Οι θανατηφόρες πολιτικές, το ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ, οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο και φήμες για το πώς έγινε το ναυάγιο

Το 3ήμερο εθνικό πένθος που προκηρύχθηκε μετά το ναυάγιο του πλοίου με τους πρόσφυγες είναι μια έμμεση παραδοχή ότι η πολιτική που ακολουθείται στο μεταναστευτικό και προσφυγικό είναι θανατηφόρα και οδηγεί σε χιλιάδες θύματα. Διαφορετικά αποτελεί μια επικοινωνιακή κίνηση μεγάλης υποκρισίας. Με δεδομένο ότι μέσα στα τελευταία 9 χρόνια έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο πάνω από 20-25.000 άτομα, κυρίως στα νερά μεταξύ Λιβύης – Ιταλίας και Τουρκίας – Ελλάδας, η δήλωση “συντριβής” μοιάζει είτε με αυτοκριτική είτε με μεγάλη υποκρισία.

Πολλοί αναπαράγουν το γνωστό για τους “εγκληματίες διακινητές που στιβάζουν αυτούς τους ανθρώπους σε σαπιοκάραβα”. Δεν αναρρωτιούνται όμως τι σπρώχνει τους απελπισμένους ανθρώπους σε διακινητές, γιατί επιλέγουν να ταξιδεύουν με αυτόν τον τρόπο με αποτέλεσμα πολλοί τελικά να πνίγονται ταξιδεύοντας με σαπιοκάραβα. Δηλαδή τι προτείνουν; Να επιλέγουν οι πρόσφυγες να πληρώσουν ένα καλό, ακριβό σκάφος ή να έρχονται με αεροπορική πτήση;

Να τι λέει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες: “Πρόκειται για θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Οι άνθρωποι που αναγκάζονται να διαφύγουν από τις πατρίδες τους χρειάζονται περισσότερες ασφαλείς οδούς, αλλιώς δεν τους απομένουν παρά θανατηφόρα αδιέξοδα.

Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες:  “Η δική μας εκκλησία εκφράζει οργή μόνο για τα “άθλια κυκλώματα των εγκληματιών διακινητών”. Πόσο βολική οργή. Ανέξοδη, ανώδυνη και εκ του ασφαλούς”

Η ενημέρωση της ελληνικής κυβέρνησης

Η πρώτη ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση αφήνει πολλές απορίες και κενά, περίπου δεν είδαμε, δεν ακούσαμε, θελήσαμε να βοηθήσουμε αλλά δεν δέχθηκαν τη βοήθεια. Όμως οι εκδοχές αλλάζουν συνεχώς και μάλλον είναι χειρότερα τα πραγματα, φαίνεται να υπάρχει άστοχη εμπλοκή του λιμενικού. Νέο αφήγημα. Κάποια στιγμή θα βρουν την άκρη για το πώς θα αποσείσουν κάθε ευθύνη από πάνω τους.«Λίγο πριν από τις 23:00» χρησιμοποίησαν οι άνδρες του λιμενικού σκοινί για να προσδεθούν στο αλιευτικό και να ελέγξουν την κατάσταση, αναφέρει το ρεπορτάζ του Jean Souliotis Γιάννης Σουλιώτης στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ο οποίος μίλησε με στέλεχος του λιμενικού.

Τώρα πώς ακριβώς αυτή η εκδοχή συμβαδίζει με την αρχική επίσημη ενημέρωση του λιμενικού ότι το σκάφος «παρέμεινε σε απόσταση και το παρατηρούσε διακριτικά, χωρίς να διαπιστώνει πρόβλημα στην πλεύση του» από τις 22:40 μέχρι το ναυάγιο ένας θεός ξέρει.

Η ελληνική και η ιταλική ακτοφυλακή, καθώς και το συνοριακό σώμα Frontex της ΕΕ, ειδοποιήθηκαν πολύ νωρίς για την ύπαρξη και τη θέση του σκάφους σε κίνδυνο, που αργότερα βυθίστηκε, καθώς και για τους ανθρώπους που ήταν σε κίνδυνο. Τι συνέβη όλες αυτές τις ώρες που μεσολάβησαν; Ώρες πριν από το ναυάγιο, υπάρχει επικοινωνία από το σκάφος ότι αυτό παρουσιάζει πρόβλημα, μπαίνουν νερά.

Το Πράσινο & Μωβ για την τραγωδία στην Πύλο

 

 

 

 

 

 

Ένα αλιευτικό σκάφος με το οποίο (σύμφωνα με τις τωρινές πληροφορίες) μετέβαιναν εώς και 750 μετανάστες και πρόσφυγες ναυάγησε ανοιχτά της Πύλου. Με μόλις 104 διασωθέντες αυτή τη στιγμή, γινόμαστε μάρτυρες μιας ακόμα τραγωδίας στη Μεσόγειο με τον πνιγμό αμέτρητων ανθρώπων, πάνω στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν πολέμους και φτώχεια και να φτάσουν στην Ευρώπη.

Η νέα αυτή τραγωδία μεγαλώνει το αίσθημα ντροπής για ολόκληρη την Ευρώπη και επιβεβαιώνει την πλήρη αποτυχία των ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών στο μεταναστευτικό-προσφυγικό.

Καλούμε τους ηγέτες της να σταματήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα και να προωθήσουν τη μόνη ρεαλιστική λύση που μπορεί να οδηγήσει στην αποφυγή αναλόγων περιστατικών: τη δημιουργία ασφαλών πυλών εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη στήριξη των διαδικασιών και των υποδομών των χωρών εισόδου και την ανακατανομή όσων δικαιούνται άσυλο σε όλες τις χώρες της ένωσης.

Προτεραιότητα είναι η προστασία αυτών των ανθρώπων οι οποίοι θα συνεχίσουν να ψάχνουν διέξοδο, με την ταυτόχρονη δίκαιη κατανομή των βαρών σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο στις Μεσογειακές χώρες.

Οι ευρωπαίοι πολίτες δεν πρέπει να δεχθούμε η Ευρώπη της αλληλεγγύης να γίνει Ευρώπη των πνιγμών.

Ομάδα των Πράσινων ευρωβουλευτών για το ναυάγιο

Οι Πράσινοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δηλώνουν: “Είμαστε συντετριμμένοι από την τραγική είδηση ​​της βύθισης ενός προσφυγικού σκάφους 80 χλμ ανοιχτά της Ελλάδας. Με τουλάχιστον 78 νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους, αυτό είναι το πιο θανατηφόρο ναυάγιο της Ελλάδας φέτος. Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα, τις οικογένειές τους και την αφγανική και πακιστανική κοινότητα.

Η πράσινη ευρωβουλευτής Hannah Neumann σε ανάρτησή της αναφέρει: “79 νεκροί και 550 αγνοούμενοι. Ξέρω, είμαι πολιτικός και περιμένεις να έχω απαντήσεις για αυτή την τραγωδία, και για τα περασμένα και για τα επόμενα. Αλλά δεν το κάνω, δεδομένων των σημερινών πλειοψηφιών ενάντια σε μια ανθρώπινη πολιτική ασύλου της ΕΕ. Το μόνο που μπορώ να πω είναι: Λυπάμαι και λυπάμαι πολύ“.

Η πράσινη ευρωβουλευτής Tineke Strik δήλωσε με ανάρτησή της: “Η ελληνική ακτοφυλακή παρακολούθησε το πλοίο για ώρες πριν βυθιστεί, αφαιρώντας 100 ζωές. Αντί να σώσουν τον κόσμο εγκαίρως, παρακολούθησαν μια τραγωδία να εκτυλίσσεται. Καμία δικαιολογία για την παραβίαση της υποχρέωσης να σωθούν ζωές. Ζητάμε επειγόντως από την Επιτροπή να λάβει μέτρα κατά της Ελλάδας”. #Πύλος

Να δωθούν όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα για να διευκρινηστούν οι συνθήκες του ναυαγίου
Οι φήμες για τις συνθήκες του ναυαγίου ή θα διαψευσθούν ή θα τεκμηριωθούν αργά ή γρήγορα με διάθεση όλων των στοιχείων. Ζητάμε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση να φέρει όλα τα στοιχεία στο φως!
Είναι πολύ απλό. Να δοθούν στη δημοσιοτητα οι φωτογραφίες του σκάφους από τις 09.35 το πρωι μέχρι την επόμενη μέρα περίπου στις 00.40 ή αργότερα, όταν χάθηκε η επικοινωνία και βυθίστηκε (τι ώρα συνέβη αυτό;) αλλά και ΟΛΕΣ οι συνομιλίες του λιμενικού σκάφους και των άλλων μέσων διάσωσης. Ιδιαίτερα η έρευνα πρέπει να επικεντρωθεί στην ώρα που φαίνεται το λιμενικο σκάφος να ρίχνει σχοινί στο αλιευτικό σκάφος.
Μόνο έτσι θα διαψευσθούν και θα αποδειχθούν αστήρικτοι οι ισχυρισμοί ή τελικά θα επιβεβαιωθούν πληροφορίες ή φήμες ότι το αλιευτικό σκάφος με τους 750 πρόσφυγες βυθίστηκε από ενέργειες απώθησης ή ρυμούλκησης του προς τη Μάλτα ή την Ιταλία που υποτίθεται έκανε το σκάφος του ελληνικού λιμενικού.
Το σκαφος του λιμενικού είχε εικόνα, δεν μπορει να ήταν τόσες ώρες απλός παρατηρητής ενός πλοίου που έπαθε, λένε, βλάβη. Το λιμενικό σκάφος το πλησίασε για να δώσει τρόφιμα ή μιλούσε (με ποιους;) αν χρειάζονταν βοήθεια και αυτοί απαντούσαν όχι, είναι η επίσημη αφηγηση. Ας δωθούν λοιπόν όλες οι συνομιλίες στη δημοσιότητα.
Το #Frontex έχει υποχρέωση να δώσει στη δημοσιότητα τυχόν εικόνες που έχει από την περιοχή και το σκάφος από το πρωι στις 09.47 μέχρι νωρίς το πρωι της επόμενης μέρας. Πάντως ο επικεφαλής του Frontex παραπέμπει για πληροφορίες στις ελληνικές αρχές, και ζήτησε ενημέρωση κατά την επίσκεψή του στην Καλαμάτα.

 

  

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο European Parliament παρακολουθεί πλέον στενά τη δουλειά του Frontex κι αυτό το σώμα έχει δεσμευτεί να μην ξαναστηρίξει παράνομες #επαναπροωθήσεις #pushbacks.
Γιατί αν έχει συμβεί κάποια εγκληματική ενέργεια και έχουν αποκρύψει πληροφορίες θα βρεθούν και με ποινικές ευθύνες οι του Frontex Greens/EFA in the European Parliament European Greens
Μακάρι να μην υπάρχουν ευθύνες για την τραγωδία αυτή στην ελληνική πλευρά και όλα αυτά να είναι μια αστήρικτη φημολογία. Θα είναι μεγάλη ανακούφιση. Αν όμως το ναυάγιο είναι αποτέλεσμα προώθησης προς τη Μάλτα ή την Ιταλία ή αδέξιας ρυμούλκησης οι ευθύνες θα είναι τεράστιες και δεν θα καλυφθούν.
Αλλά μόνο με δημοσιοποίηση όλων των διαθέσιμων στοιχείων θα ξεκαθαρίσει η τραγική και περίεργη αυτή υπόθεση.
Ας θυμηθούμε τα λόγια του Πάππα
“Ας μην αφήσουμε τη Μεσόγειο να μετατραπεί σε μια θάλασσα νεκρών. Σας παρακαλώ, Είμαι εδώ για να σας πω από καρδιάς ότι είμαι δίπλα σας”.

Posted on 16/06/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top