ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ: συνδυασμοί σε όλη τη χώρα, 249 υποψηφιότητες για πολιτική αλλαγή

Το Α1 Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου θα προχωρήσει στην ανακήρυξη των κομμάτων και των συνδυασμών κομμάτων το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης, 2 Μαΐου 2023.
Το Πράσινο & Μωβ συμμετέχει στις #εκλογές2023 με συνδυασμούς σε όλη τη χώρα με 249 υποψηφίους, άνδρες και γυναίκες με στόχο να εισέλθει στη Βουλή για να αλλάξουν οι πολιτικές και να προωθηθούν λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας.
To ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ είναι μια συμμαχία 7 κομμάτων και σχημάτων: Πράσινοι, Οικολόγοι Πράσινοι, Πράσινοι – Αλληλεγγύη, Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, Κόμμα για τα Ζώα, Βολτ Ελλάδας, οικο-φεμινιστικό qυίνιμα Κύκλος.

Το ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ είναι μια συμμαχία για σύγχρονες, βιώσιμες, οικολογικές, οικονομικές και κοινωνικές απαντήσεις, με αλληλεγγύη και σεβασμό σε ανθρώπους, φύση και ζώα, σε μια πράσινη και ομόσπονδη Ευρώπη. Τα κόμματα και κινήσεις που υπογράφουν την Διακήρυξη και το Προγραμματικό Πλαίσιο, ενώνουν τις δυνάμεις τους με φιλοδοξία και δέσμευση να είναι χρήσιμοι και χρήσιμες στην κοινωνία με συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις, σχέδιο και όραμα. Γιαυτό και όλη η προεκλογική καμπάνια επικεντρώνει σε διάλογο με φορείς και στην διατύπωση προτάσεων.

Όπως αναφέρεται: “Είμαστε ενεργοί πολίτες με σημαντική κοινωνική, επαγγελματική και επιστημονική εμπειρία, αυτόνομοι από σκοπιμότητες και συμφέροντα, υπέρμαχοι των ελευθεριών και των δικαιωμάτων, που φιλοδοξούν να αλλάξουν την καθημερινότητα, τις συνειδήσεις και την πολιτική. Είμαστε αντίθετοι με τις κυρίαρχες πολιτικές και έχουμε εναλλακτικές προτάσεις για ένα κοινωνικό, οικονομικό και θεσμικό μοντέλο που επικεντρώνει στην υπεράσπιση του συλλογικού συμφέροντος και των κοινών αγαθών, στην άμεση ανακούφιση του συνόλου της κοινωνίας από τις επιπτώσεις των πολλαπλών κρίσεων με αύξηση του βιοτικού επιπέδου αλλά και σε ολοκληρωμένες μακροπρόθεσμες διεξόδους για τη φύση και τα ζώα, την κοινωνία, τον πλανήτη, στη βάση της αειφορία“.

Αυτό αποτυπώνεται τώρα και στα ψηφοδέλτια στις 59 εκλογικές περιφέρειας καθώς και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Στο #ΠράσινοΜωβ και στα ψηφοδέλτια συμμετέχουν οι δύο πράσινοι, πρώην ευρωβουλευτές Νικος Χρυσόγελος (υποψήφιος Νότιου Τομέα Αθηνών) και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος,(υποψήφιος Α’ Θεσσαλονίκης), ο πρώτος πράσινος δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης Lefteris Ioannidis, πολλοί εκλεγμένοι πράσινοι αυτοδιοικητικοί που συμμετέχουν στο δίκτυο Πράσινη Αυτοδιοίκηση! καθώς και στελέχη της κοινωνίας των πολιτών και κοινωνικών και περιβαλλοντικών κινημάτων, πανεπιστημιακοί, ερευνητές, άνδρες και γυναίκες με σημαντικό έργο και προσφορά.
Συνεπικεφαλής στο Πράσινο και Μωβ είναι η Βασιλική Γραματικογιάννη δημοσιογράφος, που ειδικεύεται σε περιβαλλοντικά θέματα, και ο Δομήνικος Χρυσίδης, επιστήμονας κοινωνικής πολιτικής, που ειδικεύεται σε θέματα αξιολόγησης δημόσιων πολιτικών, διεθνούς ανάπτυξης και βιωσιμότητας.

Η συμμαχία Πράσινο & Μωβ ολοκλήρωσε και το ψηφοδέλτιο επικρατείας το οποίο τιμούν και στηρίζουν αναγνωρισμένες προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών, των Τεχνών, των Γραμματων, του Πολιτισμού και της Οικολογίας. Το Πράσινο & Μωβ σεβόμενο την ποικιλομορφία της κοινωνίας μας συμπεριλαμβάνει επάξια υποψηφιότητες τόσο στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, όσο και σε όλες τις περιφέρειες της χώρας μας. 

Στις τιμητικές δύο πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας συμπεριλαμβάνονται δυο επιφανείς πολίτες, ο Πέτρος Στάγκος Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η Αναστασία Ψειρίδου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου. 

Πέτρος Στάγκος

Για 40 χρόνια υπηρέτησε ως καθηγητής του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρωπαϊκού δικαίου των δικαιωμάτων του ανθρώπου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, σε πολλά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και στην Εθνική Σχολή Δικαστών. Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και εξακολουθεί να διευθύνει το Κέντρο της Συγκλήτου του ΑΠΘ για τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό. Κατέλαβε επανειλημμένα θέσεις σε εθνικά και ευρωπαϊκά δικαστικά και αποφασιστικά όργανα προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για δώδεκα χρόνια διετέλεσε μέλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των κοινωνικών δικαιωμάτων και επί τετραετία αντιπρόεδρος του οργάνου, που εδρεύει στο Στρασβούργο, στο Συμβούλιο της Ευρώπης. 

Αναστασία Ψειρίδου

Καθηγήτρια οικονομικής ανάλυσης & βιωσιμότητας (Πάντειο Πανεπιστήμιο), απόφοιτος Πανεπιστημίων Αθηνών και Cambridge (MPhil PhD), Plant-Based Nutrition professional (Cornell University), επιστημονική συνεργάτης του ενημερωτικού πόρταλ Vegan Times. Συν-συγγραφέας του βιβλίου “Σώζοντας τον πλανήτη” (με Θ. Π. Λιανό). Ασχολείται ερευνητικά και επιβλέπει μεταπτυχιακές διατριβές σε θέματα βιωσιμότητας, κλιματικής αλλαγής, στάσεων και αντιλήψεων για τα μη ανθρώπινα ζώα, και τύπων διακρίσεων. Έχει δημοσιεύσεις σε πολλά έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. Είναι Vegan από το 2007, μητέρα δύο παιδιών.

 

 

 

Την τρίτη και τέταρτη θέση κοσμούν με την παρουσία τους η Ζωή Νιομανάκη μέλος των Πράσινων Γερμανίας Σβάλμταλ και η Πηνελόπη Πετροπούλου οδοντίατρος υποψήφια διδάκτωρ στην Ογκολογική Φροντίδα. 

Τις επόμενες θέσεις τιμούν επάξια ο Μιχάλης Κουλουρούδης, ιστορικό στέλεχος του Πράσινου χώρου και από τους πρωτεργάτες της Οικολογικής Γεωργίας, η Λυδία Ντενίζ Ψιλοβίκου, δημοσιογράφος και ακτιβίστρια, η Μαρία Κοντού, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Ηλίας Γιαννίρης, π. Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης, Πρόεδρος του Πράσινου Ινστιτούτου, ο Κωνσταντίνος  Κοσμάς, Διδάκτωρ Φιλολογίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, και εκλεγμένος σύμβουλος στην περιοχή του με τους Γερμανούς Πράσινους, ο Απόστολος Ιωακειμίδης, νομικός, πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα επιχειρηματικότητας και κοινωνικής οικονομίας, η Δέσποινα Μωυσίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βασικών Ιατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και μέλος του Βολτ Ελλάδας, η Ιωάννα Δέσποινα Τζανιδάκη, Διδάκτωρ Ευρωπαϊκού Δικαίου, σύμβουλος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Στρατηγικής, Διευθύντρια Καινοτομίας και Ανάπτυξης στις Βρυξέλλες και μέλος του Βολτ Ελλάδας, ο Αναστάσιος Περράκης, Διευθυντής του τομέα Βιοχημείας στο Ολλανδικό Ινστιτούτο για τον καρκίνο, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και συνεργαζόμενος  ερευνητής (ERA chair)  με την Ιατρική και Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Σεραφείμ Μπαχράς, Πολιτικός Μηχανικός του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακό από το Delft University, Port Consultant, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Βολτ Ελλάδας και στην τελευταία τιμητική θέση, ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, Πρόεδρος  Εταιρειών Βιοτεχνολογίας, Διεθνής Γραμματέας και Συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα.

Στα ψηφοδέλτια συμμετέχει σημαντικό ποσοστό γυναικών, όχι για να συμπληρωθεί το ποσοστό που προβλέπει ο νόμος, αλλά για την προσωπικότητα, το έργο, το δυναμισμό, την ευαισθησία που φέρνουν οι συμμετέχουσες στην πολιτική.
Είναι τα ψηφοδέλτια μας μια απόδειξη στην πράξη για το πώς βλέπουμε την #συμπεριληπτικότητα, την #ισοτιμία και την #κοινωνικήένταξη με τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια #ρομα #μεταναστών και #προσφύγων. Επιδιώκουμε την κατάργηση των διακρίσεων #αμεα και #LGBTQ”
λένε στελέχη του ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ.
Στόχος τώρα στις εκλογές της 21ης Μαϊου είναι η είσοδος στη Βουλή “για να αλλάξουμε την πολιτική και να προωθήσουμε λύσεις: #δημοκρατία, #κράτοςδικαίου, #διαφάνεια, #οικονομία, #ισότητα, #κοινωνία, #ανθρώπιναδικαιώματα,  #διαφάνεια, #κοινωνικήσυνοχή, #περιβάλλον, #κλίμα, υπεύθυνη #επιχειρηματικότητα, #κοινωνικήοικονομία, #υγεία, ποιότητα ζωής, #παιδεία κι #εκπαίδευση, #στέγαση, #πράσινηοικονομία, #ενεργειακήδημοκρατία
Οι πράσινες και κοινωνικές προτάσεις μας μπορούν να γίνουν κυρίαρχες στην κοινωνία, ανταποκρίνονται όχι μόνο σε ανάγκες αλλά και σε δίκαιες αλλαγές που ζητάει μεγάλο μέρος της κοινωνίας
Το #ΠράσινοΜωβ υποστηρίζουν το ευρωπαικο πρασινο κομμα European Greens και οι ευρωβουλευτές της Ομάδας Πράσινοι/ΕFA Greens/EFA in the European Parliament
  • Η Ska Keller (Γερμανία), πρώην συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων / EFA στο Ευρωκοινοβούλιο, τώρα μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος
  • Karima Delli (Γαλλία), Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωκοινοβουλίου
  • Rasmus Andresen (Γερμανία), επικεφαλής της Γερμανικής αντιπροσωπείας στο Ευρωκοινοβούλιο, συντονιστής της Επιτροπής Προϋπολογισμού και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου
  • Michael Bloss (Γερμανία), μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας και Έρευνας του Ευρωκοινοβουλίου, εισηγητής των Πράσινων για θέματα κλιματικής πολιτικής
  • Tineke Strik (Ολλανδία), μέλος της Επιτροπής Ελευθεριών και Δικαιοσύνης, της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της αντιπροσωπείας του ΕΚ για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας
  • Saska Bricmont  (Βέλγιο), μέλος της Επιτροπής Ελευθεριών και Δικαιοσύνης του Ευρωκοινοβουλίου, και της ερευνητικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις και τα κατασκοπευτικά λογισμικά (Pegasus Inquiry).
  • Η Gwendoline Delbos-Corfield (Γαλλία), μέλος της Επιτροπής Ελευθεριών και Δικαιοσύνης του Ευρωκοινοβουλίου, και της ερευνητικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις και τα κατασκοπευτικά λογισμικά (Pegasus Inquiry),

καθώς και οι ευρωβουλευτές

  • Francisco Guerreiro (Πορτογαλία) αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας και Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (πολιτική φιλοζωία)
  • Ο Mikulas Peksa (Τσεχία, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος ΠΕΙΡΑΤΏΝ), μέλος των Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού (CONT) καθώς και της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής (ECON)
  • ο Damian Boeselager (Γερμανία, κόμμα Volt), συντονιστής της Επιτροπής Θεσμικών υποθέσεων και μέλος της Επιτροπής Ελευθεριών, και Δικαιωμάτων (LIBE).

Posted on 02/05/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top