Μητέρα Τροφός

laskaratos-alekos-thumb του Αλέξανδρου Λασκαράτου

Γεν. Γραμματέα των ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Το άρθρο είχε δημοσιευθεί στο protagon.gr στις 13.5.2012 αλλά παραμένει επίκαιρο το μήνυμά του

Μητέρα τροφός. Μάνα τροφός. Πόσο βαθιά χαραγμένη στο υποσυνείδητο του ανθρώπου αυτή η αρχέγονη και αρχέτυπη σχέση…

Τριήμερο τουρνουά μπριτζ στην Χαλκίδα πριν από έξη-επτά χρόνια. Σάββατο, κατά τις 10 το πρωί καφέ, σε μία από τις παραλιακές καφετέριες κοντά στη παλιά γέφυρα. Μας πλησιάζει κάποια στιγμή ένας σπαστικός γύρω στα εικοσιπέντε-τριάντα. Περπατάει με δυσκολία. Με αυτούς τους χαρακτηριστικούς άναρθρους ήχους προσπαθεί να μας πουλήσει χαρτομάντιλα. Παίρνω ένα πακέτο. Του αφήνω ένα ευρώ. Με το δάχτυλο δείχνει τα τσιγάρα μου. Του δίνω δύο τσιγάρα. Φεύγει τρεκλίζοντας μουρμουρίζοντας άναρθρα κάτι σαν ευχαριστίες.

Το μεσημέρι, γευματίζω σ’ ένα μαγέρικο λίγο πιο πέρα από τη γέφυρα. Ξέρετε απ’ αυτά με τη μεγάλη ποικιλία μαγειρευτών και την (υπέροχη) ταμπέλα «Σερβίρεται πατσάς καθ’ εκάστην». Πίσω από τον πάγκο μια συμπαθητική και γλυκιά κυρία. Σερβίρει ο γιος της. Παραγγέλνω. Την ώρα που τρώω, ανοίγει η πόρτα και μπαίνει ο τύπος της καφετέριας. Σκέφτομαι πως ήρθε να πουλήσει χαρτομάντιλα. Κάνω λάθος. Κατευθύνεται στα φαγητά. Η κυρία τον καλωσορίζει μ’ ένα καλώς τον. Ο σπαστικός κοιτάζει μαγεμένος τα φαγητά. Να σου βάλω σήμερα παστίτσιο; ρωτάει η κυρία. Ο τύπος συναινεί και αναφωνεί Μαμμμά. Την ώρα που η κυρία σερβίρει το παστίτσιο σε πακέτο, ο σπαστικός επαναλαμβάνει χαρούμενος τη λέξη Μαμμμά. Φεύγοντας με το πακέτο στο χέρι πάλι λέει Μαμμμά. Η σκηνή με εντυπωσιάζει. Ρωτάω την κυρία και μου εξηγεί πως κάθε μεσημέρι περνάει από το μαγαζί και εκείνη του βάζει, χωρίς να τον χρεώνει βέβαια, μια μερίδα φαγητό σε πακέτο.

Μητέρα τροφός. Μάνα τροφός. Πόσο βαθειά χαραγμένη στο υποσυνείδητο του ανθρώπου αυτή η αρχέγονη και αρχέτυπη σχέση. Μάνα ζωοδόχος πηγή αλλά και τροφός, πηγή διατήρησης εν ζωή. Ο φουκαράς που δεν μπορεί να αρθρώσει λέξη, την ώρα που του ετοιμάζουν το φαγητό αποκαλεί την κυρία, Μαμμμά.  Βγαίνει, ίσως χωρίς να το συνειδητοποιεί ούτε ο ίδιος, αυθόρμητα από μέσα του. Το βρίσκω συγκλονιστικό.

Posted on 16/10/2016 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top