει τη βάση για ένα ιδρυτικό συνέδριο το φθινόπωρο του 2019 ώστε να μπουν τα θεμέλια για ένα ανοικτό, ευρύ, αυτόνομο πράσινο κόμμα, που θα μπορέσει να ακολουθήσει το πράσινο κύμα που απλώνεται στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, δεν μπορούμε να αφήσουμε μια ιστορική πρόκληση για ένα νέο ξεκίνημα του πράσινου χώρου να περάσει χωρίς εμείς να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Posted on 08/06/2019 in Δελτία Τύπου, Διάλογος-απόψεις, Πράσινοι 2019, Στα Media

Share the Story

Back to Top