Ο Λούλα ντα Σίλβα εξελέγη πρόεδρος της Βραζιλίας, κερδίζοντας με 50,9% τον Μπολσονάρου (49,1%).
O Lula Lula ήταν υποψήφιος μιας ευρείας συμμαχίας στην οποία συμμετείχαν και οι Πράσινοι, η αριστερά και πολλά κινήματα συγκροτώντας μαζί τον συνασπισμό Πάμε μαζί για τη Βραζιλία.
Στις προεδρικές εκλογές του 2010, η υποψήφια των Πρασίνων (Partido Verde) Μαρίνα Σίλβα είχε συγκεντρώσει το 19,3%. Η Maria Osmarina da Silva Vaz de Lima είχε διετελέσε γερουσιαστής Acre (1995 και 2011) καθώς και Υπουργός Περιβάλλοντος (2003 – 2008). Ήταν υποψήφια για πρόεδρος το 2010, 2014 και 2018.
Κεντρική θέση στην καμπάνια του συνδυασμού του Λούλα είχε η προστασία του Αμαζόνιου. Ο Μπολσονάρου που έχασε με διαφορά 1,8% είχε απορρυθμίσει κάθε περιβαλλοντικό μέτρο, έδωσε πράσινο φως σε πολλούς για την καταστροφή του πνεύμονα της Γης, του Αμαζόνιου και μοναδικού τόπου για τις φυλές ιθαγενών και ένα βιολογικό πλούτο.
Ότι και να κάνει ο επικίνδυνος Μπολσονάρου για να διατηρήσει την εξουσία δεν μπορεί – είχε απειλήσει ότι δεν θα φύγει αν η διαφορά είναι μικρή. Έκανε τα πάντα ακόμα και τη μέρα των εκλογών για να μην ψηφίσουν πιθανοί ψηφοφόροι του Lula.
Δυο είναι τα πολύ σημαντικά θέματα της μέρας αυτής:
– παγκόσμιοι ηγέτες, από τον Biden μέχρι τον Μακρόν και τον Τριντώ, τον Fernadez πρόεδρο της Αργεντινής (φωτο) και τον Ισπανό πρωθυπουργό Sandez έσπευσαν να συγχαρούν τον Lula, να τονίσουν τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και να επισημάνουν ότι οι εκλογές ήταν δίκαιες (ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι δεν θα ανεχθούν οποιαδήποτε αμφισβήτηση αλά Τραμπ από τον Μποσονάρο)
– Το περιβάλλον και η προστασία του Αμαζόνιου μαζί με θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης ήταν σαφώς τα κυρίαρχα στην σκληρή, είναι αλήθεια, προεκλογική αντιπαράθεση αλλά και στο κέντρο των πολιτικών διαφορών.
Ο Λούλα δεσμεύτηκε πως θα αποκαταστήσει την κοινωνική ειρήνη και την ενότητα που έχει ανάγκη η χώρα, τονίζοντας ότι η Βραζιλία επιστρέφει στη διεθνή σκηνή, δεν θα είναι πια παρίας:
«Η Βραζιλία κι ο πλανήτης χρειάζονται τον Αμαζόνιο ζωντανό», τόνισε στην επινίκια ομιλία του.
Η βασική προτεραιότητα του Λούλα θα είναι να πολεμήσει την πείνα στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής με 212 εκατ. κατοίκους. Και θα επιδιώξει “πιο δίκαιο εμπόριο και όχι συμφωνίες που καταδικάζουν τη χώρα μας να είναι αιώνιος εξαγωγέας πρώτων υλών».
Χρειαζόμαστε μια διαφορετική πολιτική στη #Βραζιλία για το καλό όλων μας αλλά και του Πλανήτη.
Comments are closed.