Ο θάνατος του Μάριου ας είναι αφορμή για μια ουσιαστική αλλαγή

  του Νίκου Χρυσόγελου

συμπροέδρου των ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Αφοπλισμός για να έχουμε λιγότερα περιστατικά όπως αυτό στο Μενίδι. Αλλά και “Η κοινωνική συνοχή και η κοινωνική ένταξη δεν είναι πολυτέλεια αλλά βασικά εργαλεία για την ασφάλεια της κοινωνίας”.

Ένα περιστατικό όπως αυτό που συνέβη στο Μενίδι μπορεί να είναι είτε αφορμή για μια ουσιαστική συζήτηση για τα προβλήματα της Δυτικής Αττικής και της συγκεκριμένης περιοχής με διάθεση να βρεθούν ολοκληρωμένες και αποτελεσματικές λύσεις είτε μια “ευκαιρία” για κραυγές και ανάπτυξη των ρατσιστικών στερεοτύπων. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας προς τους γονείς του Μάριου, του 11χρονου μαθητή που σκοτώθηκε από πυροβολισμούς στο Μενίδι. Ποια είναι η απάντηση σε τέτοια περιστατικά; Μια ψύχραιμη απάντηση είναι ότι “Παρόμοια περιστατικά πρέπει να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο της νομιμότητας και του κράτους δικαίου, χωρίς γενικεύσεις και απλοϊκές προσεγγίσεις που οδηγούν σε διχασμό την κοινωνία”. Αλλιώς ακούγονται διάφορα ρατσιστικά: οι Ρομά (ή οι γύφτοι) μπλα μπλα. Χωρίς να αναφέρεται καν ότι πάνω από 100 Ρομά της περιοχής διαδήλωσαν επίσης για να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα αλλά και ο ρατσισμός. Να μάθουμε επίσης να αντιμετωπίζουμε τα θέματα με δίκαιο τρόπο: οι μπαλωθιές στην Κρήτη είναι “λεβεντιά” και οι μπαλωθιές από Ρομά είναι εγκληματική ενέργεια; Δεν θα πρέπει να λέμε ξεκάθαρα ότι είμαστε ενάντια στις μπαλωθιές γιατί πολύ συχνά οδηγούν σε “ατυχήματα” και “θανάσιμους τραυματισμούς”; Και άρα ότι θα πρέπει να αφοπλιστούν όλοι για να έχουμε πιο ήσυχα γλέντια;

Ναι, το περιστατικό θα πρέπει να αφυπνίσει την κοινωνία και την εξουσία ώστε να συζητήσουμε σε βάθος μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το περιστατικό, όπως την οπλοφορία, τις μπαλωθιές σε γλέντια, την κοινωνική ένταξη των Ρομά, την εξάρτηση από ναρκωτικά αλλά και το πώς οι τοπικές κοινότητες μπορεί να βελτιώσουν την συνθήκες ζωής όλων, χωρίς να δημιουργούν αποκλεισμούς και γκέτο.

Οι κοινωνίες και η διοίκηση πρέπει να διαχειρίζονται από κοινού και με ολοκληρωμένο τρόπο τα προβλήματα που δημιουργούνται, ώστε και οι πολίτες να ζουν με ασφάλεια και τα δικαιώματα και ο πλουραλιστικός χαρακτήρας των κοινωνιών να διασφαλίζονται. Αυτό σημαίνει πρώτα από όλα ότι η κοινωνική συνοχή και η κοινωνική ένταξη δεν είναι πολυτέλεια αλλά βασικά εργαλεία για την ασφάλεια της κοινωνίας.

Αναλυτικά οι θέσεις των Πράσινων Αλληλεγγύη για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής κι ασφάλειας στην Δυτική Αττική

ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Η κοινωνική συνοχή και ένταξη είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για την ασφάλεια μιας κοινωνίας

Posted on 14/06/2017 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top