Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι υπουργός αριστερής (;) κυβέρνησης θα απειλούσε την… Ευρώπη με επιχειρήματα του τύπου μας «ψεκάζουν»! Για δεύτερη φορά ο Π. Καμμένος, υπουργός Εθνικής Άμυνας, δηλώνει ότι «η Αθήνα θα είναι ανήμπορη να ελέγξει τα σύνορά της και να εμποδίσει τους τζιχαντιστές να πλημμυρίσουν την Ευρώπη». Ντροπή να παίζει κανείς έτσι με το μεταναστευτικό, εκθέτοντας την χώρα αλλά και ενισχύοντας τα «επιχειρήματα» ρατσιστικών και ξενοφοβικών δυνάμεων…
Υπάρχει ένα άλλο, όμως, πραγματικό πρόβλημα: εκατοντάδες άνθρωποι φτάνουν στα νησιά όχι ως τουρίστες αλλά ελπίζοντας να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τις σφαγές ή έστω αναζητώντας καλύτερη τύχη και εκεί συναντούν τις φιλότιμες μεν προσπάθειες πολιτών και λιμενικών-αστυνομικών αλλά πλήρη απουσία οργάνωσης. Οι προσπάθειες των πολιτών είναι συγκινητικές, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει από τις αρχές, περιφερειακές και τοπικές, το θάρρος να πουν ότι είναι καλύτερα και για τους κατοίκους των νησιών να υπάρχουν κατάλληλες δομές (screening centers, κέντρα πρώτης υποδοχής, όχι κέντρα κράτησης) σε περισσότερα νησιά που να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στην πραγματικότητα την οποία δημιουργεί η κρίση που εντείνεται στην ευρύτερη γειτονιά μας. Οι εξαιρέσεις, όπως είναι – προς τιμή της – της Δημάρχου Τήλου, μάλλον επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Προτιμούν πολλοί να κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί, αντί να οργανώσουν δομές που να μπορούν να ανταποκριθούν στην ένταση των μεικτών ροών (μεταναστών και προσφύγων) αλλά πλέον, κυρίως προσφύγων από διάφορες ζώνες σε κρίση.
Σοκαριστικές εικόνες φτάνουν από τα νησιά, Κω, Λέρο, Σύμη, Ψέριμο, Πάτμο με εκατοντάδες ανθρώπους –πολλοί από τους οποίους προσπαθούν να ξεφύγουν από εμπόλεμες περιοχές– να κοιμούνται σε πλατείες, σε αυλές αστυνομικών σταθμών ή αποθήκες.
Σε πολλές νησιωτικές περιοχές έχει ανακύψει παρόμοιο πρόβλημα με τις αφίξεις ανθρώπων που οι περισσότεροι φαίνεται πλέον να έρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και άλλες περιοχές σε κρίση, κάτι που κατ’ αρχάς προϊδεάζει ότι μπορεί να δικαιούνται προστασίας και ασύλου. Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά ο πνιγμός 7 τουλάχιστον ανθρώπων κοντά στην Κω, όταν σκάφος που μετέφερε στη χώρα μας 22 άτομα ναυάγησε. Το γεγονός ότι οι άνθρωποι που πνίγηκαν ήταν Σύριοι και Ιρακινοί, που σημαίνει ότι, αν είχαν φτάσει από νόμιμους δρόμους, θα έπρεπε να τύχουν προστασίας και παροχής ασύλου ως πρόσφυγες, είναι μια «λεπτομέρεια».
Ως ευρωβουλευτής των Πράσινων και ως Περιφερειακός Σύμβουλος Ν. Αιγαίου με τον Οικολογικό Άνεμο σε κάποια από τις πολλές περιπτώσεις «κρίσης» είχα στείλει δύο φορές επιστολή στο μητροπολίτη Σύμης αλλά και στις τοπικές αρχές να ανοίξουν κλειστό χώρο της εκκλησίας ώστε να δεχθεί τουλάχιστον τις γυναίκες και τα παιδιά, ενώ δεσμευόμασταν να στηρίξουμε οικονομικά –και από το μισθό μου– την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών δεκάδων ανθρώπων που είχαν στοιβαχθεί τότε στη Σύμη σε ένα δωμάτιο κάτω από άθλιες συνθήκες. Η απάντηση ήταν μια σταθερή άρνηση από τον εκπρόσωπο της θρησκείας, που μιλάει στο όνομα της αγάπης προς τους κατατρεγμένους….
Πολλές φορές ακούγεται ο ισχυρισμός ότι τα νησιά είναι τουριστικές περιοχές και δεν μπορούν να δεχθούν μετανάστες και πρόσφυγες… Ήταν συχνά ο αντίλογος στις προτάσεις μου για οργανωμένη αντιμετώπιση του θέματος. Πολλοί αγνοούν ότι έχουν ξεσπιτωθεί από τη Συρία πάνω από 6.500.000 άνθρωποι, με 2,5 εκατ. να παραμένουν σε καταυλισμούς στην Τουρκία και 1,5 εκατ. στο Λίβανο (που έχει πληθυσμό λιγότερο από 5 εκατομμύρια). Χωρίς να υπολογίζουμε όσους προσπαθούν απελπισμένα να ξεφύγουν από το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τις περιοχές που έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές, εμπόλεμες περιοχές της Αφρικής κ.ά.
Δεν χρειάζεται να επικαλούμαστε το γεγονός ότι είμαστε μια χώρα που έχει ζήσει την προσφυγιά και τη μετανάστευση. Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο ότι οι οργανωμένες λύσεις είναι πολύ καλύτερες από τις «εικόνες» εκατοντάδων ανθρώπων που στοιβάζονται σε αυλές και σε αποθήκες κάτω από άθλιες συνθήκες, ακόμα και για τις «τουριστικές περιοχές».
Οργανωμένες υποδομές και αξιοποίηση των πόρων «για τους μετανάστες, πρόσφυγες και την κοινωνική ένταξη» που εγκρίθηκαν για την Ελλάδα (περίπου 266.000.000) μπορούν να συμβάλουν σε ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων και μεταναστών αλλά και σε σωστές συνθήκες για τους ντόπιους αλλά και αστυνομικούς και λιμενικούς, που αναλαμβάνουν ρόλους που δεν είναι για αυτές τις υπηρεσίες. Αρκεί όμως να κινηθούν οι αρχές, τόσο κεντρικά όσο και περιφερειακά και τοπικά, με αποτελεσματικότητα και σχέδιο. Αυτό επισημάναμε και στην αρμόδια υπουργό Τασία Χριστοδουλοπούλου κατά την πρόσφατη συνάντηση αντιπροσωπείας των ΠΡΑΣΙΝΩΝ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ μαζί της.
Οι πρωτοβουλίες του Δικτύου Αλληλεγγύης Λέρου, της δημοτικής αρχής Τήλου και των ενεργών πολιτών σε πολλά νησιά αποδεικνύουν ότι, πέρα από υπερ-απλουστεύσεις ή φοβικές αντιλήψεις, υπάρχει ένας τρίτος δρόμος σωστής οργάνωσης. Και οι ίδιοι οι πρόσφυγες μπορούν να συμμετάσχουν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους αν έχουν την ευκαιρία αυτή. Για παράδειγμα, οι 75 άνθρωποι που έμειναν για πρώτη φορά στο κτίριο της Περιφέρειας στη Λέρο έφυγαν από τον προσωρινό χώρο που τους φιλοξένησε και φρόντισαν να αφήσουν καθαρό και στην εντέλεια το χώρο προτού αποχωρήσουν.
Γράφει το Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέρου: «Οι 75 άνθρωποι που έμειναν για πρώτη φορά στο κτίριο της Περιφέρειας έφυγαν. Η αυτο-οργάνωσή τους για την καθαριότητά του μας άφησε κατάπληκτους. Χθες το κτίριο έμεινε κενό, ενώ 145 άνθρωποι με αρκετές γυναίκες και παιδιά διανυκτέρευσαν στις αποθήκες και το προαύλιο του Λιμεναρχείου και της Αστυνομίας. Ο λόγος; Η έλλειψη αρκετού προσωπικού για τη φύλαξή του και η καθυστέρηση της επίσημης παράδοσής του. Το ξημέρωμα μας ξύπνησαν τα μπουμπουνητά και η καταιγίδα. Και πώς να ξανακοιμηθείς με τη σκέψη στους ανθρώπους που γλίτωσαν από τον πόλεμο και πολεμούν με την αναλγησία αφημένοι στο κρύο και την υγρασία; Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις αν δε συνδυαστούν με ταχύτητα αποφάσεων».
http://www.athensvoice.gr