Μουσείο μέσα στο Αρχαιολογικό Άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος;

Το αρχαιολογικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα βρίσκεται στο 4ο δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Αθηναίων, αποτελεί τον πιο σημαντικό χώρο αναψυχής, πολιτισμού και άθλησης των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου για το δυτικό κομμάτι του δήμου.  Οι κάτοικοι σήμερα αντιδρούν στα επικείμενα “έργα ανάδειξης” που δρομολογεί ο Δήμος Αθηναίων.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η εκρίζωση 580 ώριμων δέντρων και η αποκοπή 60 στρεμμάτων ελεύθερης χρήσης από τα μόλις 100 στρέμματα συνολικής έκτασης του πάρκου. Συγκεκριμένα, 30 στρέμματα πάρκου σχεδιάζεται να δοθούν για την ανέγερση του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών, καταργώντας δύο γήπεδα και ζωτικό χώρο πρασίνου και ελεύθερης χρήσης. Αντίθετα, πάγιο αίτημα των κατοίκων είναι η χωροθέτηση του μουσείου στο γειτονικό πρώην οικόπεδο της Reds. Ακόμα, η προγραμματιζόμενη διαμόρφωση των αρχαιολογικών σκαμμάτων προϋποθέτει εκτεταμένες αποχωματώσεις και κοπές δέντρων που θα στερήσουν πολύτιμη βλάστηση από ανθρώπους, ζώα και πουλιά, ενισχύοντας το φαινόμενο της θερμικής νησίδας.

Η δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών μέσα στο Αρχαιολογικό Άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος, αφαιρεί από το πάρκο το πιο πράσινο κομμάτι του και καταργεί δύο γήπεδα μπάσκετ και το γήπεδο ποδοσφαίρου. Παρουσιάζεται όμως σαν το “όραμα που γίνεται πραγματικότητα” από την Υπουργό Λ. Μενδώνη και τον δήμαρχο Κ. Μπακογιάννη.

Η θέση του Μουσείου ορίστηκε με νόμο του 2002, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Σημίτη στο πλαίσιο ρυθμίσεων για την “Ολυμπιάδα 2004”. Τότε, στο πλαίσιο αναβάθμισης της Αθήνας, προβλεπόταν και η Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων, που περιλάμβανε και την ενοποίηση του Α.Χ. της Ακαδημίας Πλάτωνος με Δημόσιο Σήμα – Κεραμεικό και Ίππιο Κολωνό. Δεν προχώρησε τίποτα, αν και η σημερινή υπουργός ήταν Γραμματέας στο  υπουργείο Πολιτισμού για 10 χρόνια. Τώρα μετατρέπουν σε οικόπεδα 30 στρέμματα κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου και σχεδιάζουν την οικοδόμηση 17.000 τμ σε έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες της Αθήνας.

Δείτε εδώ τη θέση των κατοίκων για την προσπάθεια  καταστροφής του πάρκου. Σε τέσσερα λεπτά βίντεο αυτό που συμβαίνει στο Άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνα

Η “Πρωτοβουλία για το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα” με ανακοίνωση της ασκεί κριτική στην νικήτρια μακέτα στον διαγωνισμό της “Ανάπλαση ΑΕ.”, γιατί υποβαθμίζει αντί να αναβαθμίζει το πάρκο και τον αρχαιολογικό χώρο. 

Η ανακοίνωση:

Η Tsolakis architecture ανακοίνωσε τη βράβευσή της στο πλαίσιο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών στο αρχαιολογικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα. Καμία ανακοίνωση δεν υπάρχει προς το παρόν από ΥΠΠΟΑ και Δήμο Αθηναίων.

Η εικόνα της νικήτριας μακέτας που δόθηκε στη δημοσιότητα είναι όμως παραπλανητική. Μέσω της σαλαμοποίησης του έργου σε 3 επιμέρους φάσεις: ανέγερση μουσείου, διαμόρφωση μονοπατιών και ενοποίηση αρχαιολογικών σκαμμάτων, το έργο παρουσιάζεται σκοπίμως αποσπασματικά. Σύμφωνα με τα σχέδια Δήμου Αθηναίων και ΥΠΠΟΑ (όπως παρουσιάζονται αναλυτικά στην προγραμματική σύμβαση και στην προμελέτη του αρχιτεκτονικού γραφείου Δοξιάδη), η τελική όψη του πάρκου μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασής του, θα απέχει σημαντικά από την εν λόγω μακέτα.

  • Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι πως ένας ακόμα δημόσιος χώρος θα χτιστεί. Τα πάρκα δεν αποτελούν πεδία επενδύσεων. Στην Ακαδημία Πλάτωνα πεδίο επενδύσεων είναι η ΒΙΟΠΑ (πρώην βιομηχανικό πάρκο), μια πλήρως αναξιοποίητη, τεράστια έκταση με σκραπ, αποθήκες και παράνομες χωματερές που συνορεύει με το πάρκο και θα έπρεπε να απαλλοτριωθεί και να φυτευτεί, προκειμένου να αυξηθεί το λιγοστό αστικό πράσινο αυτής της πόλης.
  • Το κατάφυτο κομμάτι του πάρκου, όπως φαίνεται στη μακέτα, κατά την ολοκλήρωση της “ανάπλασης” του πάρκου, δεν θα υπάρχει. Η οικονομική επιτροπή Δήμου και Περιφέρειας στις 27/4/21 κοστολόγησε την κοπή και απομάκρυνση 580 δέντρων στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης, τα 410 από τα οποία από το τμήμα των αρχαιολογικών σκαμμάτων όπως παρουσιάζεται και στη σχετική μελέτη του Δοξιάδη. Κατά την ανάδειξη αυτή των αρχαιολογικών σκαμμάτων δεν προβλέπονται καν ανασκαφές, παρά μόνο πλήρης ισοπέδωση του χώρου για χάρη μιας εποπτικής θέασης.
  • Αναρωτιόμαστε ακόμα, πόσο ρεαλιστική ιδέα είναι η υψηλή βλάστηση στη στέγη ενός μουσείου και πόσο ένα υπόσκαφο κτίσμα σε ένα σημείο που πλημμυρίζει συστηματικά; Μην ξεχνάμε τη γειτνίαση του πάρκου με τον εγκιβωτισμένο Κηφισό ποταμό, τη σημασία αυτού για την αρχαία Ακαδημία του Πλάτωνα, αλλά και για τους κατοίκους μιας πόλης που έχει εξωβελίσει κάθε τι φυσικό. Σε μια Ευρώπη που συστηματοποιεί τις φυτεύσεις και τις αποκαλύψεις των κρυμμένων ποταμών της, στο πλαίσιο και της κλιματικής κρίσης, αυτές οι πολιτικές επιλογές είναι επικίνδυνες και παρωχημένες.
  • Τέλος, η χωροθέτηση του πάρκινγκ του μουσείου μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και δίπλα στα 3 σχολεία της περιοχής λειτουργεί ακριβώς αντίθετα από το αίτημα των κατοίκων για συνομιλία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με το πάρκο και τη λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου εν γένει.

Η Αθήνα σταθερά κάτω από το κατώτατο όριο τμ πρασίνου/κάτοικο (σε σχέση με τον ΠΟΥ) επιμένει στο χτίσιμο των ελάχιστων δημόσιων χώρων πρασίνου, αντί να προχωρά σε φυτεύσεις και απαλλοτριώσεις. Η επιλογή ανέγερσης του Μουσείου σε χώρο αρχαιολογικό, πρασίνου και άθλησης, χωρίς κανένα αντισταθμιστικό για τους κατοίκους της περιοχής και της Αθήνας γενικότερα, δείχνει συνέπεια σε μια παγιωμένη αντικοινωνική και αντιπεριβαλλοντική πολιτική.

Απαιτούμε το αυτονόητο. Το μουσείο να μην ανεγερθεί μέσα στο πάρκο. Να μην κοπούν δέντρα.

Η Αθήνα έχει άμεση ανάγκη από φυτεύσεις και απαλλοτριώσεις, πράσινους και δημόσιους χώρους.

Θα είμαστε εδώ για να τους υπερασπιστούμε.

#δήμος_Αθηναίων#μουσείο_της_Αθήνας#αστικό_πράσινο#δημόσιοι_χώροι#κλιματική_κρίση#Αθήνα#Ακαδημία_Πλάτωνα

Posted on 23/01/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top