Ευρωπαίοι Πράσινοι: Η σκόπιμη χρήση της πείνας ως όπλου πολέμου στη Γάζα είναι έγκλημα πολέμου

Εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας, το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα προτρέπει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ζητήσουν άμεση κατάπαυση του πυρός για να τερματιστεί η απώλεια ζωών στη Γάζα. Εν τω μεταξύ, η ΕΕ πρέπει να αυξήσει άμεσα την ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους στη Γάζα, ορισμένοι από τους οποίους πεθαίνουν από πείνα και ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες. Η σκόπιμη χρήση της πείνας ως όπλου πολέμου είναι έγκλημα πολέμου.

Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα επαναλαμβάνει την έκκλησή του για τερματισμό της βίας, άρση του αποκλεισμού στη Γάζα και επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, με στόχο την επίτευξη λύσης δύο κρατών. Απαιτούμε την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και επαναλαμβάνουμε την πιο έντονη καταδίκη μας για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς. Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εθνικές κυβερνήσεις της πρέπει να διατηρήσουν τη διεθνή πίεση όσο το δυνατόν υψηλότερη στην ισραηλινή κυβέρνηση για να διασφαλίσουν ότι απέχει από την έναρξη επίθεσης στη Ράφα και ότι θα τερματίσει τον αποκλεισμό στη Γάζα και θα επιτρέψει την είσοδο τροφίμων και αγαθών.

“Τουλάχιστον 31.645 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 73.676 τραυματίστηκαν στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου”.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ António Guterres ζήτησε την παύση της βίας στη Γάζα, την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς και την «παράδοση σωτηρίου βοήθειας με την ταχύτητα και τη μαζική κλίμακα που απαιτείται».

Ευρωπαίοι Πράσινοι: να τερματιστεί τώρα η βία

Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι ζητούν τον τερματισμό όλης της βίας και την προσπάθεια για μια λύση δύο κρατών από τον Οκτώβριο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέχρι να υπάρξει μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Τον Ιανουάριο, το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ, το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ), διέταξε το Ισραήλ να λάβει μέτρα για την πρόληψη και την τιμωρία της άμεσης υποκίνησης γενοκτονίας στον πόλεμό του στη Γάζα.
#ceasefirenow

Josep Borrell, Janez Lenarčič: Καμία ανάλυση δεν έχει καταγράψει ποτέ τέτοια επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας πουθενά στον κόσμο

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Josep Borrell και ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Janez Lenarčič δήλωσαν ότι 5 μήνες μετά την κρίση της Γάζας έρευνες δείχνουν την εξέλιξη της χειρότερης δυνατής πρόβλεψης για τη Γάζα. Η Γάζα αντιμετωπίζει ήδη λιμό, με το 100% των ανθρώπων να εκτιμάται ότι είναι οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, σύμφωνα με την IPC. Στις βόρειες επαρχίες της Γάζας, το 70% του πληθυσμού αντιμετωπίζει επικείμενο λιμό.

Στο κέντρο και στις νότιες επαρχίες, το 50% των ανθρώπων αντιμετωπίζει καταστροφικές συνθήκες επισιτιστικής ανασφάλειας. Η κατάσταση προβλέπεται να επιδεινωθεί γρήγορα τις επόμενες εβδομάδες και μήνες και ο λιμός είναι πιθανό να επηρεάσει και τον Νότο.

Αυτό είναι πρωτοφανές. Καμία ανάλυση IPC δεν έχει καταγράψει ποτέ τέτοια επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας πουθενά στον κόσμο.

Τα απειλητικά για τη ζωή επίπεδα οξύ υποσιτισμού έχουν αυξηθεί με ανησυχητικό ρυθμό από την τελευταία έκθεση και ήδη γινόμαστε μάρτυρες με τρόμο του θανάτου παιδιών από την πείνα.

Η πείνα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πολεμικό όπλο. Αυτό που βλέπουμε δεν είναι ένας φυσικός κίνδυνος αλλά μια ανθρωπογενής καταστροφή και είναι ηθικό μας καθήκον να το σταματήσουμε.

Πάνω από 30.000 άνθρωποι έχουν ήδη πεθάνει λόγω της σύγκρουσης, ένα μεγάλο μέρος από αυτά παιδιά, και ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να αυξηθεί γρήγορα λόγω της πείνας ή των ασθενειών.

Η κατάσταση έχει ξεπεράσει την καταστροφική. Υπάρχει απόλυτη επιτακτική ανάγκη να δράσουμε τώρα.

Ενώ διερευνούμε όλα τα δυνατά μέσα παροχής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών ρίψεων και των θαλάσσιων διαδρόμων, αυτά δεν αντικαθιστούν την πιο βιώσιμη και αποτελεσματική λύση που είναι το πλήρες και άνευ όρων άνοιγμα της χερσαίας πρόσβασης.

Απαιτείται επείγουσα επέκταση των υφιστάμενων σημείων πρόσβασης για παραδόσεις εδάφους και το άνοιγμα πρόσθετων οδών πρόσβασης για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική επισιτιστική βοήθεια για ολόκληρο τον πληθυσμό της Γάζας, η παροχή εξειδικευμένης ιατρικής βοήθειας για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού και η εφαρμογή μέτρων δημόσιας υγείας.

Προτρέπουμε το Ισραήλ να επιτρέψει την ελεύθερη, ανεμπόδιστη και ασφαλή ανθρωπιστική πρόσβαση σε όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και να συνεργαστεί με την UNRWA και άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ και άλλους ανθρωπιστικούς φορείς που εμπλέκονται στην ανθρωπιστική απόκριση, συμπεριλαμβανομένης της έγκαιρης έκδοσης βίζας και άλλων αδειών. Η ΕΕ αναγνωρίζει το βασικό τους έργο και παραμένει προσηλωμένη στην ασφάλειά τους και στη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης σε όσους έχουν ανάγκη».

Το 2024, η ΕΕ διέθεσε αρχικά πάνω από 125 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική χρηματοδότηση για Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη, από τα οποία πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται ειδικά για επισιτιστική βοήθεια και για την κάλυψη υγείας και άλλων βασικών αναγκών. Επιπλέον 68 εκατομμύρια ευρώ διατίθενται για την υποστήριξη των Παλαιστινίων εντός της Γάζας και σε ολόκληρη την περιοχή, με ιδιαίτερη έμφαση στα τρόφιμα, τη διατροφή και την υγεία. Η ΕΕ παρέχει επίσης διατροφική βοήθεια μέσω πτήσεων Humanitarian Air Bridge για τον πληθυσμό της Γάζας.

Αναπληρωτής ΓΓ ΟΗΕ: Η διεθνής κοινότητα «θα πρέπει να κρεμάσει το κεφάλι της ντροπής» επειδή επέτρεψε τον λιμό στη Γάζα

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις και συντονιστής της έκτακτης βοήθειας Martin Griffiths δηλώνει ότι «ο λιμός είναι επικείμενος στη Γάζα». Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι κινδυνεύουν επειδή έχουν αποκοπεί από τη βοήθεια, οι αγορές έχουν καταρρεύσει και τα χωράφια έχουν βομβαρδιστεί.

«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να κρεμάσει το κεφάλι της από ντροπή που απέτυχε να σταματήσει αυτό», έγραψε στο Χ. «Ανανεώνω την έκκλησή μου προς τις ισραηλινές αρχές να επιτρέψουν την πλήρη και ανεμπόδιστη πρόσβαση για ανθρωπιστικά αγαθά».

Μια έκθεση της IPC που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, διαπίστωσε ότι η πείνα έχει φτάσει σε «καταστροφικά» επίπεδα για 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους στη Γάζα με τις πιο δύσκολες συνθήκες στα βόρεια της Λωρίδας.

«Η ιστορία δεν θα το ξεχάσει ποτέ αυτό. Καταγράφουμε όλες αυτές τις ενέργειες για να τις γνωρίζει η ανθρωπότητα και να μην ξεχνάμε ή να συγχωρούμε», είπε στο Al Jazeera ο Qarmout, καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα. «Το Ισραήλ ενεργεί σαν κράτος παρία. Είναι υπεράνω του διεθνούς δικαίου και μπορεί να αντέξει οικονομικά να το κάνει γιατί δεν υπάρχει τιμωρία. Δεν είναι υπόλογο σε κανέναν, χάρη στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εγκρίνουν κυρώσεις κατά των βίαιων εποίκων στη Δυτική Όχθη

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν τη Δευτέρα «ομόφωνα» κυρώσεις κατά βίαιων εποίκων που παρενοχλούν Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες μετά τη συνάντηση με τους ομολόγους του της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Σήμερα, εγκρίναμε, ομόφωνα, τις κυρώσεις κατά των βίαιων εποίκων που παρενοχλούν τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη», είπε.

Αυτή η κίνηση ακολουθεί αρκετούς γύρους κυρώσεων εναντίον εξτρεμιστών εποίκων που συνδέονται με βίαιες επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

 

 

 

Posted on 19/03/2024 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top