Η κατάσταση στη Λιβύη είναι ιδιαίτερα σύνθεη με δεδομένο ότι η χώρα είναι διχασμένη ενώ πολλοί παίχτες έχουν τα δικά τους συμφέροντα. Τον Δεκέμβριο 2021 οι σχεδιασμήνες εκλογές δεν πραγματοποιήθηκαν, αναβλήθηκαν επ αόριστομ
Μετά την επ’ αόριστον αναβολή των εκλογών τον Δεκέμβριο του 2021, η πολιτική κατάσταση και η κατάσταση ασφαλείας στη Λιβύη επιδεινώθηκε περαιτέρω το 2022, βαθύνοντας το πολιτικό αδιέξοδο και τη διαίρεση στη χώρα. Στη Λιβύη λείπουν ακόμη ενοποιημένοι εθνικοί θεσμοί, ένα ευρέως αποδεκτό σύνταγμα και ένα εκλογικό πλαίσιο.
Ο νέος απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, διορίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2022. Μεταξύ των προτεραιοτήτων του είναι η υποστήριξη συμφωνίας για ένα συνταγματικό πλαίσιο και χρονοδιάγραμμα εκλογών, η παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός και η βοήθεια της Λιβυκής Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής 5+5 στην επίβλεψη της άμεσης αποχώρησης όλων των ξένων δυνάμεων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να υποστηρίζει τις αρχές της Λιβύης, μεταξύ άλλων μέσω της Αποστολής Συνοριακής Βοήθειας της ΕΕ στη Λιβύη και της Επιχείρησης Ειρήνη της Ναυτικής Δύναμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μεσόγειο (EUNAVFOR MED).
Ιστορικό
Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπεγράφη από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (με επικεφαλής τον Fayez al-Sarraj) και τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (με επικεφαλής τον Khalifa Haftar) στις 23 Οκτωβρίου 2020 προώθησε την έναρξη του Λιβυκού Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2020 υπό την αιγίδα της Αποστολής Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL).
Η Διεθνής Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη (2020) και η Διεθνής Διάσκεψη του Παρισιού για τη Λιβύη (2021) ζήτησαν την αποχώρηση όλων των μισθοφόρων, ξένων μαχητών και ξένων δυνάμεων από το λιβυκό έδαφος και για εκλογές τον Δεκέμβριο του 2021.
Ωστόσο, η πολιτική διαδικασία υπό τη Λιβύη, που είχε ως στόχο τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών, διεκόπη, καθώς αναβλήθηκαν οι εκλογές και η συνταγματική μεταρρύθμιση. Οι εσωτερικές διαιρέσεις υπογραμμίζονται από τη θεσμική διάσπαση μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων που εδρεύει στο Τομπρούκ και του Γενικού Εθνικού Κογκρέσου με έδρα την Τρίπολη. το 2022, η χώρα συνέχισε να υποφέρει από πολιτικό διχασμό. Όπως υπογραμμίζεται στη συμφωνία του Παρισιού, η ισχυρή παρουσία ξένων μαχητών και οι παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων δημιουργούν πρόσθετες προκλήσεις για την ασφάλεια που επιδεινώνονται από τις άναρχες μεταναστευτικές ροές και την εμπορία ανθρώπων.
Ο Δείκτης Πολιτικού Μετασχηματισμού 2022 του Bertelsmann Stiftung κατέταξε τη Λιβύη στην έκτη θέση από το κάτω μέρος (131η από 137 χώρες), υπογραμμίζοντας την αδύναμη διακυβέρνηση της χώρας και έναν πόλεμο αντιπροσώπων που ενίσχυσε διαφορετικές ομάδες μάχης αντί για εθνικούς πολιτικούς θεσμούς.
Θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Στις 13 Οκτωβρίου 2022, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (AFET) ενέκρινε έκθεση (εισηγητής: Giuliano Pisapia, S&D, Ιταλία), η οποία συνιστά να δοθεί η ισχυρότερη δυνατή υποστήριξη σε μια ολοκληρωμένη διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης υπό την ηγεσία του ΟΗΕ και Λιβύης προκειμένου να επιτευχθεί μακροπρόθεσμη σταθερότητα και ασφάλεια και να τεθούν τα θεμέλια για μια ειρηνική και δημοκρατική μετάβαση στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι Λίβυοι ενδιαφερόμενοι.
Υπενθυμίζει επίσης ότι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ για έναν οδικό χάρτη για ελεύθερες, δίκαιες και αξιόπιστες εκλογές παραμένει ζωτικής σημασίας για το μέλλον της χώρας. Η έκθεση συνιστά να ενταθούν οι διπλωματικές προσπάθειες της ΕΕ για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας στη χώρα και να διασφαλιστεί ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ μιλούν με μία φωνή· Για το σκοπό αυτό, συνιστά τον διορισμό, κατά προτεραιότητα, ενός ειδικού εκπροσώπου της ΕΕ για τη Λιβύη.
Η έκθεση υποστηρίζει επίσης το έργο της EUNAVFOR MED Operation Irini για τη συμβολή στη βιώσιμη ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα, ιδίως μέσω της βοήθειας στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Λιβύη με την απόφαση 2571(2021) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Τέλος, η έκθεση χαιρετίζει την έναρξη της νέας ατζέντας για τη Μεσόγειο και του Οικονομικού και Επενδυτικού Σχεδίου για τους Νότιους Γείτονες τον Φεβρουάριο του 2021, αλλά ζητά να διατεθούν περισσότερα κονδύλια της ΕΕ τόσο στη Μεσόγειο όσο και στη Λιβύη. Επιπλέον, καλεί επίσης τη Λιβύη και την Τουρκία να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα που περιλαμβάνεται στη διμερή συμφωνία των δύο χωρών για τους υδρογονάνθρακες, η οποία υπογράφηκε στην Τρίπολη στις 3 Οκτωβρίου 2022.