Μαλάλα: Καμπάνια για 1.000.000 υπογραφές για σχολεία ανοιχτά και για τα κορίτσια στο Αφγανιστάν

Η Μαλάλα αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να ασκηθεί πίεση στους Ταλιμπάν για να ανοίξουν τα σχολεία και για τα κορίτσια. Ξεκίνησαν μαζί με δύο άλλες ακτιβίστριες μια καμπάνια στο Avaaz για συγκέντρωση 1.000.000 υπογραφούν που θα παραδοθούν στους ηγέτες των G20 αλλά είναι ταυτοχρόνως και ανοικτή επιστολή προς τους Ταλιμπάν.
Το προσωπικό μήνυμα της Μαλάλα:

Οι Ταλιμπάν προσπάθησαν να με δολοφονήσουν επειδή υπερασπίστηκα το δικαίωμα των κοριτσιών στην παιδεία. Και τώρα πάει ήδη ένας μήνας που απαγόρεψαν σε εκατομμύρια κορίτσια στο Αφγανιστάν να πηγαίνουν σχολείο.

Η κατάσταση είναι τραγική. Οι αδερφές μας στο Αφγανιστάν χρειάζονται τη βοήθειά μας. Γι’ αυτό σου κάνω προσωπική έκκληση να ενώσεις τη φωνή σου με τη δική μου, και με τις ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών Ζάρκα Γιαφτάλι και Σαχαρζάντ Άκμπαρ, για να απαιτήσουμε απ’ τους ηγέτες να επιτρέψουν στα κορίτσια του Αφγανιστάν να επιστρέψουν στις τάξεις.

Βοήθησε να στείλουμε μια εκκωφαντική έκκληση για το δικαίωμα των κοριτσιών στην παιδεία και να παραδώσουμε τις φωνές μας απευθείας στους ηγέτες της G20. Υπόγραψε με ένα πάτημα και διάδωσέ το παντού:

Η βραβευμένη με Νόμπελ ειρήνης Μαλάλα Γιουσαφζάι κι οι ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών Ζάρκα Γιαφτάλι και Σαχαρζάντ Άκμπαρ, καλούν τους ηγέτες να ανοίξουν επειγόντως τα σχολεία για εκατομμύρια κορίτσια στο Αφγανιστάν.
Ένωσε τη φωνή σου — υπόγραψε τώρα την ανοιχτή επιστολή:

Προς τους Ταλιμπάν και τους ηγέτες του κόσμου,

Πριν από έναν μήνα, οι Ταλιμπάν απαγόρεψαν το σχολείο σε εκατομμύρια Αφγανά κορίτσια – στερώντας τους όχι μόνο την εκπαίδευση αλλά και το μέλλον τους.

Το Αφγανιστάν είναι πλέον η μόνη χώρα στον κόσμο που απαγορεύει στα κορίτσια να μορφωθούν. Γι’ αυτό χρειάζεται επείγουσα κι αποφασιστική δράση απ’ τους ηγέτες όλου του κόσμου, για να μπορεί κάθε κορίτσι να επιστρέψει στο σχολείο.

  • Προς την ηγεσία των Ταλιμπάν, υποσχεθήκατε ότι θα σεβαστείτε τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών – αλλά στερείται από εκατομμύρια το δικαίωμα στη μάθηση. Ανακαλέστε την απαγόρευση κι ανοίξτε αμέσως τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Προς τους ηγέτες των χωρών της G20, τα λόγια για το πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση δεν αρκούν. Πρέπει να απαιτήσετε απ’ τους Ταλιμπάν να επιτρέψουν στα κορίτσια να πάνε σχολείο, χρησιμοποιώντας την επικείμενη διακήρυξη των ηγετών της G20, και να παρέχετε επείγουσα χρηματοδότηση για ένα συντονισμένο εκπαιδευτικό σχέδιο για όλα τα παιδιά του Αφγανιστάν.
  • Προς τους ηγέτες των μουσουλμανικών χωρών, η θρησκεία δεν δικαιολογεί την απαγόρευση στη μόρφωση. Γι’ αυτό πρέπει να μιλήσετε δημόσια και να ξεκαθαρίσετε στους Ταλιμπάν ότι το Ισλάμ έχει ηθικό χρέος να στηρίζει την εκπαίδευση των κοριτσιών.

Όσο περισσότερο μένει ένα κορίτσι εκτός σχολείου, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να επιστρέψει. Ένωσε τη φωνή σου μαζί μας για να καλέσουμε τους ηγέτες του κόσμου να υπερασπιστούν το δικαίωμα των Αφγανών κοριτσιών στην εκπαίδευση.

Με εκτίμηση,
Ζάρκα Γιαφτάλι, Μαλάλα Γιουσαφζάι, Σαχαρζάντ Άκμπαρ

 

Posted on 19/10/2021 in Δελτία Τύπου, Δράσεις

Share the Story

Back to Top