Δημήτρης Κάβουρας: Η Ε.Ε πρέπει να βάλει τον άνθρωπο πάνω από κέρδη και συμφέροντα – Αυτό κάνουμε με τους «Πράσινους-Αλληλεγγύη»

Ο Δημήτρης Κάβουρας είναι γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Εργάζεται ως ειδικός σύμβουλος του Διευθυντή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και είναι μέλος του Δ.Σ της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.

Διορατικός, όπως άλλωστε όλοι οι Αιγυπτιώτες, θέλει με την υποψηφιότητά του για την Ευρωβουλή με τους «Πράσινους-Αλληλεγγύη», να φέρει στο προσκήνιο τον άνθρωπο.

Σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο «Νέο Φως» και στην ιστοσελίδα ekkairo.org, της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, μιλά για τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε, την ανάγκη να λύσει τα σύγχρονα προβλήματα των Ευρωπαίων πολιτών.

O κ. Κάβουρας, μιλά επίσης για την επιστολική ψήφο των ομογενών και τη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Συνέντευξη στην Κάτια Τσιμπλάκη

Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική και ειδικότερα να διεκδικήσετε μια θέση στην Ευρωβουλή με τους Πράσινους;

«Αυτές οι Ευρωεκλογές είναι οι πιο σημαντικές από ποτέ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρξε πυρήνας κοινωνικής, περιβαλλοντικής, πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας. Όμως, σήμερα αδυνατεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά να να ανατρέψει παγκόσμιες προκλήσεις σε ευκαιρίες, όπως η οικονομική κρίση, η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις στην κοινωνία, την υγεία και την οικονομία.

Η σημαντικότητα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι επιπτώσεις του στην καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων πολιτών έχουν να κάνουν με την Ειρήνη, τις Ελευθερίες, την Αλληλεγγύη, την Διαφορετικότητα, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Έρευνα, την Προστασία, την Ισότητα και το Μέλλον την Ευρώπης.

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επηρεάζει αποφάσεις της Ε.Ε όσον αφορά την εξωτερική πολιτική. Η Ελλάδα, Αίγυπτος και Κύπρος είναι πλέον στην πράξη πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και ο δεσμός μεταξύ ΕΕ – Αραβικού Κόσμου – Αφρικής.

Οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής (Κλιματικής Κρίσης) είναι ήδη εμφανείς ιδιαίτερα στην υγεία, την οικονομία αλλά ακόμα και για το μέλλον της ανθρώπινης ύπαρξης εν γένει.

Οι Πράσινοι, ως ανερχόμενη πολιτική δύναμη στην Ευρώπη, δεν έχουν προτάσεις για αποτελεσματικές πολιτικές για το περιβάλλον μόνο, αλλά και για την δημόσια Υγεία, Κοινωνική και κυκλική Οικονομία, απασχόληση, κοινωνική πολιτική και πολιτισμό.

Ως ενεργοί Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να πιστεύουμε στην δύναμη της πολιτικής. Όχι ως μια υπόθεση επαγγελματιών, αλλά ως υπόθεση των πολιτών που προβληματίζονται, συζητούν, εκφράζονται, ψηφίζουν και μέσω της ψήφου τους αποφασίζουν. Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ έχουμε μια πολιτική που βασίζεται σε αξίες που βάζουν τον άνθρωπο πάνω από κέρδη και συμφέροντα, και αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που για αρκετά χρόνια ασχολούμαι με αυτόν τον χώρο.

Πόσο διαμόρφωσε η καταγωγή της από την Αίγυπτο την οικολογική σας συνείδηση;
«Η Κλιματική Κρίση αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος δεν γνωρίζουν σύνορα, και η αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών θα γίνει μόνο με διεθνείς συνεργασίες. Εύχομαι η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου να βασιστεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και όχι σε ορυκτά καύσιμα που θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις από την εξόρυξη μέχρι και την καύση. Και οι τρεις χώρες έχουν άφθονη ηλιοφάνεια και αρκετό άνεμο, θα μπορούσαν να πρωτοπορήσουν παγκοσμίως στην παραγωγή ΑΠΕ».

Πως μπορείτε από την Ευρωβουλή να βοηθήσετε τους Αιγυπτιώτες και γενικότερα τον Ελληνισμό;
«Οι απόδημοι Έλληνες έχουν κάθε δικαίωμα ως Έλληνες πολίτες να μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, όχι μόνο σε εθνικές/βουλευτικές εκλογές, αλλά και στις ευρωεκλογές από τον τόπο διαμονής τους. Εάν θέλουμε να λεγόμαστε Ευρωπαίοι πολίτες, πρέπει να έχουμε και ίσα δικαιώματα με τους Ευρωπαίους πολίτες.

Η ομογένεια έχει πάρει αρκετές υποσχέσεις από εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις αλλά και βουλευτές, χωρίς κανένα αισθητό αποτέλεσμα για την ομογένεια.

Έλληνες και Ελληνίδες (από κάπου 1.000.000 στην Ευρώπη που έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν τουλάχιστον έχουν εγγραφεί να ψηφίσουν σε προξενεία μόνο 14.860. Θα έπρεπε να μας προβληματίσει ως κοινωνία το ότι δεν μπορούμε να περιλάβουμε τον Απόδημο Ελληνισμό παρά το γεγονός ότι αυτό θα έδινε νέα κοινωνική δυναμική αλλά και ενίσχυση την Ελλάδας παγκοσμίως σε όλους τους τομείς.

Αν συμφωνούμε με την έννοια ότι οι Απόδημοι Έλληνες είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας, τότε πρέπει και να είμαστε και στην πράξη. Ως Αιγυπτιώτες, ως καλύτεροι πρεσβευτές της Ε.Ε στην Αίγυπτο αλλά και στην Αφρική, συνάμα οι καλύτεροι πρεσβευτές της Αιγύπτου και της Αφρικής στην Ε.Ε. Οι Έλληνες της Αιγύπτου ήμασταν και παραμένουμε η γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και παράλληλα μπορούμε, εάν θέλουμε να γίνουμε η γέφυρα μεταξύ ΕΕ – Αιγύπτου – Αφρικής».

Ποιος είναι ο Δημήτρης Κάβουρας

Ο Δημήτρης Κάβουρας είναι Έλληνας γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Εργάζεται ως ειδικός σύμβουλος του Διευθυντή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

Έχει πολύχρονο εθελοντικό έργο σε οργανισμούς της κοινωνίας των πολιτών (Friends of the Environment Association Alexandria, Mεσόγειος SOS, Sustainable Development Association) στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο. Είναι ιδρυτικό στέλεχος του Αιγυπτιακού Ιδρύματος για τη Νεολαία και την Ανάπτυξη που δραστηριοποιείται στους τομείς του Περιβάλλοντος, της Νεολαίας και Πολιτισμού καθώς και σε Κινήσεις Νεολαίας όπως το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

Σπούδασε Διοίκηση Ναυτιλιακών Μεταφορών στην Αλεξάνδρεια και πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Ανάπτυξη στο Middlesex University του Λονδίνου.

Παράλληλα με τις σπουδές του, αποτελούσε ενεργό μέλος της Νεολαίας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και συμμετείχε εθελοντικά ως διοργανωτής και συντονιστής, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Αίγυπτο.

Στο πλαίσιο της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας ασχολήθηκε με ευρωπαϊκά αναπτυξιακά και πολιτιστικά προγράμματα για παροχή βοήθεια σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, ενώ παράλληλα έχει συνεργαστεί με εταιρείες συμβούλων σε ανάλογα προγράμματα στην Ελλάδα.

Από το 2008, ζει στην Αλεξάνδρεια και διατέλεσε για 10 χρόνια Διευθυντής Δικτύων του Ιδρύματος Ευρω-Μεσογειακής Συνεργασίας για τον Διαπολιτισμικό Διάλογο “Anna Lindh” (Anna Lindh Foundation for the Dialogue between cultures).

Από το 2015 είναι εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ της ιστορικής Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.

Posted on 25/05/2019 in Άρθρα, Στα Media

Share the Story

Back to Top