Οι εκπομπές αερίων που αλλάζουν το κλίμα έχουν ξαναπάρει την ανηφόρα και έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα προ πανδημίας
#COVID19. Τον Αύγουστο 2021 ήταν ήδη 1% πιο υψηλά σε σχέση με τον Αύγουστο 2019 και 6% πιο υψηλά σε σχέση με τον Αύγουστο 2020.
Η παγκόσμια σύνοδος για το κλίμα COP26 στη Γλασκόβη σε λίγες μέρες είναι ίσως μια τελευταία ευκαιρία να περάσουμε από τα λόγια και τα μπλα-μπλα σε έργα και δεσμεύσεις που θα φέρουν αποτέλεσμα. Μέχρι το 2040 οι εκπομπές πρέπει να έχουν ΜΗΔΕΝΙΣΤΕΙ. Αλλιώς η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας θα φτάσει τους +1,5 βαθμό Κελσίου ίσως μέχρι το 2030, και θα ξεπεράσει τους +2,3 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2050. Αυτό θα ήταν μια πλήρως καταστροφική εξέλιξη για τον πολιτισμό μας, την οικονομία και τη ζωή όπως την ξέρουμε σήμερα. Μπορεί να πετάμε την μπάλα στην εξέδρα και να μεταθέτουμε το πρόβλημα στις επόμενες γενιές – τα παιδιά μας;
Είναι κατανοητό ότι ΔΕΝ μπορούμε να συλλάβουμε – μπλεγμένοι στα καθημερινά – το μέγεθος της υπαρξιακής απειλής και κυρίως να στραφούμε σε ένα ολιστικά διαφορετικό μοντέλο οικονομίας και αξιών, τρόπων ζωής και προτεραιοτήτων. Αλλά η εξέλιξη της ανθρωπότητας εξαρτάται απολύτως από το κατά πόσο θα το συνειδητοποιήσουμε και θα προωθήσουμε τις βαθιές αλλαγές με δίκαιο και δημοκρατικό τρόπο. Αργότερα δεν θα υπάρχει και να θέλουμε δυνατότητα επιστροφής.
Για να κατανοήσουμε το μέγεθος της απειλής;
– Από το 1350 έως περίπου το 1850 η μέση θερμοκρασία του πλανήτη κυμαίνονταν κατά περίπου 0,4 βαθμούς Κελσίου, κυρίως ως αποτέλεσμα ελευθέρωσης στην ατμόσφαιρα υλικών από εκρήξεις ηφαιστείων, γενικότερα από μη ανθρωπογενείς αιτίες, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτό που ονομάστηκε ο “μικρός παγετώνας”, να ξεσπούν πανδημίες, καταστροφές καλλιεργειών, συγκρούσεις, αναταραχές και πόλεμοι για την πρόσβαση σε πρώτες ύλες.
– Από την εποχή του τελευταίου παγετώνα η διαφορά θερμοκρασίας που μας χωρίζει είναι περίπου 3,5-5 βαθμοί Κελσίου.
– Αυτή η εξέλιξη (παγετώνας που προκλήθηκε μάλλον από πτώση μετεωρίτη που οδήγησε σε υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας πρώτα και στη συνέχεια στην ψύξη της) οδήγησε σε μαζική εξαφάνιση ειδών.
Εμείς σήμερα κάνουμε και τα δύο ταυτοχρόνως: απειλούμε με εξαφάνιση πάνω από 1.000.000 είδη (6η μαζική εξαφάνιση ειδών) και με βίαιη διαταραχή του κλίματος μέσα σε μόλις 9 δεκαετίες (1960-2050 πιθανή αύξηση θερμοκρασίας κατά 2,3-6 βαθμούς Κελσίου).