Ο Νίκος Χρυσόγελος στο Ηράκλειο Κρήτης για το ψηφοδέλτιο ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ

Στο πλαίσιο της εκλογικής περιοδείας του στην Κρήτη ο Νίκος Χρυσόγελος, πρώην ευρωβουλευτής, μέλος του Συμβουλίου των Πράσινων και επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο του ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ στην Α’ Αθηνών επισκέφθηκε το Ηράκλειο.

Συνάντηση με φίλους/ες του ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ στο Ηράκλειο για ένα εναλλακτικό μοντέλο πολιτικής και οικονομίας, με το περιβάλλον στο κέντρο
Ο Νίκος Χρυσόγελος και ο Αριστείδης Παπαδάκης, π. Περιφερειακός Σύμβουλος, μέλος της Γραμματείας των Πράσινων και υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο του Ηρακλείου είχαν συναντήσεις με ενεργούς πολίτες. Συζήτησαν θέματα περιβάλλοντος, βιοποικιλότητας, ερευνών για ορυκτά καύσιμα, βιώσιμης γεωργίας, μεταποίησης καθώς και νέων μοντέλων διατροφής.
Με εκπροσώπους της επιστημονικής έρευνας σε θέματα διατροφής και του δικτύου για την αναγέννηση της καλλιέργειας της χαρουπιάς στις χώρες της Μεσογείου, συζητήθηκαν ενδιαφέρουσες δουλειές όσον αφορά στο χαρούπι και τη σημασία του, τόσο για τους γεωργούς (αναγέννηση περιοχών) όσο και για την προστασία της υγείας, μέσα από την κατανάλωση τροφών με βάση το χαρούπι. Αντηλλάγησαν, επίσης, απόψεις, για πιθανή συμβολή της καλλιέργειας χαρουπιού στην προσαρμογή των γεωργικών, ιδιαίτερα των νησιωτικών, περιοχών στις νέες κλιματικές συνθήκες, στο πλαίσιο της γενικότερης έρευνας για καλλιέργεια ανθεκτικών τοπικών ειδών, όπως το χαρούπι, και ποικιλιών προσαρμοσμένων στο χώρο σε βάθος χιλιάδων χρόνων.  Πέρα από την έρευνα και την καλλιέργεια, χρειάζονται και κατάλληλα χρηματο-οικονομικά εργαλεία για να μπορούν το χαρούπι αλλά και άλλα προϊόντα, όπως η αλόη, να μεταποιούνται.
Ο Νίκος Χρυσόγελος επιβεβαίωσε ότι οι Πράσινοι και η συμμαχία ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ είναι αντίθετοι στις έρευνες και στην εξόρυξη ορυκτών καυσίμων, μεταξύ άλλων σε περιοχές ανοιχτά της Κρήτης, και δήλωσε: “Καλούμε σε άμεσο τερματισμό όλων των ερευνών και των σχεδίων εξόρυξης υδρογονανθράκων στη χώρα μας και υποστηρίζουμε πλήρως τους τοπικούς αγώνες. Είναι για εμάς λάθος όχι μόνο από κλιματική και οικολογική άποψη αλλά και από οικονομική, μια και στρέφει την οικονομία προς γιγαντιαίες επενδύσεις σε δραστηριότητες που θα πρέπει να τερματιστούν το αργότερο μέχρι το 2040Εξάλλου τόσο η ExxonMobil όσο και άλλες εμπλεκόμενες στο σχέδιο επιχειρήσεις έχουν κάνει σαφές ότι για τις επενδύσεις θα απαιτηθεί σημαντική δημόσια χρηματοδότηση. Οι πράσινοι ζητάνε να δοθούν δημόσια στοιχεία για το κόστος των ερευνών αλλά και για τις πηγές χρηματοδότησης τους – υποπτευόμαστε βάσιμα ότι προέρχονται από δημόσιους πόρους, αν και δεν δημοσιοποιείται αυτό”.
Η συμμαχία Πράσινο και Μωβ είχε συμμετάσχει πριν λίγο καιρό και σε διαδικτυακή συνάντηση με την Πρωτοβουλία Κρήτης Ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων με τη συμμετοχή σε αυτήν της Βασιλικής Γραμματικογιάννη και του Δομήνικου Χρυσίδη – των συνεπικεφαλής της συμμαχίας – όσο και του Νίκου Χρυσόγελου και Μιχάλη Τρεμόπουλου – των δύο π. ευρωβουλευτών των Πρασίνων. Στόχος ήταν να αποτυπωθεί και συμβολικά η βαρύτητα την οποία δίνει ο πράσινος χώρος και η συμμαχία ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ συνολικά στο συγκεκριμένο μέτωπο.

Το Πράσινο & Μωβ στηρίζει το αίτημα να ανακηρυχθεί θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή όλη η Ελληνική Τάφρος από το Ιόνιο μέχρι το Λιβυκό, λόγω της μεγάλης οικολογικής σημασίας της, μεταξύ άλλων και ως κύρια περιοχή αναπαραγωγής των φυσητήρων στη Μεσόγειο. Το ΠΡΑΣΙΝΟ & ΜΩΒ καλεί τους πολίτες να υπογράψουν διαδικτυακά το αίτημα «Να ανακηρυχθεί η Ελληνική Τάφρος Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή». Οι επιπτώσεις των εξορύξεων θα είναι μεγάλες στις τοπικές οικονομίες, στον τουρισμό, την αλιεία και στο περιβάλλον. Ιδιαίτερα αρνητικές είναι στη θαλάσσια ζωή και στη διάρκεια των ερευνών που δημιουργούν αφόρητες και επικίνδυνες συνθήκες για τα απειλούμενα κητώδη της περιοχής, ενώ και τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας αφορούν ουσιαστικά την εκδίωξή τους από τις επίμαχες περιοχές για χάρη των ερευνών και εξορύξεων. Είναι αδιανόητο και σκανδαλώδες ακόμη και η «Διακριτή Μονάδα Περιβάλλοντος», που υποτίθεται ότι θα ελέγχει για τις επιπτώσεις και τα μέτρα προστασίας, να αποτελείται από στελέχη των ίδιων πετρελαϊκών εταιρειών. Οι επιπτώσεις δεν αφορούν μόνο την περίπτωση ατυχήματος, αλλά και τη λειτουργική επιβάρυνση.

Με τις εξορύξεις δεν θα “γίνουμε Ντουμπάι»: για τις λιγοστές τέτοιες περιπτώσεις χρειάστηκαν πολλές δεκαετίες, ενώ οι περισσότερες χώρες-παραγωγοί ορυκτών καυσίμων παραμένουν εστίες γεωπολιτικών συγκρούσεων και ανταγωνισμών για τον έλεγχο των αποθεμάτων, με αυταρχικά καθεστώτα και διαφθορά να αποτελούν τον κανόνα. Κράτη όπως η Αλβανία και η Ρουμανία παράγουν πετρέλαιο από τη δεκαετία του 1930 χωρίς να γνωρίσουν καθόλου ευημερία, ενώ ούτε ο Πρίνος έφερε οικονομική απογείωση στην Καβάλα και τη Θάσο. Μάλιστα πρόσφατα η εταιρία που τον αγόρασε επιδοτήθηκε με 9.000.000 ευρώ λόγω των επιπτώσεων …της πανδημίας, έλαβε κρατική εγγύηση ύψους 90.000.000 ευρώ για δάνειο και λίγες μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών επένδυσή της εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα λάβει επιδότηση ύψους 400.000.000 ευρώ για προώθηση της “αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα”. Δηλαδή η εταιρία πετρελαίου ενισχύεται συνολικά με ποσό 2,5 φορές μεγαλύτερο από αυτό που θα διατεθεί συνολικά για το πρόγραμμα φωτοβολταικά στη στέγη τα επόμενα χρόνια (35 εκατ για ευάλωτα νοικοκυριά, 85 εκατ. για πολίτες με ατομικό εισόδημα μέχρι 20,000 €, 50 εκατ. για πολίτες με εισόδημα μεγαλύτερο από 20.000 ευρώ, 30 εκατ για επαγγελματίες αγρότες ή αγρότες ειδικού καθεστώτος)!

Συνολικά για την “αποθήκευση” έχει δεσμευτεί ποσό ύψους 800.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ΕΛΛΑΔΑ 2.0.

Η ενεργειακή κρίση, που οφείλεται κυρίως στα ορυκτά καύσιμα και στο προβληματικό θεσμικό πλαίσιο που ευνοεί τις ενεργειακές επιχειρήσεις, και τα διάφορα pass που μοιράζονται για να στηριχθεί η ζήτηση αερίου, πετρελαίου και ρεύματος, έχουν δεσμεύσει πολλά δις από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης όσο και τον δημόσιο προϋπολογισμό, καταλήγοντας ως ουρανοκατέβατα υπερκέρδη στα ταμεία των μεγάλων ενεργειακών ομίλων. Όσοι πιστεύουν ότι οι ενεργειακές εταιρείες θα μας μοιράζουν δωρεάν ή σε χαμηλή τιμή αέριο ή πετρέλαιο είναι εκτός πραγματικότητας. Η πραγματικότητα είναι ότι χρησιμοποιούν κάθε μέσο και στρατιά δικηγόρων για να εμποδίσουν οποιαδήποτε μείωση των κερδών τους – που σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπέρασαν τα 245 δις δολάρια το 2022 σε εποχή βαθιάς κρίσης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τα καύσιμα των εξορύξεων, είναι σαφές, θα τα αγοράζουμε όπως ακριβώς και τα εισαγόμενα. Τα δημόσια έσοδα που προβλέπεται να ανέρχονται στο 25% των καθαρών κερδών εκμετάλλευσης (όχι της αξίας της παραγωγής), θα αντισταθμίζονται από τις αυξημένες δημόσιες δαπάνες για επιπλέον υποδομές, εξοπλισμούς και προστασία, και από τις απώλειες στην υπόλοιπη τοπική οικονομία.

Το ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ έχει επεξεργαστεί ένα προγραμματικό πλαίσιο με έμφαση στην μετάβαση σε μια δίκαιη, πράσινη, αποτελεσματική, δυναμική οικονομία, που είναι προς όφελος και του κλίματος και των πολιτών και της φύσης και της κοινωνικής συνοχής. Με την είσοδο στη Βουλή θα δώσουμε ώθηση σε νέες ιδέες για την οικονομία και το περιβάλλον, με τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στην οικονομία και τις υπεύθυνες επενδύσεις και με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση πραγματικά και όχι εικονικά σε χρηματο-οικονομικά εργαλεία που θα βοηθήσουν στην συνολική στροφή προς τη βιώσιμη ευημερία για όλες και όλους“, κατέληξαν οι εκπρόσωποι της συμμαχίας ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ.
Τι είναι το Πράσινο και ΜΩΒ

Το ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ είναι μια συμμαχία 7 κομμάτων και σχημάτων που σε ευρωπαϊκό επίπεδο συμμετέχουν στην Ομάδα των Πράσινων / EFA στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συγκροτήθηκε γιατί από την ελληνική Βουλή απουσιάζει μια αυτόνομη πράσινη πολιτική δύναμη που να εκπροσωπεί νέες πολιτικές, αξίες και λύσεις στα σημερινά προβλήματα.

Στη Βουλή επιδιώκουμε να είμαστε τόσο αντιπολίτευση – η κριτική φωνή των πολιτών και της φύσης – όσο και προωθητική δύναμη για αλλαγές, σαν να ήμασταν στην κυβέρνηση, για λύσεις που έχουν συνοχή: οικονομία, περιβάλλον, κοινωνική δικαιοσύνη να δουλεύουν μαζί.

Επιδιώκουμε να αυξάνεται η εκλογική μας δύναμη και επιρροή πείθοντας για τις πολιτικές μας προτάσεις, όχι εισβάλοντας στο κενό που αφήνει η αποτυχία των άλλων. Στόχος μας είναι να υιοθετούνται με την δική μας πίεση και τις δικές πρωτοβουλίες συνεκτικές βιώσιμες πολιτικές για τους πολίτες, το περιβάλλον, το κλίμα, την οικονομία, την κοινωνία, την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους άλλους κατοίκους του πλανήτη.

Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι τόσο με την κριτική μας όσο και με τις προτάσεις, παρεμβάσεις, λύσεις μας, μέσα στη Βουλή όσο και στην κοινωνία. Αλλάζουμε τον τρόπο που διαμορφώνεται και ασκείται η πολιτική. Από το εμφυλιο-πολεμικό κλίμα στην δημιουργική αντιπαράθεση αλλά και σε συνθέσεις. Θέλουμε να είμαστε ο καταλύτης για ευρείες πλειοψηφίες που θα πετύχουν θετικές βαθιές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα.

Στόχος μας είναι η σταθερότητα και κανονικότητα μέσα όμως από αλλαγές σε όσα οδηγούν σε κρίσεις και αποσταθεροποίηση.

Για εμάς η κλιματική κρίση είναι μια πρόκληση, συμμετέχουμε στην παγκόσμια κινητοποίηση για να πετύχουμε εκ νέου την σταθεροποίηση του κλίματος και την προσαρμογή στις νέες κλιματικές συνθήκες αλλά και για να αλλάξουμε τρόπους ζωής και πολιτικές με στόχο βιώσιμη οικονομία, κοινωνική – κλιματική δικαιοσύνη, βιώσιμη ευημερία, ισχυρή, συνεκτική, συμπεριληπτική κοινωνία, ένα πράσινο και δίκαιο παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο, υγεία και ευτυχία για όλες και όλους. Μετράμε την επιτυχία όχι τόσο με το πόσα χρήματα έχουμε στην τσέπη αλλά με το πόσο ευτυχισμένοι μπορούμε να είμαστε. Πάμε πέρα από το αδιέξοδο της συνεχούς αύξησης του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, δίνουμε έμφαση στην βιώσιμη και ισορροπημένη κοινωνία πέρα από την συνεχή οικονομική μεγέθυνση. Όταν το σύστημα δεν δουλεύει πλέον, για να μην έχουμε συνεχώς τράκα και ναυάγια, είμαστε υποχρεωμένοι/ες να το μεταρρυθμίσουμε με δημοκρατικό, συμμετοχικό, ισορροπημένο τρόπο.

Για επικοινωνία:
Νίκος Χρυσόγελος: 6936672882
Αριστειδης Παπαδάκης: 6977471845
Μιχάλης Προμπονάς: 6977618329

Posted on 18/06/2023 in Άρθρα, Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top