Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ παρακολουθούμε με ανησυχία την κλιμάκωση της έντασης γύρω από την εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η επιλογή της μετατροπής της Αν. Μεσογείου σε πεδίο εξόρυξης υδρογονανθράκων (φυσικό αέριο, πετρέλαιο), μάλιστα σε μια εποχή που το ζητούμενο είναι η έξοδος από τα ορυκτά καύσιμα, φέρνει στην περιοχή μας όχι μόνο μεγάλους κινδύνους οικολογικής καταστροφής σε περίπτωση ατυχήματος κατά την εξόρυξη ή την μεταφορά τους, αλλά και την δέσμευση σημαντικών οικονομικών πόρων σε μια οικονομία, την οικονομία του πετρελαίου, που έχει ημερομηνία λήξης το αργότερο σε 20-30 χρόνια, αν θέλουμε να επιβιώσουν και οι κοινωνίες μας και ο πλανήτης, τουλάχιστον με την σημερινή μορφή τους. Ανοίγει, όμως, την πόρτα και σε γεωπολιτικούς και στρατιωτικούς κινδύνους που δεν έχουν τουλάχιστον αναλυθεί σοβαρά, άρα δεν έχει υπάρξει στοιχειώδης προετοιμασία για το πώς θα αντιμετωπιστούν.
Αν ο κίνδυνος οικολογικής καταστροφής δεν είναι άμεσος αλλά πολύ πιθανός όταν αρχίσουν οι εργασίες εξόρυξης, υπάρχει ένας εξίσου σημαντικός κίνδυνος που το ελληνικό πολιτικό σύστημα υποτιμάει, όπως συνήθως, αν και είναι ήδη μπροστά μας. Είναι δεδομένο, πλέον, ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και όλες οι διακρατικές σχέσεις στην περιοχή μετατρέπονται σε σχέσεις που επηρεάζονται από τις εξορύξεις, βρισκόμαστε πλέον μπροστά στην “διπλωματία των υδρογονανθράκων”, χωρίς να έχουμε συνειδητοποιήσει τι σημαίνει και τι προϋποθέτει κάτι τέτοιο.
Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ δεν ισχυριζόμαστε ότι πρέπει να αφήσουμε τους υδρογονάνθρακες στο υπέδαφος επειδή μας απειλούν οι Τούρκοι αλλά προτείνουμε συμφωνία με τις γειτονικές χώρες με στόχο να αφήσουμε τους υδρογονάνθρακες εκεί που βρίσκονται διότι η εξόρυξή τους:
– έχει ανύπαρκτο ή ελάχιστο όφελος, ενώ αυξάνει τους κινδύνους για την επιβίωσή μας,
– έχει σημαντικό κόστος σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης, των εξοπλισμών, και
– σε περίπτωση “ατυχήματος” – που το απευχόμαστε αλλά δεν είναι απίθανο – θα μας εξαναγκάσει να καθίσουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για όλα τα θέματα που θέτει η Τουρκία και μάλιστα υπό δυσμενείς για τη χώρα όρους, μετά από μια τέτοια – όχι απίθανο να συμβεί – εξέλιξη.
Εξάλλου, σε μια εποχή συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης οποιαδήποτε κρίση ή στρατιωτική αντιπαράθεση Ελλάδας – Τουρκίας, έστω κι ολίγων ωρών, για τους υδρογονάνθρακες θα γκρεμίσει την όποια προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας και θα εξασθενήσει σημαντικά την διαπραγματευτική ή αποτρεπτική ικανότητα της χώρας. Ακόμα και για όσους σκέφτονται με όρους “αποφασιστικής ανταπάντησης” ή και “πολέμου για τα δίκαιά μας”, είναι φανερό ότι είναι αυτοκτονικό να φτάσεις σε κάτι τέτοιο, δηλαδή σε πολεμική αντιπαράθεση, γιατί δεν το πρόβλεψες και με όρους αδυναμίας (οικονομικής, στρατιωτικής, γεωστρατηγικής).
Αναλυτικά οι θέσεις των ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ για το θέμα των εξορύξεων υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου καθώς και στην Ήπειρο