Καινοτόμες πολιτικές για τους νέους – δωρεάν InterRail για τους 18άρηδες

Το Ευρωκοινοβούλιο προτείνει δωρεάν κάρτα InterRail για όλους τους νέους της Ευρώπης που κλείνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους. Εκατομμύρια νέοι έχουν ταξιδέψει σε ολόκληρη την Ευρώπη χρησιμοποιώντας την κάρτα InterRail τις τελευταίες δεκαετίες χρησιμοποιώντας το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ευρώπης χωρίς επιπλέον κόστος για ένα μήνα. Ετησίως 300.000 νέοι χρησιμοποιούν αυτή την κάρτα. Το κόστος της κάρτας InterRail κυμαίνεται από 20 ως 473 ευρώ για ταξίδι ενός μήνα.

Οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο υποστήριξαν θερμά την προοπτική αυτή. Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ- ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ υποστηρίζουμε μια τέτοια πολιτική που θα έδινε σε όλους τους νέους και τις νέες την δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Ευρώπη με ένα οικολογικό μέσο μεταφοράς και να γνωρίσουν μια Ευρώπη που υπάρχει. Μια τέτοια πρωτοβουλία θα έδινε, επίσης, νέα ώθηση στον σιδηρόδρομο. Δεν θα θέλαμε, όμως, να αφαιρεθούν πόροι από άλλα προγράμματα για τη νεολαία, αντιθέτως θα πρέπει να εξευρεθούν επιπλέον πόροι για τη νεολαία ώστε να καλυφθεί το κόστος αυτής της δράσης. Εξάλλου το κόστος του μέτρου δεν είναι τεράστιο, εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 1,5 δις Ευρώ αν τα 2/3 των νέων ηλικίας 18 χρόνων χρησιμοποιήσουν την κάρτα.

Για τους νέους χωρών που δεν έχουν σιδηροδρομικό δίκτυο, όπως η Μάλτα, η Κύπρος, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία και δεν είναι μέλη του δικτύου InterRail, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο χρήσης κι άλλων μέσων μεταφοράς όπως τα λεωφορεία και τα φέριμποτ.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ελπίζουμε οι κυβερνήσεις (το Συμβούλιο) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (που δηλώνει ότι υποστηρίζει την πρόταση) να προχωρήσουν προς μια τέτοια κατεύθυνση γρήγορα.

Posted on 10/10/2016 in Δελτία Τύπου, Θέσεις

Share the Story

Back to Top