Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ υποστηρίζουμε σθεναρά την ανάγκη ρύθμισης του ζητήματος της ιατρικής κάνναβης και της χρήσης της για θεραπευτικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας και της παραγωγής των σχετικών φαρμάκων στην Ελλάδα, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και τις διεθνείς καλές πρακτικές. Οι αποφάσεις για θεραπείες και χρήση φαρμάκων δεν μπορούν να βασίζονται σε στερεότυπα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα ή σε αντιεπιστημονικές φοβίες αλλά να ακολουθούν τις επιστημονικές και κοινωνικές εξελίξεις.
Εδώ και 27 τουλάχιστον χρόνια πραγματοποιούνται αναρίθμητες έρευνες [1] που αφορούν στη χρήση της κάνναβης και των κανναβινοειδών για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών όπως καρκίνοι, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία, Alzheimer ή για την ανακούφιση από τον πόνο [2]. Στην Ευρώπη 14 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ολλανδία, η Ιταλία, η Σλοβενία και η Πορτογαλία [3], έχουν ρυθμίσει εδώ και καιρό την παραγωγή και χρήση ιατρικής κάνναβης για θεραπευτικούς σκοπούς, ενώ στην Ιταλία τα φάρμακα αυτά συνταγογραφούνται από γενικούς ιατρούς. Η Ιρλανδία και η Κύπρος είναι τα πιο πρόσφατα παραδείγματα του αποτελέσματος που έχει η προσπάθεια της κοινωνίας των πολιτών να πιέσει για την ένταξη της κάνναβης στα προγράμματα θεραπείας και της αναγνώρισης των θεραπευτικών της ιδιοτήτων. Σε ορισμένες χώρες (Ολλανδία, Αγγλία κα) παράγονται φάρμακα με βάση την ιατρική κάνναβη [4] που κυκλοφορούν νόμιμα σε 18 ευρωπαϊκές χώρες. Σε διεθνές επίπεδο υπάρχουν επιστημονικές ενώσεις για την προώθηση της σχετικής επιστημονικής γνώσης και έρευνας [5]. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, πέντε ακόμα πολιτείες των ΗΠΑ – ανέρχονται πλέον σε 29 – ενέκριναν κατά το δημοψήφισμα που διεξήχθη ανήμερα των προεδρικών εκλογών, τη φαρμακευτική χρήση της κάνναβης. Πλέον υπάρχει σημαντική εμπειρία από την κανονιστική ρύθμιση της χρήσης κανναβινοειδών φαρμάκων [6]
Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ καλούμε τον Υπουργό Υγείας και τα συναρμόδια υπουργεία να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και με άμεσες ενέργειες τους να αποκαταστήσουν την εύρυθμη λειτουργία της «ομάδας εργασίας για την ιατρική χρήση της κάνναβης» που συστάθηκε μετά την κατάθεση στον Υπουργό Υγείας, στις 20 Απριλίου 2016, 40.000 υπογραφών πολιτών που ζητούσαν ένα ορθολογικό πλαίσιο για την ιατρική χρήση της κάνναβης στην Ελλάδα.
Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ καταδικάζουμε τον αποκλεισμό από την ομάδα εργασίας εκπροσώπων των ασθενών, αν και υπήρχε αρχικά πρόβλεψη. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο αίτημα εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών που περιμένουν από την πολιτεία να ανταποκριθεί το συντομότερο δυνατό, να ανακαλέσει τον αποκλεισμό τους και να ενημερώσει σχετικά με την πρόοδο του έργου της «ομάδας εργασίας» [7]. Ο αποκλεισμός αυτός είναι αντίθετος στο πνεύμα και γράμμα των ευρωπαϊκών Συνθηκών και πολιτικών που ρητά αναφέρονται στην “Αρχή της Συμμετοχικής Δημοκρατίας” και της κοινωνικής διαβούλευσης ως βασικά θεμέλια της λειτουργίας της ΕΕ και προβλέπουν ενεργό ρόλο των ασθενών στα θέματα αποφάσεων που αφορούν τη θεραπεία και την υγεία τους.
Η κωλυσιεργία από πλευράς πολιτείας είναι εγκληματική γιατί στερεί από ασθενείς τη θεραπεία τους, οδηγώντας τους σε απόγνωση, πολλές φορές στην παρανομία προκειμένου να προμηθευτούν φάρμακα που κυκλοφορούν μεν σε άλλες χώρες αλλά όχι στην Ελλάδα, αγνοώντας τις επιπτώσεις για την υγεία τους. Ήρθε η ώρα να σταθούμε δίπλα στους συμπολίτες μας και να αντιληφθούμε τις ανάγκες τους, αλλάζοντας το καθεστώς που τους στερεί αδικαιολόγητα την πρόσβαση στην ανακουφιστική και θεραπευτική δράση της κάνναβης. Η χρήση της ιατρικής κάνναβης όπως και των άλλων φαρμάκων δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με φοβικότητα αποτέλεσμα άγνοιας ή από την άλλη ως το μαγικό φάρμακο για πάσα νόσο, αλλά ως ένα μέσο θεραπείας που για να έχει αποτελέσματα πρέπει να συνδυάζεται με ανάλογο τρόπο ζωής (άσκηση, καθαρό περιβάλλον, απεξάρτηση από το τσιγάρο, σωστή διατροφή) και να παρέχεται με ιατρική συμβουλή. Η διατήρηση ενός πλαισίου παρανομίας στην εισαγωγή και χρήση φαρμάκων με βάση την ιατρική κάνναβη δεν έχει μόνο οικονομικές επιπτώσεις στους ασθενείς αλλά εμποδίζει και τη σωστή ιατρική παρακολούθηση, την συνταγογράφηση και χρήση με βάση τις υποδείξεις του θεράποντος γιατρού.
Εκτός από καθήκον της πολιτείας προς τους συμπολίτες μας, η παραγωγή φαρμάκων με βάση την ιατρική κάνναβη αποτελεί και μια σημαντική ευκαιρία για ανάπτυξη νέων οικονομικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων προς όφελος μάλιστα του δημόσιου συμφέροντος. Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ζητάμε η κανονιστική ρύθμιση της θεραπείας με χρήση κανναβινοειδών να περιλάβει και ρυθμίσεις για την έρευνα και την παραγωγή σχετικών φαρμάκων στην Ελλάδα, όχι μόνο για την εισαγωγή τους από άλλες χώρες. Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ έχουν καταθέσει σχετικές προτάσεις για την έρευνα και παραγωγή στη χώρας μας φαρμάκων από φυτά, μεταξύ των οποίων και από κάνναβη, προσελκύοντας επιστήμονες αλλά κι επενδύσεις σε έναν τομέα που έχει μεγάλη ζήτηση κι άνθηση σε παγκόσμιο επίπεδο. Εξάλλου σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο υπάρχουν πια πολλές εταιρίες και ενώσεις τους, που εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση [8].
Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι ουραγός και σε αυτόν το τομέα. Η προώθηση ενός ολοκληρωμένου κανονιστικού πλαισίου είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης αφού κι επιστημονική γνώση, και τεκμηριωμένες προτάσεις και ευρωπαϊκή εμπειρία υπάρχουν.
Βιβλιογραφικές αναφορές
[1] http://icrs.co/ Ο ICRS είναι ένας οργανισμός που έχει ως αποστολή του την επιστημονική έρευνα σε όλα τα πεδία των κανναβινοειδών
[2] Ανασκόπηση ερευνών: http://fileshare432.s3.amazonaws.com/700-cannabis-studies-2012.pdf, ενώ στην επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ (U.S. National Institutes of Health) https://clinicaltrials.gov/ περιλαμβάνονται πολλές κλινικές έρευνες και για κανναβινοειδή που πραγματοποιούνται παγκοσμίως
[3] http://iliosporoi.net/2013-03-08-18-19-57/663-2016-05-02-13-53-23
[4] http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/paremvaseis-ektos-eu/item/4147-review-drugspolicy
[5] http://www.cannabis-med.org/?lng=en
[6] http://www.cannabis-med.org/index.php?tpl=page&id=41&lng=en
[7] http://www.diogenis.info/epistoli-yp-ygeias-iatriki-kannavi/
[8] http://eiha.org/about/ και http://eiha.org/members/