Πρόσβαση ευρωκοινοβουλίου στα μυστικά αρχεία LuxLeaks

Επιτέλους, μετά από πολλές πιέσεις του Ευρωκοινοβουλίου και των πολιτών θα ανοίξει ο δρόμος για πρόσβαση στα μυστικά αρχεία της υπόθεσης-σκάνδαλο LuxLeaks που αφορά επιχειρήσεις που είχαν οργανώσει ένα σύστημα φοροαποφυγής μέσω του Λουξεμβούργου.

LuxLeaks3

Στοιχεία για το σκάνδαλο είχαν φέρει στο φως της δημοσιότητας δημοσιογράφοι-ερευνητές πριν λίγο καιρό. Πολλοί φορείς – μεταξύ των οποίων 30 μεγάλες μη κυβερνητικές οργανώσεις ζήτησαν από το Ευρωκοινοβούλιο να δημιουργηθεί μια εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει το σκάνδαλο.

LuxLeaks: More than 30 NGOs ask European Parliament for an Inquiry Committee

Ο Jean-Claude Juncker ανακοίνωσε – με μια επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου – ότι (επιτέλους) η ειδική επιτροπή για τη φορολογία (TAXE) θα έχει πρόσβαση στα μυστικά ντοκουμέντα που σχετίζονται με την υπόθεση. Αυτά τα αρχεία περιλαμβάνουν πρακτικά και ντοκουμέντα συναντήσεων της Ομάδας του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΕ για τη φορολογία των επιχειρήσεων.

Ο Πράσινος ευρωβουλευτής Sven Giegold, εκπρόσωπος σε θέματα οικονομίας και οικονομικής πολιτικής σχολίασε σχετικά:

” Η δημοσιοποίηση των μυστικών αρχείων αποτελεί καλό νέο στη μάχη για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής στην Ευρώπη. Η πρόσβαση στα αρχεία αυτά σημαίνει μια πρόοδο στην έρευνα για το σκάνδαλο LuxLeaks. Με αυτά τα 5.500 μυστικά αρχεία, το Ευρωκοινοβούλιο θα είναι σε θέση να ξεκαθαρίσει ποιος είναι υπεύθυνος για την φορο-αποφυγή για δεκαετία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η επιμονή μας προς της Κομισιόν αλλά και τις εθνικές κυβερνήσεις είχε τελικά αποτέλεσμα. Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να μάθουν ποιος ευθύνεται για το χειρότερο φορολογικό σκάνδαλο στην ΕΕ.

Οι λεπτομέρειες για τον τρόπο πρόσβασης στα έγγραφα πρέπει τώρα να συμφωνηθούν. Ο Jean-Claude Juncker ανακοίνωσε ότι μερικά από τα ντοκουμέντα θα είναι προσβάσιμα μόνο για ανάγνωση σε μια συνάντηση “in camera”. Η περιορισμένη πρόσβαση στα ντοκουμέντα δεν πρέπει να υποσκάψει την έρευνα”

Η επιστολή του Jean-Claude Juncker announcing the release of the documents:

http://www.sven-giegold.de/wp-content/uploads/2016/02/Juncker-to-Schulz_access-to-documents_CoCG_0802162.pdf.pdf

Πρόσβαση στην βάση δεδομένων για τα ντοκουμέντα της υπόθεσης LuxLeaks

http://www.icij.org/project/luxembourg-leaks/explore-documents-luxembourg-leaks-database

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.icij.org/project/luxembourg-leaks/your-head-spinning-5-tips-understand-lux-leaks-files

Posted on 09/02/2016 in Άρθρα, Στα Media

Share the Story

Back to Top