Αφγανές γυναίκες βουλευτές από την Αθήνα: μην αφήνετε μόνες τις γυναίκες στο Αφγανιστάν, βοηθήστε και για επανένωση με τους δικούς μας

Από την Αθήνα οι Αφγανές βουλευτές καλούν τη διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα να μην εγκαταλείψει τις γυναίκες του Αφγανιστάν μόνες. Επίσης, ζητάνε να μπορέσουν να ξανασμίξουν με τους δικούς τους που είτε δεν μπόρεσαν να φύγουν από το Αφγανιστάν είτε βρέθηκαν χώρια, σε άλλη χώρα. 
Η κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν οδήγησε σε οπισθοδρόμηση τόσο όσον αφορά τη χώρα όσο και τα δικαιώματα των γυναικών. Πάνω από 150.000 άτομα εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν, όχι μόνο πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό άλλων χωρών αλλά και πολλοί Αφγανοί πολίτες, άνδρες και γυναίκες. Μεταξύ αυτών, η πιο ευάλωτη ομάδα είναι γυναίκες – πολιτικοί, βουλευτές, δημοσιογράφοι, επαγγελματίες, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί, δασκάλες, γιατροί – και οι οικογένειες τους.
Οι γυναίκες βουλευτές από το Αφγανιστάν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα και είναι πλέον πρόσφυγες. Οι ιστορίες τους είναι συγκλονιστικές. Πρόσφατα έστειλαν το μήνυμα τους από την Αθήνα προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις Ευρωπαϊκές χώρες, μέσα από τη συνάντησή τους με τη Βούλα Τσέτση, Γεν. Γραμματέα της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο Greens/EFA in the European Parliament. Αφού άκουσε όλες τις γυναίκες βουλευτές από το Αφγανιστάν που συμμετείχαν στη συνάντηση, η Βούλα Τσέτση δεσμεύτηκε να μεταφέρει τόσο στην πολιτική ομάδα των Πράσινων όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το μήνυμά τους.
Στη συζήτηση πήραν μέρος 9 Αφγανές γυναίκες βουλευτές, ενώ παραβρέθηκαν και πολλά άλλα άτομα-πρόσφυγες από τις οικογένειές τους. Στην σύντομη παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Άνεμος Ανανέωσης, π. ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος, τόνισε την ανάγκη ευαισθητοποίησης των ευρωπαίων πολιτών και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων απέναντι σε μια πολύπλευρη κρίση (σκοταδισμός, οικονομική κρίση, καταρράκωση δικαιωμάτων γυναικών και ελευθερίας έκφρασης) στο Αφγανιστάν.
Η συνάντηση με τις Αφγανές βουλευτές οργανώθηκε στον Welcommon Hostel, το καινοτόμο hostel και κέντρο κοινωνικής  και πράσινης καινοτομίας, και χώρο διαπολιτιστικού διαλόγου και κοινωνικής ενδυνάμωσης, στην Αθήνα. Ήταν μια πρωτοβουλία της ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ (που έχει δημιουργήσει και το Welcommon Hostel), του δικτύου γυναικών Melissa και του Elpida Home.
Γενναίες γυναίκες πολιτικοί που διεκδίκησαν δικαιώματα, ισότητα και χειραφέτηση για όλες τις γυναίκες στο Αφγανιστάν βρίσκονται πλέον στην εξορία, πρόσφυγες. Και κατακτήσεις δεκαετιών χάθηκαν. Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες των γυναικών βουλευτών. Δεν μπορείς παρά να θαυμάζεις τη δύναμή τους αλλά και να σκέφτεσαι τι τραβάνε όσες είναι κάτω από το καθεστώς των Ταλιμπάν: δεν επιτρέπεται να πάνε σχολείο ή στη δουλειά τους, ακόμα και στο γιατρό, αναγκάστηκαν να εγκατελείψουν την εργασία τους (εκτός ελαχίστων περιπτώσεων), ενώ απειλείται η ζωή η δική τους και των συγγενών τους.
✔ Οι γυναίκες βουλευτές βιώνουν όχι μόνο την προσωπική τους τραγωδία αλλά και το πισωγύρισμα στα δικαιώματα των γυναικών που ζουν σήμερα σε ένα σκοταδιστικό καθεστώς.
▶️ Πολλά άτομα από τις οικογένειες των γυναικών βουλευτών έχουν μείνει πίσω και κινδυνεύει η ζωή τους.
▶️ Η έκληση τους απλή και ξεκάθαρη. Η διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να κλείνουν τα μάτια μπροστά στις τραγικές συνθήκες που ζουν πλέον οι γυναίκες στο Αφγανιστάν κι δεν πρέπει να σφραγίζουν τις διόδους νόμιμης εισόδου Αφγανών προσφύγων, ιδιαίτερα γυναικών και των οικογενειών τους. Πώς είναι ανεκτή μια τέτοια βαρβαρότητα;
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επιλέξει μεταξύ των 3 τελικών υποψηφιοτήτων για το Βραβείο Sakharov Prize for Freedom of Thought και 11 Αφγανές Γυναίκες ακτιβίστριες, πολιτικούς, δημοιογράφους, δασκάλες που αγωνίζονταν για τα δικαιώματα των γυναικών, μεταξύ των οποίων η εκπαίδευση, η πολιτική συμμετοχή, η ελευθερία έκφρασης. Η πρόταση είναι από τους Σοσιαλδημοκράτες S&D και τους Πράσινους. Στις 11 γυναίκες (που εκπροσωπούν όλες τις υπόλοιπες) περιλαμβάνονται οι
  • Shaharzad Akbar – chair of the Afghan Independent Human Rights Commission (AIHRC)
  • Mary Akrami – head of the Afghan Women’s Network
  • Zarifa Ghafari – mayor of Maidan Shar since 2018
  • Palwasha Hassan – activist and the director of the Afghan Women Educational Centre (AWEC)
  • Freshta Karim – founder of a mobile library and advocate for education and learning
  • Sahraa Karimi – first female president of the Afghan state film company
  • Metra Mehran – women empowerment and education advocate and co-founder of the Feminine Perspectives Movement
  • Horia Mosadiq – human and women’s rights activist
  • Sima Samar – human rights advocate, former Minister of Women’s Affairs and former chair of the Afghan Independent Human Rights Commission
  • Habiba Sarabi – member of the negotiating team of the Islamic Republic of Afghanistan
  • Anisa Shaheed – political reporter

Posted on 19/10/2021 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top