Ταξιδιώτης του μεσονυχτίου-Midnight Traveler: πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ οδοιπορικό οικογένειας προσφύγων

Στο πλαίσιο των Κινηματογραφικών Προβολών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών “ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΑΣΚΤ” (Υπεύθυνη προγράμματος Μαρία Μαμαλίγκα) προβάλλεται η ταινία “Ταξιδιώτης του μεσονυχτίου – Midnight Traveler”
Η ταινία είναι ένα πολυβραβευμένο προσφυγικό οδοιπορικό μιας οικογένειας αφγανών σκηνοθετών, γυρισμένο μέσω τριών κινητών, από το Τατζικιστάν στην Ευρώπη. Για να ξεφύγουν από τους Ταλιμπάν που τους έχουν επικηρύξει κι αφού οι αιτήσεις τους για άσυλο απορρίπτονται, η Φατιμά Χουσεϊνί, ο σύζυγός της Χασάν Φαζιλί και οι δύο τους κόρες Ναργκίς και Ζαχρά, επιχειρούν παράνομη μετανάστευση στη Γερμανία, με ενδιάμεσους σταθμούς το Ιράν, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, και την Ουγγαρία.
Οι θερμές σχέσεις ανάμεσά τους και το χιούμορ διατηρούνται ακόμη κι όταν το ταξίδι τους μοιάζει με κόλαση. Αν και η πλοκή ακολουθεί χρονολογική σειρά, με λεζάντες ημερολογίου, ο κινηματογραφικός χρόνος δεν περιορίζεται σ’ αυτό. Ο πατέρας είναι ο κύριος κάμεραμαν και αφηγητής, όμως όλα τα μέλη της οικογένειας κάνουν εκ περιτροπής το ίδιο, δίνοντας μαρτυρίες της ευθραυστότητας και της αντοχής τους σε μια σύγχρονη αινειάδα με στοιχεία ταινίας δρόμου, βαθιά προσωπικής και πολιτικής.
Σκηνοθ.: Χασάν Φαζιλί, Σεν.: Εμελί Μαχνταβιάν, Φωτογρ.: Φατιμά Χουσεϊνί, Χασάν, Ναργκίς, Ζαχρά Φαζιλί
Η ταινία είναι διαθέσιμη στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης, έναντι 3 Ευρώ, έως 14 Μαρ 2021:
Η ταινία είναι του 2019, κοινή παραγωγή ΗΠΑ, Κατάρ, Καναδάς, UK
Είναι 87 λεπτ., Έγχρωμη, με υπότιτλους στα Ελληνικά.
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΑΣΚΤ, Υπεύθυνη προγράμματος Μαρία Μαμαλίγκα
ΛΟΓΩ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΟΙ «ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΑΣΚΤ» ΣΥΝΕΧΙZONTAI ME ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΜΟΡΦΗ. ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΩΡΕΑΝ.
ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ/ΕΣ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ, ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΣΚΤ ΚΑΙ ΙΜΕΗΛ ΣΤΟ ΜΕΣΕΝΤΖΕΡ.
Φωτό: Η Ζαχρά Φαζιλί, από την ταινία Midnight Traveler (2019).

Posted on 12/03/2021 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top