Φροντίδα για τα παιδιά, στο κέντρο όλων των πολιτικών

Hoofddorp 22-05-2019

Αγαπητοί φίλοι και αγαπητές φίλες,

Όταν μου ζητήθηκε να είμαι ξανά υποψήφια με το Ευρωψηφοδέλτιο Οικολογία ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, η πρώτη μου σκέψη ήταν: “Πώς, μα δεν μένω σήμερα στην Ελλάδα”. Αλλά αυτή η σκέψη εξαφανίστηκε γρήγορα επειδή η καρδιά μου, τα παιδιά μου και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου εξακολουθούν να βρίσκονται στην Κρήτη και είμαι περισσότερο από ευτυχής να μεταφέρω με την σειρά μου το μήνυμα για μια νέα πράσινη κοινωνική οικονομική πολιτική που επικεντρώνεται στον άνθρωπο και στη φύση.

Η δεύτερη μου σκέψη ήταν: «ποια προστιθέμενη αξία μπορώ να έχω σε μια λίστα ανθρώπων που θέλουν να συνεργαστούν μαζί μου για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην Ευρώπη και ποιο ρόλο μπορώ να παίξω σε αυτό;». Στην πραγματικότητα, το τελευταίο αυτό ερώτημα απαντήθηκε εξίσου γρήγορα. Θέλω να χρησιμοποιήσω την εμπειρία μου στην παροχή βοήθειας στα ευάλωτα παιδιά και στην αντιμετώπιση της ανισότητας στην εκπαίδευση.

Η είναι συνηθέστερη στις ομάδες ευάλωτων παιδιών, όπως τα παιδιά που βρίσκονται σε ανασφαλές και ακατάλληλο περιβάλλον, τα παιδιά που κακοποιούνται, τα παιδιά, αλλοδαπά και ελληνόπουλα, που βρίσκονται με εισαγγελική εντολή στα παιδιατρικά νοσοκομεία, τα παιδιά με ειδικές ανάγκες που πολλές φορές δεν έχουν πρόσβαση στα σχολεία και βεβαίως, τα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλό κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο και δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα αναγκαία, όπως είναι σήμερα οι συνθήκες του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, ιδιωτικά φροντιστήρια. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στην ανώτερη/ανώτατη εκπαίδευση, κάτι που φυσικά συνιστά ανισότητα.

Τα τελευταία χρόνια, οι  «εθελοντικές» υπηρεσίες, όπως τα παιδικά χωριά SOS, που παρέχουν πραγματικά ένα υγιές περιβάλλον με μακρόχρονη υποστήριξη των παιδιών, υποκαθιστούν την κρατική φροντίδα, η οποία συχνά στηρίζεται στην εργασία ευέλικτων εργαζομένων. Όταν κάθε 6 μήνες τα πρόσωπα αλλάζουν είναι σαφές ότι είναι αδύνατο να οικοδομηθεί μία σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά και ένα σταθερό, ασφαλές περιβάλλον. Οι διάφορες μελέτες αναδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά, η μελλοντική γενιά μας, να μπορούν να μεγαλώσουν με υγιή και ασφαλή τρόπο. Εάν θέλουμε να αποτρέψουμε στο μέλλον τις αρνητικές επιπτώσεις ενός ανθυγιεινού ή βίαιου περιβάλλοντος στα παιδιά, κάτι που ισχύει για σχεδόν όλες τις ομάδες ευάλωτων παιδιών, πρέπει πλέον να κάνουμε δραστικές αλλαγές στην πολιτική αυτή για να αποφύγουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις στο άμεσο μέλλον.

Εμείς δε θέλουμε το μέλλον των παιδιών αυτών και της χώρας μας να εξαρτάται από εθελοντικές οργανώσεις, όσο σημαντικό έργο κι αν κάνουν. Επιδιώκουμε την αλλαγή της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής γιατί με το σωστό πολιτικό πλαίσιο και τη χρηματοδοτική στήριξη, η Ευρώπη θα μπορούσε να μεταβεί προς μια πιο βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομία και κοινωνία. Αυτή η αλλαγή είναι αναγκαία επειγόντως και θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ανισότητας στην εκπαίδευση  και να αναβαθμίσει σημαντικά τα συστήματα στήριξης για τις ευάλωτες ομάδες όπως περιέγραψα.

Οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων και οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν την ευκαιρία να χαράξουν και να προετοιμάσουν τον δρόμο για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.

Εγώ λοιπόν ζητάω το Ψήφο σας για να δυναμώσω τη φωνή των παιδιών, να δουλέψω σκληρά και να καταπολεμήσω την ανισότητα στην εκπαίδευση και την – για μένα καθημερινή – παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών και ιδιαίτερα για αυτές τις ευάλωτες ομάδες.

Με εκτίμηση,

Μόνικα Ackermans

Posted on 24/05/2019 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top