Περιοδεία Ν. Χρυσόγελου σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο για ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ

Τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο επισκέφθηκε ο Νίκος Χρυσόγελος Nikos Chrysogelos, π. ευρωβουλευτής, στέλεχος των Πράσινων και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Πράσινο & Μωβ στην Α’ Αθήνας
Στα Χανιά συναντήσεις, επισκέψεις, συνεντεύξεις

Στο πλαίσιο της εκλογικής καμπάνιας της συμμαχίας ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ στην Κρήτη, κλιμάκιο των ΠΡΑΣΙΝΩΝ βρέθηκε στη λίμνη και το ΜΥΗΣ Αγυιάς Χανίων την Κυριακή 11 Ιουνίου 2023. Το κλιμάκιο αποτελούνταν από το Νίκο Χρυσόγελο, πρώην ευρωβουλευτή των Πράσινων / EFA και υποψήφιο-επικεφαλής της λίστας της συμμαχίας ΠΡΑΣΙΝΟ & ΜΩΒ στην Α’ Αθήνας, και από τα μέλη των Πράσινων Χανίων Φώτη Ποντικάκη και Κώστα Τζωρτζάκη.

Επισκέφθηκαν την όχθη της λίμνης και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις εορτασμού του ενός χρόνου λειτουργίας του Μουσείου στο ΜΥΗΣ Αγυιάς Χανίων, στο παλιό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο.

Συνομίλησαν, επίσης, με πολλούς πολίτες των Χανίων και εκπροσώπους φορέων για θέματα κλιματικής  κρίσης, διατροφικής ασφάλειας και δίκαιης ενεργειακής μετάβασης με συμμετοχή των πολιτών αλλά και για τοπικά θέματα που απασχολούν τους πολίτες. Μάλιστα με την ευκαιρία αυτή, οι Πράσινοι Χανίων έδωσαν στην δημοσιότητα 10 θέσεις για τα τοπικά προβλήματα.

Η λειτουργία του Μουσείου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο ΜΥΗΣ Αγυιάς εδώ και ένα χρόνο από την Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας Κρήτης αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, που δείχνει πώς μπορεί να αξιοποιείται εκπαιδευτικά κι ενημερωτικά η βιομηχανική πολιτιστική και περιβαλλοντική μας κληρονομιά, όταν υπάρχει η κατάλληλη πολιτική βούληση” δήλωσε ο Φώτης Ποντικάκης, εκ μέρους των Πράσινων και της συμμαχίας ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ.

Ανάμεσα στα πολλά σημαντικά που ειπώθηκαν στην εκδήλωση ήταν ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα ήταν στη δεκαετία του 1920 τοπική, αποκεντρωμένη και με δημοτική ή συνεταιριστική ιδιοκτησία, στη συντριπτική της πλειοψηφία. Έτσι και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Αγιάς που δημιουργήθηκε το 1928 επί κυβέρνησης Ελευθερίου Βενιζέλου ανήκε στο Δήμο, μέχρι που πέρασε στη ΔΕΗ το 1959.

Αυτό είναι ένα παράδειγμα ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που μας έρχεται από το παρελθόν ως πρόταση για το μέλλον, η μικρή τοπική, δημοτική ή συνεταιριστική ιδιοκτησία χωρίς καταστροφή του περιβάλλοντος. Η τεχνολογία διευκολύνει να περάσουμε σε ένα παρόμοιο μοντέλο όπου το μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας θα παράγεται από τους ίδιους τους πολίτες, με σημαντικό ρόλο να παίζουν τα φωτοβολταϊκά στις στέγες αλλά και θα δίνεται έμφαση στην προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας” δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος.

Αξίζει να τονίσουμε ότι σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της σημασίας της λίμνης Αγιάς ως οικοτόπου έπαιξε τα τελευταία 30 χρόνια το οικολογικό κίνημα (Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων) διοργανώνοντας εκεί κάθε Οκτώβριο από το 1993 τη Γιορτή των Πουλιών. Σημαντικό ρόλο επίσης έπαιξαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης για την ανάδειξη της οικολογικής αξίας της περιοχής και την ένταξή της στο δίκτυο NATURA 2000 και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου που εδώ και αρκετά χρόνια υλοποιεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες στις όχθες της λίμνης.

Είναι η ώρα να είναι στη Βουλή και στην κεντρική πολιτική μια αυθεντική πράσινη δύναμη, να εκλέξει η συμμαχία ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ βουλευτές – γιατί όχι και από τα Χανιά που έχουν διαχρονικά μεγάλη οικολογική ευαισθητοποίηση –  για να καλύψει το τεράστιο κενό που υπάρχει τόσο ως προς τα περιβαλλοντικά θέματα όσο και ως προς την κοινωνικά υπεύθυνη, δίκαιη και βιώσιμη οικονομία“, τόνισε η Ρούλα (Ζαχαρένια) Καστρινάκη, επικεφαλής του ψηφοδελτίου ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ στα Χανιά, ακτιβίστρια για οικολογικά και κοινωνικά θέματα και μέλος της Γραμματείας των Πράσινων.

Στη συνέντευξη Τύπου στην περιοχή Αγίων Αποστόλων, συμμετείχαν ο επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο της Α’ Αθήνας και πρώην ευρωβουλευτής, Νίκος Χρυσόγελος και οι υποψήφιοι βουλευτές Χανίων, Ρούλα Καστρινάκη και Φώτης Ποντικάκης. Όπως είπαν, με την είσοδο του Πράσινο και Μωβ στη Βουλή θα υπάρχει η μοναδική φωνή εκεί που θα ασχολείται με σνεκτικό τρόπο με τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Ο Φώτης Ποντικάκης τόνισε ότι η συνέντευξη δόθηκε στους Αγ. Αποστόλους συμβολικά καθώς η παραλία και το πάρκο αποδόθηκαν στην κοινωνία μέσα από τους αγώνες του οικολογικού κινήματος. Υποψήφιοι στα Χανιά με το «Πράσινο και Μωβ» είναι οι: Ρούλα Καστρινάκη, Λήδα Σηφοδασκαλάκη, Φώτης Ποντικάκης, Αλεξάνδρα Παπαδάκη, Δημήτρης Κοντογιάννης.

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος στα Χανιά, επίσης:

  • έδωσε συνέντευξη τύπου μαζί με τους υποψηφίους/ες των Πράσινων και της συμμαχίας ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ από τα Χανιά στην παραλία των Αγίων Αποστόλων, για συμβολικούς λόγους
  • έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα “Χανιώτικα Νέα“,
  • συμμετείχε σε pod-cast των Χανιώτικων Νέων
  • συμμετείχε μαζί με την Ρούλα Καστρινάκη στην εκπομπή της Κατερίνας Πολύζου, στην ΕΡΑ 3,
  • επισκέφθηκε το Μουσείο Τυπογραφίας μαζί με την Ρούλα Καστρινάκη και τον Φώτη Ποντικάκη και ξεναγήθηκαν από τη Μυρτώ
  • έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα “Αγώνας της Κρήτης”

Σε συνέντευξη του στον “Αγώνα της Κρήτης”, στον Γιάννη Αγγελάκη, ο Νίκος Χρυσογελος τόνισε ότι “οι Πράσινοι ζητάνε να προωθούν λύσεις σε μία σειρά ζητημάτων, με την οικολογία στο επίκεντρο όχι απλά ως προστασία του περιβάλλοντος αλλά ως μία ριζική νέα και αναγκαία οπτική για την οργάνωση των κοινωνιών με τον άνθρωπο στο επίκεντρο”. Τόνισε, επίσης, ότι “η συμμαχία ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ συμμετέχει στην εκλογές γιατί απουσιάζει μια φωνή για το περιβάλλον, αλλά και μια φωνή που συνδέει τα θέματα του περιβάλλοντος με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην οικονομία, στον τρόπο ζωής μας, στην παραγωγική διαδικασία».Η επιλογή των Αγίων Αποστόλων για τη συνέντευξη τύπου που δώσανε οι Πράσινοι, μέλος της συμμαχίας ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ ήταν συμβολική αφού ο συγκεκριμένος τόπος δείχνει ότι οι οικολογικοί αγώνες δεν πάνε χαμένοι. «Γιατί βοηθάνε στο να ζουν οι άνθρωποι καλύτερα και να επωφελούνται περισσότερο. Η οικολογία δεν είναι, δηλαδή, μόνο για το περιβάλλον αλλά και για την ανατροπή της καθημερινότητας».

Συνάντηση στο Ρέθυμνο
Στο Ρέθυμνο ο Νίκος Χρυσόγελος είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο κ Γ. Μαρινάκη και την αντιπεριφερειάρχη κα Μ. Λιόνη στο πλαίσιο της περιοδείας του. Στις συναντήσεις συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με τη βιώσιμη κινητικότητα στο Ρέθυμνο – μάλιστα ο δήμαρχος χάρησε στο Ν. Χρυσόγελο μια ενδιαφέρουσα έκδοση του Δήμου “Οι μετακινήσεις στο Ρέθυμνο – Τεκμήρια συγκοινωνιακής ιστορίας” από την νεολιθική εποχή μέχρι σήμερα.
Ο Νίκος Χρυσόγελος ενημέρωσε τους δύο θεσμικούς φορείς για θέματα του προγράμματος της συμμαχίας ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΜΩΒ με έμφαση στην οικονομία, στην υγεία και στις δομές υγείας, στην δίκαιη πράσινη στροφή της οικονομίας στο τοπικό επίπεδο, ενώ εξέφρασε τη θέση των Πράσινων αλλά και συνολικά της συμμαχίας ενάντια στις εξορύξεις ορυκτών καυσίμων.
Στις συναντήσεις αυτές εκτός από τις προγραμματικές θέσεις του Πράσινο και Μωβ συζητήθηκαν τα προβλήματα που απασχολούν την πόλη του Ρεθύμνου: υποδομές, ιδιαίτερα σε σχέση με την κλιματική κρίση, υπερτουρισμός, διαφοροποίηση του τουριστικού μοντέλου αλλά κι αποσαφήνιση των ορίων και οικολογικών αντοχών της περιοχής, περιβαλλοντικά έργα, Βόρειος Οδικός Άξονας (ΒΟΑΚ) και δυνατότητα ανάπτυξης τόσο ποδηλατόδρομων όσο και σιδηρόδρομου, ύδρευση, διαχείριση ρεμάτων ως φυσικών συστημάτων, αντιπλημμυρικά έργα και γενικότερα “πράσινες λύσεις με βάση τη φύση”.
Σημαντικό πρόβλημα είναι ότι οι κατευθύνσεις του του Ταμείου Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιας σοβαρής διαβούλευσης και παρακάμφθηκαν οι διαδικασίες που έχουν θεσπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την διαχείριση Ευρωπαϊκών Πόρων. Θεωρητικά προβλέπεται ότι το 37% των πόρων ύψους πάνω από 30 δις (επιδότηση και χαμηλότοκο δάνειο) θα έπρεπε να κατευθυνθούν στην πράσινη μετάβαση και στην αποκατάσταση της βιοποικιλότητας, ενώ παράλληλα θα έπρεπε να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν τις πολυεπίπεδες κρίσεις, και να ανακάμψουν από τα πλήγματα που υπέστησαν από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση. Στην πραγματικότητα όπως διαπιστώνουμε όχι μόνο εμείς αλλά και οι επαγγελματικοί φορείς, με τους οποίους έχουμε συναντηθεί, το 88-90% των επιχειρήσεων έχει αποκλειστεί από τους πόρους του ταμείου και τα προγράμματα καταλήγουν σε όσους έχουν ήδη πρόσβαση σε προγράμματα και τραπεζικό δανεισμό, επιτείνοντας την μεταβίβαση πλούτου τελικά από τους πολλούς προς τους λίγους. Παράλληλα, όμως μόνο στα λόγια μένει η πράσινη μετάβαση και η αποκατάσταση της βιοποικιλότητας, αφού βαφτίζονται “πράσινα” έργα που περισσότερο με “πράσινο ξέπλυμα” μοιάζουν, όπως η χρηματοδότηση με εκατοντάδες εκατομμύρια έργων “εκσυγχρονισμός” διυλιστηρίων, “αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα σε υπόγειες δεξαμενές στην εξόρυξη πετρελαίου στον Πρίνο” κ.ά.
Ο Νίκος Χρυσόγελος μαζί με τον Μάνο Νικολουδάκη, Προϊστάμενο του Τμήματος Περιβάλλοντος Π.Ε Ρεθύμνου στην Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης επισκέφθηκαν υπηρεσίες της Περιφέρειας.
Επίσης, έγιναν συναντήσεις με μέλη και φίλους/ες του ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ στο Ρέθυμνο.
Συνάντηση με φίλους/ες του ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ στο Ηράκλειο για ένα εναλλακτικό μοντέλο πολιτικής και οικονομίας, με το περιβάλλον στο κέντρο
Ο Νίκος Χρυσόγελος και ο Αριστείδης Παπαδάκης, π. Περιφερειακός Σύμβουλος. μέλος της Γραμματείας των Πράσινων και υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο του Ηρακλείου είχαν συναντήσεις με ενεργούς πολίτες και συζήτησαν θέματα περιβάλλοντος, βιοποικιλότητας, ερευνών για ορυκτά καύσιμα, βιώσιμης γεωργίας, μεταποίησης καθώς και νέων μοντέλων διατροφής.
Με εκπροσώπους της επιστημονικής έρευνας σε θέματα διατροφής και του δικτύου για την αναγέννηση της καλλιέργειας της χαρουπιάς στις χώρες της Μεσογείου, συζητήθηκαν ενδιαφέρουσες δουλειές όσον αφορά το χαρούπι και τη σημασία του τόσο για τους γεωργούς (αναγέννηση περιοχών) όσο και για την προστασία της υγείας μέσα από την κατανάλωση τροφών με βάση το χαρούπι. Ανταλλάγησαν, επίσης, απόψεις, για πιθανή συμβολή της καλλιέργειας χαρουπιού στην προσαρμογή των γεωργικών, ιδιαίτερα των νησιωτικών, περιοχών στις νέες κλιματικές συνθήκες, στο πλαίσιο της γενικότερης έρευνας για καλλιέργεια ανθεκτικών τοπικών ειδών και ποικιλιών προσαρμοσμένων στο χώρο σε βάθος χιλιάδων χρόνων.
Ο Νίκος Χρυσόγελος επιβεβαίωσε ότι Πράσινοι και η συμμαχία ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ είναι αντίθετοι στις έρευνες και στην εξόρυξη ορυκτών καυσίμων, μεταξύ άλλων σε περιοχές ανοιχτά της Κρήτης. “Καλούμε σε άμεσο τερματισμό όλων των ερευνών και των σχεδίων εξόρυξης υδρογονανθράκων στη χώρα μας και υποστηρίζουμε πλήρως τους τοπικούς αγώνες. Είναι για εμάς λάθος όχι μόνο από κλιματική και οικολογική άποψη αλλά και από οικονομική, μια και στρέφει την οικονομία προς γιγαντιαίες επενδύσεις σε δραστηριότητες που θα πρέπει να τερματιστούν το αργότερο μέχρι το 2040. Εξάλλου τόσο η ExxonMobil όσο και άλλες εμπλεκόμενες στο σχέδιο επιχειρήσεις έχουν κάνει σαφές ότι για τις επενδύσεις θα απαιτηθεί σημαντική δημόσια χρηματοδότηση. Οι πράσινοι ζητάνε να δοθούν δημόσια στοιχεία για το κόστος των ερευνών αλλά και για τις πηγές χρηματοδότησης τους.
Η συμμαχία Πράσινο και Μωβ είχε συμμετάσχει πριν λίγο καιρό και σε διαδικτυακή συνάντηση με την Πρωτοβουλία Κρήτης Ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων με τη συμμετοχή σε αυτής της Βασιλικής Γραμματικογιάννης και του Δομήνικου Χρυσίδη – των δύο συνεπικεφαλής της συμμαχίας – όσο και του Νίκου Χρυσόγελου και Μιχάλη Τρεμόπουλου των δύο π. ευρωβουλευτών των Πράσινων. Στόχος ήταν να αποτυπωθεί και συμβολικά η βαρύτητα την οποία δίνει ο πράσινος χώρος και η συμμαχία ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ συνολικά στο συγκεκριμένο μέτωπο.

Το Πράσινο & Μωβ στηρίζει το αίτημα να ανακηρυχθεί θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή όλη η Ελληνική Τάφρος από το Ιόνιο μέχρι το Λιβυκό, λόγω της μεγάλης οικολογικής σημασίας της, μεταξύ άλλων και ως κύρια περιοχή αναπαραγωγής των φυσητήρων στη Μεσόγειο. Το ΠΡΑΣΙΝΟ & ΜΩΒ καλεί τους πολίτες να υπογράψουν διαδικτυακά το αίτημα «Να ανακηρυχθεί η Ελληνική Τάφρος Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή». Οι επιπτώσεις των εξορύξεων θα είναι μεγάλες στις τοπικές οικονομίες, στον τουρισμό, την αλιεία και στο περιβάλλον. Ιδιαίτερα αρνητικές είναι στη θαλάσσια ζωή και στη διάρκεια των σεισμικών ερευνών που δημιουργούν αφόρητες και επικίνδυνες συνθήκες για τα απειλούμενα κητώδη της περιοχής, ενώ και τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας αφορούν ουσιαστικά την εκδίωξή τους από τις επίμαχες περιοχές για χάρη των ερευνών και εξορύξεων. Είναι αδιανόητο και σκανδαλώδες ακόμη και η «Διακριτή Μονάδα Περιβάλλοντος», που υποτίθεται ότι θα ελέγχει για τις επιπτώσεις και τα μέτρα προστασίας, αποτελείται από στελέχη των ίδιων πετρελαϊκών εταιρειών. Οι επιπτώσεις δεν αφορούν μόνο την περίπτωση ατυχήματος, αλλά και τη λειτουργική επιβάρυνση. Με τις εξορύξεις δεν θα “γίνουμε Ντουμπάι»: για τις λιγοστές τέτοιες περιπτώσεις χρειάστηκαν πολλές δεκαετίες, ενώ οι περισσότερες χώρες-παραγωγοί ορυκτών καυσίμων παραμένουν εστίες γεωπολιτικών συγκρούσεων και ανταγωνισμών για τον έλεγχο των αποθεμάτων, με αυταρχικά καθεστώτα και διαφθορά να αποτελούν τον κανόνα. Κράτη όπως η Αλβανία και η Ρουμανία παράγουν πετρέλαιο από τη δεκαετία του 1930 χωρίς να γνωρίσουν καθόλου ευημερία, ενώ ούτε ο Πρίνος έφερε οικονομική απογείωση στην Καβάλα και τη Θάσο. Τα καύσιμα των εξορύξεων, θα τα αγοράζουμε όπως ακριβώς και τα εισαγόμενα. Τα δημόσια έσοδα που προβλέπεται να ανέρχονται στο 25% των καθαρών κερδών εκμετάλλευσης (όχι της αξίας της παραγωγής), θα αντισταθμίζονται από τις αυξημένες δημόσιες δαπάνες για επιπλέον υποδομές, εξοπλισμούς και προστασία, και από τις απώλειες στην υπόλοιπη τοπική οικονομία.

Το ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ έχει επεξεργαστεί ένα προγραμματικό πλαίσιο με έμφαση στην μετάβαση σε μια δίκαιη, πράσινη, αποτελεσματική, δυναμική οικονομία, πο είναι προς όφελος και των πολιτών και της φύσης και της κοινωνικής συνοχής. Με την είσοδο στη Βουλή θα δώσουμε ώθηση σε νέες ιδέες για την οικονομία και το περιβάλλον, με τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά και με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση πραγματικά και όχι εικονικά σε χρηματο-οικονομικά εργαλεία που θα βοηθήσουν στην στροφή προς τη βιώσιμη ευημερία για όλες και όλους.

Posted on 16/06/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top