Η φωτιά του βάρβαρου πολέμου στη Μ. Ανατολή φουντώνει

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για την εκ νέου χρήση χημικών όπλων στην Συρία αλλά και όσα τραγικά συνεχίζουν να συμβαίνουν σε αυτή την περιοχή, με θύματα κυρίως αμάχους και ιδιαίτερα παιδιά. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να φέρει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του υπευθύνους, όποιοι και αν είναι, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και για παραβίαση της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα. Ελπίζουμε η αποστολή του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW ) που αναμένεται στην Συρία να καταφέρει αυτή τη φορά να βρει τους ενόχους. 

Το γεωπολιτικό παιχνίδι στην Μέση Ανατολή, τη Συρία, την Παλαιστίνη / Λωρίδα της Γάζας και γενικότερα την Αν Μεσόγειο όλο και χοντραίνει, με τους “παίχτες” να μην λαμβάνουν υπόψη ούτε το Διεθνές Δίκαιο ούτε την έκταση της τραγωδίας στη Συρία.

Ο Ερντογάν συνεχίζει την πολεμική παρουσία της Τουρκίας στη Β. Συρία, ιδιαίτερα στις περιοχές των Κούρδων και, μετά το Αφρίν, απειλεί ότι θα επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και προς άλλες περιοχές, στοχεύοντας τους Κούρδους χάρη στους οποίους το Ισλαμικό Χαλιφάτο και οι φανατικοί του ISIS έφτασαν λίγο πριν την διάλυση. Τώρα φανατικοί ισλαμιστές σύμμαχοι της Αλ Κάιντα πολεμάνε στο πλευρό των τουρκικών δυνάμεων στη Βόρεια Συρία.

Στην Douma, στην περιοχή της Αν Γκούτα, μια επίθεση με χημικά όπλα είχε ήδη ως συνέπεια τον φρικτό θάνατο τουλάχιστον 40 και πλέον αμάχων, πολλά παιδιά και μωρά, και τον τραυματισμό τουλάχιστον 500 ατόμων, ενώ ολόκληρες οικογένειες προσβλήθηκαν από τα χημικά αέρια στα κελάρια τους ή στα καταφύγιά τους. Πολλά από τα θύματα έβγαζαν αφρούς από το στόμα, χαρακτηριστικό της έκθεσης σε χημικά όπλα. Αν και είναι αδιευκρίνιστο ακόμα ποιος ευθύνεται για την επίθεση με χημικά όπλα ενάντια σε αμάχους στην περίπτωση αυτή, τόσο το καθεστώς Άσαντ όσο και κάποιες ομάδες της αντιπολίτευσης έχουν – παρά το γεγονός ότι υποτίθεται ότι καταστράφηκε το χημικό οπλοστάσιο του Άσαντ – χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, κυρίως εναντίον αμάχων, τουλάχιστον 11 φορές μετά την καταστροφή επισήμως του χημικού οπλοστασίου της Συρίας. Η περιοχή ελέγχεται από αντάρτες, αλλά βρίσκεται περικυκλωμένη από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Άσαντ. Οι κάτοικοι κατηγορούν τον Άσαντ για τα βαρέλια με τα χημικά που ρίχτηκαν στην περιοχή (συνηθισμένη πρακτική στον πόλεμο της Συρίας), ενώ διεθνείς αναλυτικές κατηγορούν το καθεστώς ότι έχει ξανα-αποκτήσει χημικά όπλα, χάρη στη βοήθεια των Ιρανών και με την στήριξη επιστημόνων από την Β. Κορέα. Όμως, και σε περιοχές που ελέγχονταν από δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης έχουν βρεθεί εργαστήρια παραγωγής χημικών όπλων, γενικεύοντας έτσι τη χρήση τους και από τις δύο πλευρές. Από την άλλη, ήδη από τις αρχές Μαρτίου ο Ρώσος αρχιστράτηγος V. Gerasimov είχε “προαναγγείλει” ότι “ένοπλες ομάδες προετοιμάζουν προβοκάτσια με τη χρήση χημικών όπλων στην Γκούτα της Συρίας για να δικαιολογήσουν χτύπημα των ΗΠΑ ενάντια στην Δαμασκό” και είχε προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα αντιδράσει με συγκεκριμένα μέτρα τόσο στα “βλήματα” όσο και στους “εκτοξευτές” αυτών των βλημάτων.

 

Το Ισραήλ μετά τη σφαγή στην Beit Lahia, στην Λωρίδα της Γάζας (όπου “δεν υπάρχουν αθώοι”, σύμφωνα με τον Ισραηλινό Υπουργό Στρατιωτικών), και λίγο μετά την επίθεση με χημικά όπλα στην Douma, εξαπέλυσε επίθεση με πυραύλους ενάντια στην αεροπορική βάση Τ4 Tiyas, στην Homs της Συρίας, κοντά στην Παλμύρα, η οποία φιλοξενούσε πολεμικά αεροσκάφη, μεταξύ άλλων μη επανδρωμένα που ελέγχουν από αέρος μια μεγάλη περιοχή της Συρίας, όσο και στρατιωτικό προσωπικό από τη Ρωσία, το Ιράν αλλά και την Λιβανέζικη Χεζμπολάχ.  Φαίνεται ότι 12 πύραυλοι έπληξαν τη βάση καταστρέφοντας και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και σκοτώνοντας 14 Σύριους στρατιωτικούς και τουλάχιστον 4 Ιρανούς αξιωματικούς, όπως ανακοίνωσαν επίσημα οι Ιρανοί, δίνοντας τα ονόματά τους στην δημοσιότητα. Σύμφωνα με τη συριακή πολεμική αεροπορία – 8 πύραυλοι αναχαιτίστηκαν. Σύμφωνα με τους Ρώσους, οι πύραυλοι Dalilah εκτοξεύθηκαν από ισραηλινά F-15I.

 

Στο μεταξύ, όμως, οι Ρώσοι που είναι σύμμαχοι του καθεστώτος Άσαντ αλλά επέτρεψαν στις στρατιωτικές δυνάμεις του Ερντογάν να εισβάλουν στην κουρδική περιοχή του Afrin – ζώνη ελεγχόμενη από αέρος από αυτούς – κατηγορούνται από τους Ιρανούς συμμάχους τους στον πόλεμο της Συρίας ότι ενημερώθηκαν από τους Ισραηλινούς πριν το χτύπημα και αποχώρησαν εσπευσμένα από την αεροπορική βάση χωρίς να ειδοποιήσουν τις Ιρακινές δυνάμεις. Πρόσφατη είναι και η συμφωνία Πούτιν – Ερντογάν για νέα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα και επίσπευση της κατασκευής πυρηνικών μονάδων, που πιθανόν είναι ένα από τα ανταλλάγματα για τα “στραβά” μάτια που έκαναν στην περίπτωση του Afrin.

Το Ιράν έχει ταχθεί στο πλευρό του Άσαντ και τροφοδοτεί τον συριακό στρατό με στρατιωτικούς “Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης” (Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC) και ιδιαίτερα πιλότους IRGC/ASF, Air & Space Force), όπλα και χρήματα για την συνέχιση του πολέμου. Τα τεράστια ποσά που διαθέτει το Ιράν για τη Συρία έχoυν προκαλέσει μεγάλη οργή μεταξύ των ανέργων και των πιο φτωχών στρωμάτων του θεοκρατικού καθεστώτος, κάτι που έχει οδηγήσει σε μαζικές, μη ελεγχόμενες από κάποια πολιτική δύναμη διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις του Ιράν, από τον Δεκέμβριο του 2017 και μετά.

Αντιπολιτευόμενοι τον Άσαντ αντάρτες, περιέφεραν στο μεταξύ μέσα σε κλουβιά, αιχμαλώτους αμάχους, γυναίκες, παιδιά και άνδρες, που είναι Αλαουίτες (θρησκευτική ομάδα στην οποία ανήκει ο Άσαντ), μια πρακτική που ακολουθείται από φανατικούς ισλαμιστές, ενώ το καθεστώς Άσαντ ευθύνεται για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των φυλακισμένων, τις εξαφανίσεις και την εκτέλεση χιλιάδων ανθρώπων.

 

Σύμφωνα με το Συριακό Δίκτυο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (SNHR), 75.000 άνθρωποι έχουν βίαια εξαφανιστεί από τη συριακή κυβέρνηση από το 2011 και έπειτα. Το Συριακό Δίκτυο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχει τεκμηριώσει τα ονόματα των 65.116 ατόμων, εκ των οποίων οι 58.148 είναι πολίτες, που είχαν εξαφανιστεί δια της βίας μεταξύ Μαρτίου του 2011 και Αυγούστου του 2015. Περισσότερα από 2.000 άτομα έχουν εξαφανιστεί μετά τη σύλληψή τους από ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης και από το Ισλαμικό Κράτος. Συνολικά πάνω από 500.000 Σύριοι έχουν χάσει την ζωή τους τα τελευταία χρόνια, λόγω του πολέμου ή σε κέντρα κράτησης του καθεστώτος, κυρίως, αλλά και από ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης, ενώ μόνο τους 3 πρώτους μήνες του 2018 έχουν σκοτωθεί 3404 άμαχοι στη Συρία.

 

ΗΠΑ και Γαλλία έχουν ταχθεί εναντίον του καθεστώτος Άσαντ αλλά δεν ρισκάρουν μια ανοιχτή σύγκρουση με τη Ρωσία, έτσι συχνά υπάρχει συνεννόηση μεταξύ τους αλλά και ανατροπή των εύθραυστων συμμαχιών. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ “άφησαν” τις δυνάμεις του Ερντογάν να χτυπήσουν τους Κούρδους στο Afrin παρά ο γεγονός ότι ήταν οι Κούρδοι και άραβες σύμμαχοί τους που απελευθέρωσαν τις περιοχές που είχε καταλάβει το Ισλαμικό Χαλιφάτο. Ο Τραμπ απείλησε με τιμωρία των Άσαντ “για την βάρβαρη επίθεση με χημικά”, αν και λίγες μέρες πριν είχε προϊδεάσει για αποχώρηση των Αμερικανών από τη Συρία (όμως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του για κάτι τέτοιο, λίγες ώρες πριν την επίθεση στην Συριακή αεροπορική βάση). Ο Τραμπ πάντως δεν έχει εξηγήσει αν θα αποσυρθούν οι αμερικανικές δυνάμεις και από την περιοχή των Κούρδων που εποφθαλμιά ο Ερντογάν. Πάντως Τραμπ και Μακρόν υποσχέθηκαν μια “ισχυρή, κοινή απάντηση” στη χρήση χημικών όπλων, αλλά αρνήθηκαν ότι είχαν σχέση με την ισραηλινή επίθεση με πυραύλους εναντίον της αεροπορικής βάσης.

H γειτονιά μας φλέγεται όλο και περισσότερο και η χώρα κάνει ενεργειακές επιλογές και δημιουργεί συμμαχίες ευκαιρίας χωρίς να έχει αναλύσει τους κινδύνους που μπορεί να φέρει μέσα στο σπίτι μας, με την άτσαλη εμπλοκή της σε διάφορα στρατόπεδα. Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ υποστηρίζουμε ότι χρειάζεται πολύ πιο σοβαρή ανάλυση και συζήτηση σε βάθος για τις επιπτώσεις από τις επιλογές που γίνονται (γεωτρήσεις υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή, κλιμάκωση φραστικού πολέμου με Ερντογάν αλλά κι ανταγωνισμού εξοπλισμών, σχεδιασμός αγωγών μεταφοράς υδρογονανθράκων και ηλεκτρικού ρεύματος από την Μ. Ανατολή προς την Κρήτη και την υπόλοιπη Ευρώπη κα). Και ψύχραιμη αντιμετώπιση χωρίς φραστικούς λεονταρισμούς. Δεν είναι video games…

Posted on 11/04/2018 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top