ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: ζητούμενο μια πολιτική κοινωνικής ένταξης μεταναστών και προσφύγων

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ δεν είμαστε αφελείς αλλά περιμέναμε να δούμε από την νέα κυβέρνηση να ανακοινώνει μια στρατηγική για την κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών καθώς και την άρση των διακρίσεων που κρατάνε σχεδόν χωρίς δικαιώματα ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που συχνά ζουν και εργάζονται για δεκαετίες στη χώρα μας αλλά, για παράδειγμα, δεν μπορούν να ψηφίσουν ή να είναι υποψήφιοι σε εκλογές. Μια κοινωνία που κρατάει στο περιθώριο εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που ζουν δίπλα μας και μαζί μας, είναι μια κοινωνία που χάνει, δεν είναι μια έξυπνη κοινωνία. Πόσο έξυπνο είναι να αδυνατεί μια κοινωνία να εντάξει δημιουργικά και προς όφελος όλων τους συμπολίτες μας και έτσι να στερείται των ικανοτήτων και δεξιοτήτων τους;

Χαιρόμαστε ως πολίτες όταν βλέπουμε Έλληνες μετανάστες να προοδεύουν αλλά και να εκλέγονται σε υψηλόβαθμες θέσεις σε διάφορες χώρες, να είναι βουλευτές ή ευρωβουλευτές, δήμαρχοι ή στελέχη της αυτοδιοίκησης, διευθυντικά στελέχη σε ιδιωτικούς οργανισμούς και αλλά και στο δημόσιο άλλων χωρών. Όμως, δυσκολευόμαστε στη χώρα μας να δούμε τους συμπολίτες μας που γεννήθηκαν στη χώρα μας αλλά από γονείς που δεν είχαν γεννηθεί Έλληνες να έχουν πλήρη δικαιώματα, να είναι ισότιμοι πολίτες, να αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης στην πολιτική, στην αυτοδιοίκηση, σε υπουργεία ή στη Βουλή. Χαιρόμαστε για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τον θεωρούμε πρεσβευτή της χώρας μας σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά δυσκολευόμαστε να αντιμετωπίσουμε ως ισότιμους συμπολίτες πολλούς άλλους που έχουν την ίδια διαδρομή με τον Γιάννη πριν αποκτήσει τη φήμη που έχει σήμερα.

Τι μπορεί να σημαίνει η μεταφορά των θεμάτων μετανάστευσης στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης; Δεν θέλει να στείλει το μήνυμα ότι το μεταναστευτικό είναι υπόθεση μιας πολιτικής καταστολής; Κι όμως, παρόμοιες πολιτικές είναι εντελώς άστοχες, μια και το ζητούμενο σήμερα είναι μια ολοκληρωμένη πολιτική για την μετανάστευση, που δεν είναι βέβαια σημερινό θέμα. Η μονοδιάστατη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού μέσα από μια οπτική δημόσιας τάξης μεταφέρει στην κοινωνία λάθος μηνύματα αλλά είναι κι άστοχη, ενώ παίζει με τα στερεότυπα που προσπαθούν να περάσουν ακροδεξιοί και λαϊκιστές ότι οι μετανάστες είναι εγκληματίες, δεν μπορούν να ενταχθούν στις δικές μας κοινωνίες κ.ά. Σε αντίθεση με παρόμοιες άστοχες πολιτικές που αποδεικνύεται ότι δεν λειτουργούν προς όφελος των κοινωνιών υποδοχής και φιλοξενίας, χρειαζόμαστε ολοκληρωμένες, στοχευμένες και καινοτόμες πολιτικές που βοηθούν στην ισότιμη κοινωνική και επαγγελματική ένταξη προσφύγων και μεταναστών που επιτυγχάνουν ταυτοχρόνως δύο στόχους: σεβασμό των δικαιωμάτων ανθρώπων που αναζητούν μια καλύτερη ζωή ή έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τον τόπο τους για να σωθούν κι αφετέρου αξιοποίηση των ικανοτήτων, δεξιοτήτων και γνώσεων προς όφελος της κοινωνίας υποδοχής και φιλοξενίας, είναι δηλαδή win-win.

Έξυπνη και περιεκτική πολιτική για την μετανάστευση είναι να αναπτύξουμε εκείνες τις συνθήκες που θα βοηθήσουν και τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και τους ντόπιους να βελτιώσουμε όλοι μαζί την ποιότητα ζωής για όλους και όλες, να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή αλλά και να κάνουμε αποτελεσματική για όλους κι όλες την εκπαίδευση και την  κατάρτιση, να αναπτύξουμε καινοτομίες σε θέματα κοινωνικής κι επαγγελματικής ένταξης για όλους κι όλες, να εξαλείψουμε την μαύρη εργασία και την γκρίζα οικονομία, να διερευνήσουμε νέα μοντέλα στέγασης για όλους κι όλες (κοινωνική κατοικία, συγκατοίκηση). 

Ζητούμενο, λοιπόν, δεν είναι να δυναμώσουμε την διάσταση της καταστολής ή να δημιουργήσουμε κλειστά κέντρα κράτησης προσφύγων (κάτι που παραβιάζει την διεθνή νομοθεσία), αλλά να ενδυναμώσουμε ως κοινωνία περιλαμβάνοντας στις εξελίξεις όλους κι όλες. Και τους πρόσφυγες και μετανάστες φυσικά. 

Posted on 14/07/2019 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top