Κόντρα στην επιστήμη και την λογική η Πολιτεία ετοιμάζεται να υλοποιήσει την μελέτη εγκιβωτισμού του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Ακόμα και μετά τις μεγάλες καταστροφές στη Μάνδρα, στη Θεσσαλία, στην Κρήτη και παρά τα μεγάλα λόγια για αλλαγή στην πολιτική εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, τα πράγματα δεν φαίνεται να αλλάζουν, παραμένουν τα ίδια από πλευράς πολιτικής της κεντρικής εξουσίας – κυβέρνησης αλλά και πολλών δήμων και περιφερειών. Αντιπλημμυρική προστασία σημαίνει για αυτούς μπουλντόζα και εγκιβωτισμός. Οι Ολλανδοί ειδικοί είπαν για τη Θεσσαλία κάτι που λέμε χρόνια όσοι αντιτίθενται στην καταστροφή του περιβάλλοντος: συνεργαστείτε με τη φύση και μάθετε από τη φύση για την προστασία και από τις πλημμύρες, διατηρώντας τα φυσικά (οικο)συστήματα. Ο εγκιβωτισμός και η καταστροφή του Μεγάλου Ρέματος της Ραφήνας δεν θα προστατέψει από πλημμύρες, θα φέρει τον κίνδυνο πιο κοντά, καταστρέφοντας μάλιστα ένα από τα ελάχιστα ποτάμια οικοσυστήματα που απόμειναν στην Αττική.
Μπορεί η κυβέρνηση και η περιφέρεια να μην ακούνε – να δούμε τι θα κάνει η νέα δημοτική αρχή που δεσμεύτηκε προεκλογικά να μην καταστραφεί το Μεγάλο Ρέμα, αλλά από την άλλη υπάρχουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, τοπικοί φορείς, μαθητές και πολλοί πολίτες που παλεύουν να σώσουν ένα οικοσύστημα μοναδικό για την Ανατολική Αττική.
Πολλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται ότι αποτελούμε μέρος της φύσης, ότι δεν μπορούμε να κυριαρχήσουμε πάνω στη φύση χωρίς να έχουμε “κακά ξεμπερδέματα”. Οι σοβαροί επιστήμονες και οι διεθνείς οργανισμοί τονίζουν πλέον ότι πρέπει να στραφούμε σε λύσεις που βασίζονται στη φύση “naturebasedsolutions”, πράσινες λύσεις, αντιλαμβανόμενοι/ες ότι οι άνθρωποι αποτελούν μέρος της φύσης. Υπάρχουν και άλλοι κάτοικοι στον πλανήτη αλλά κυρίως αν καταστρέφουμε τη φύση οι πρώτοι που θα το πληρώσουμε είμαστε οι άνθρωποι, η φύση και ο πλανήτης θα έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κάποια συνέχεια. Η αντίληψη ότι θα κυριαρχήσουμε πάνω στη φύση και θα ζούμε καλύτερα οδηγεί σε ένα δρόμο καταστροφής. Η καταστροφή του κλίματος είναι η πιο κραυγαλέα
Ο αγώνας για την σωτηρία του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας δεν αφορά μόνο στη σωτηρία πουλιών, των φυτών και των άλλων ειδών που ζουν ή μεταναστεύσουν στο ποτάμιο οικοσύστημα, που έτσι κι αλλιώς είναι πολύ σημαντικά. Κάποτε η Αττική είχε πολλούς υγρότοπους και βιότοπους σημαντικούς για τα είδη που κατοικούσαν μόνιμα αλλά και για τα μεταναστευτικά.
Όμως το Μεγάλο Ρέμα είναι σημαντικό και για τους ανθρώπους και αυτό το έχουν κατανοήσει οι μαθητές της περιοχής αλλά και αρκετοί κάτοικοι που αγωνίζονται να μην χαθεί αυτός ο πλούτος.
Όποιος παρακολουθεί τη σελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος εκπλήσσεται από τον πλούτο της περιοχής. Και όπως αναφέρουν: “Για την ώρα οι νεροκοτσέλες, οι αλκυόνες, οι κορμοράνοι, το κιρκίρι, οι νεροκοτσέλες, οι σταχτοσουσουράδες, η λασποσκαλίδρα ζουν και βασιλεύουν σε έναν υγροβιότοπο που ανά πάσα στιγμή μπορεί να πάψει να υπάρχει”
Να μην επιτρέψουμε να καταστραφεί μάλιστα στο όνομα δήθεν της προστασίας μας!!!!
Οι φωτο είναι από ανθρώπους που αγωνίζονται για την προστασία του Μεγάλου Ρέματος