Επιστολή ευρωβουλευτών προς Μέρκελ για παράδοση εξοπλισμών σε Τουρκία – μικρή πρόοδος στη Σύνοδο Κορυφής

Ανοικτή επιστολή προς τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ για πάγωμα της παράδοσης γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία απευθύνουν 53 ευρωβουλευτές από Γερμανία και Ελλάδα με πρωτοβουλία της Γερμανίδας, Πράσινης Ευρωβουλευτού Hannah Neumann και της Ελληνίδας (ΝΔ) Ευρωβουλευτού Μαρία Σπυράκη. Η επιστολή δημοσιεύθηκε σε αρκετά διεθνή ΜΜΕ.

Στην επιστολή τους, οι ευρωβουλευτές “εκφράζουν την ανησυχία τους ιδιαίτερα για τις απειλές στρατιωτικής δράσης της Τουρκίας κατά κρατών μελών της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο και το φόβο τους ότι η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει υποβρύχια που παράγονται στη Γερμανία σε αυτή τη σύγκρουση”.

ImageImage

Τη θέση αυτή έχουν υποστηρίξει οι Πράσινοι και στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας, δηλαδή για πάγωμα παράδοσης των υποβρυχίων και άλλων όπλων όσο ο Ερντογάν συνεχίζει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και την επίδειξη ισχύος.

Παρά τις απειλές της Τουρκίας, πολλά κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν μέχρι στιγμής σταματήσει τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, μια σαφή έλλειψη αλληλεγγύης προς τις χώρες της ΕΕ που μπορεί να αποτελέσουν στόχο της επιθετικότητας της Τουρκίας. Από την άλλη η ένταση στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις αλλά και άλλες εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή έχουν δρομολογήσει ένα μεγάλο κυνήγι εξοπλισμών, από το οποίο επωφελούνται πολλές χώρες εξαγωγής οπλικών συστημάτων.

Μετά την  Σύνοδο Κορυφής της 10ης – 11ης Δεκεμβρίου, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι οι ηγέτες της ΕΕ σκοπεύουν να συζητήσουν ένα πιθανό εμπάργκο όπλων για την Τουρκία με τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ και με τις ΗΠΑ. “Μιλήσαμε επίσης για το πώς πρέπει να συζητηθούν ζητήματα σχετικά με τις εξαγωγές όπλων στο ΝΑΤΟ. Είπαμε ότι θέλουμε να συντονίσουμε με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ για την Τουρκία“, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. Οι 27 ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να προετοιμάσουν περιορισμένες κυρώσεις σε τουρκικά άτομα και φορείς που εμπλέκονται στις έρευνες υδρογονανθράκων, αλλά ανέβαλαν τυχόν αυστηρότερα βήματα μέχρι τον Μάρτιο. 

Οι Πράσινοι ευρωβουλευτές έχουν αναλάβει ή συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες για μια ειρηνική επίλυση των διαφορών, αποκλιμάκωση της έντασης καθώς και σε πράσινη στροφή σε θέματα ενέργειας. Είναι ευκαιρία, λοιπόν, να δούμε και τους Έλληνες ευρωβουλευτές να συμμετέχουν σε ευρύτερες πρωτοβουλίες και να ζητάνε επίσης,:
– πάγωμα της κούρσας των εξοπλισμών από Τουρκία και Ελλάδα
– ακύρωση της έρευνας και των σχεδίων εξόρυξης ορυκτού φυσικού αερίου και πετρελαίου από όλες τις χώρες της περιοχής
– υποστήριξη μιας Πράσινης Συμφωνίας για την Ανατολική Μεσόγειο και ενός σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης από τα Ορυκτά Καύσιμα στην πράσινη ενέργεια με συμμετοχή όλων των χωρών της περιοχής σε ένα Ευρω-Μεσογειακή Φόρουμ Πράσινης Ενέργειας (αντί για το Φόρουμ Φυσικού Αερίου)
– υποστήριξη ενός σχεδίου για την προστασία και αποκατάσταση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και βιώσιμης ευημερίας των κοινωνιών που βρέχονται από τη Μεσόγειο
Εξάλλου γιατί Ελλάδα και Τουρκία να δαπανήσουμε δεκάδες δις για νέα οπλικά συστήματα στον ανταγωνισμό για υδρογονάνθρακες όταν σταδιακά η ΕΕ σταματάει τη χρηματοδότηση για νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου (απόφαση για Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης, ΠΔΠ 2021-2025); Μας περισσεύουν 40-60 δις στην περιοχή, γιατί τόσο θα κοστίσουν τα νέα εξοπλιστικά για Τουρκία και Ελλάδα μέσα στην δεκαετία μέχρι το 2030.
#GreenDeal for East #Mediterranean, #sustainability #JTF #peaceful solutions, #collaboration, instead of military escalation & new #arms. Stop oil/gas exploration #NoMoreOil #nogas #divestoil #ClimateEmergency
Φωτο: S-120 Papanikolis 1.jpg

Posted on 12/12/2020 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top